in

Vad är parabener och är det så farligt som alla säger?

paraben dragare

De senaste åren har det blivit mer och mer vanligt att man läser på skönhetsprodukter att de är fria från parabener. Men vad är parabener egentligen, och är det farligt? Mer

Parabener är ett konserveringsmedel som länge har använts i skönhetsprodukter som smink, hudvård och hårvård för att förhindra tillväxt av exempelvis bakterier och svamp. Parabener finns även i läkemedel och vissa parabener förekommer i livsmedel.

Det finns olika parabener, men det gemensamma för gruppen är den kemiska grundstrukturen bensoesyra, ett ämne som finns naturligt i växter och lingon.

Är parabener farligt?

Debatten om huruvida parabener är farligt har pågått sedan början av 2000-talet, då det började komma rapporter om att parabener innehåller ämnen som kan vara hormonstörande och i och med det påverka människor och miljö genom att ibland minska och ibland öka effekten av hormoner.

2010 ansåg EU:s oberoende vetenskapliga expertgrupp SCCP (Scientific Committee on Consumer Products) att det inte fanns tillräckligt mycket bevis för att anse parabener som farliga, och 2011 kom ännu en rapport där man bedömde parabener som säkra. Läkemedelsverket skriver också att SCCP kontinuerligt granskar de studier och tester som forskare och industrin genomför med parabener för att bedöma om användningen i kosmetiska produkter kan innebära hälsorisker.

Läs också: Vad är egentligen mineralolja? Och är det farligt? 

Är parabener allergiframkallande?

Parabener har också fått kritik för att det skulle vara allergiframkallande, men sanningen är den att jämfört med övriga konserveringsmedel är det ovanligt med kontaktallergi mot parabener. Cirka 0,5 procent av de som utreds för eksembesvär är allergiska mot parabener.

Annica Forsgren, hudterapeut och driver skincity.se, förklarar det i sin blogg som så att eftersom parabener har bensoesyra i sin kemiska grundstruktur, som finns i till exempel lingon, så är det inte konstigare att vara allergisk mot parabener än att man skulle vara allergisk mot lingon.

De parabener som är undersökta och tillåtna anses alltså ofarliga för oss. Enligt Läkemedelsverket är parabener heller inte skadliga för miljön.

Därför tar man bort parabener

Men varför har skönhetsföretag börjat marknadsföra sina produkter med ”parabenfri”, om det nu inte är så dåligt? Svaret är enkelt. Ofta har de fallit för marknaden. De har alltså inte tagit bort parabener för att det är farligt, utan till stor del är det för att det är det som kunderna efterfrågar.

Annica Forsgren poängterar dock att när man tar bort parabener från en produkt måste man ersätta det med någonting annat, och om det är en ny metod har det inte hunnit granskas lika noga. Damernas Värld skriver också att alternativen kan vara sämre för dig med känslig hud.

EU-restriktionerna är också så skärpa mot parabener att den mängd som finns i en produkt är väldigt liten, och att det bara finns så mycket av den som det krävs för att den ska kunna göra sitt jobb – alltså hindra produkten från att bli härsken och/eller sätta stopp för bakterietillväxt.

Vi kan inte säga till dig att du ska eller inte ska använda produkter med parabener i. Men förhoppningsvis har du lärt dig mer om vad parabener är, och kan nu ta ett ställningstagande utifrån fakta.