in

Syror från AHA till PHA – så använder du dem

syror bha aha

Att använda syror i sin huvårdsrutin har blivit mainstream, men vad betyder förkortningarna AHA, BHA och PHA och hur hittar man rätt bland de peelande produkterna?

Mer

AHA- Alpha hydroxy acid

AHA är den mest kända förkortningen i syrasammanhang, då den funnits längst på marknaden. Det är egentligen en grupp syror som utvinns ur frukter, sockerrör och mjölk.
AHA luckrar upp bindningarna mellan de döda hudcellerna, vilket gör att de faller av. Den kickar igång cellförnyelsen och förbättrar hudens förmåga att binda fukt.

Exempel på AHA-syror:

GLYKOLSYRA

Glykolsyran kommer från sockerrör och har den minsta molekylstorleken, vilket gör att den kan gå djupt ner i huden, avlägsna döda hudceller och jobba på hudens förmåga att behålla fukt. Bra för dig som har aknebenägen eller oren hy, torr hy, hyperpigmentering eller hy som känns tjock efter exempelvis mycket solexponering.

MJÖLKSYRA

Mjölksyran framställs precis som namnet antyder av sura mjölkprodukter samt jästa frukter och grönsaker. Det är ett bra alternativ för de som är känslig mot andra typer av AHA-syror. Den är antibakteriell och därför ofta bra för den som lider av lite akne. Är bra för dig som har torr hy, stora porer, rynkor och ojämn pigmentering.

MANDELSYRA

Mild AHA-syra som kommer från bittermandel. Bra för torr, solskadad hy och effektiv vid akne då den är antibakteriell. Mandelsyra är mild och passar därför de flesta hudtyperna, den kan till och med fungera på de med rosacea om den används rätt. Är känd för att ge fin lyster!

[adSpace]

BHA
– Beta hydroxy acid

Ett annat namn för salicylsyra, som främst verkar exfolierande genom att cellerna i överhuden släpper från varandra och faller av. Den har en stor molekyl, vilket gör att den inte går så djupt in i huden, men kan trots det vara lite för tuff för de allra känsligaste.

VAD ÄR DET FÖR SKILLNAD PÅ AHA & BHA?

AHA-syrorna är enbart lösliga i vatten, medan salicylsyra (BHA) är oljelöslig. Det innebär att BHA-syra kan tränga in i porer som innehåller fet talg. AHA passar en solskadad, äldre hy, medan BHA ofta är att föredra på en fetare hy med pormaskar.

PHA – Polyhydroxy acid

Den stora skillnanden mellan PHA och AHA är att PHA-syrans molekyler är större och därför inte tränger ner på djupet i huden på samma sätt, processen är inte minst långsammare vilket gör exfolieringen mildare. Fördelen är att den är snällare mot riktigt känslig hy, som för de som har eksem eller rosacea.

syror hur använda och aha bha pha
Från vänster:

Fuktighetsgivande pads med polyhydroxisyra som exfolierar och ger lyster, Exuviance Skinrise bionic tonic pads, 349 kr. 

Ekologisk enzympeeling med exfolierande papayaextrakt som motverkar tilltäpptheter, Maria Åkerberg Papaya peeling, 199 kr.

Ansiktsvatten med bär- och fruktsyror som arbetar på hudens lyster, Lumene Bright touch clarifying toner, 99 kr.

Skonsam toner med både AHA & BHA som avlägsnar döda hudceller men också löser upp orenheter och förebygger pormaskar, Mizon AHA & BHA Daily clean toner, 260 kr.

Tar bort döda hudceller, återfuktar, verkar antiinflammatoriskt, Ansiktsvatten med 5% glykolsyra, Pixi Glow tonic, 299 kr.

Peelande ansiktsvatten som motverkar orenheter och tilltäppta porer, Paula’s choice, Skin perfecting 2% BHA Liquid, 299 kr.

Gel med AHA-syror, inklusive glykol- och mjölksyra samt citronextrakt, som lyfter bort döda hudceller medan alger lugnar. Jämn, mjuk hudton och yta kommer fram. Ole Henriksen Instant transformation lemon facial peel, 604 kr.

[adSpace]

Hudterapeuten Therese Wirén svarar:

Vid vilken ålder är det lagom att börja med syror?

– Det varierar väldigt, men har man inte använt den typen av aktiv hudvård tidigare tycker jag att man ska gå till en hudterapeut som kan guida en. Då kan man titta på hudtypen och prata om vad syftet med syran ska vara. Vi säljer inte avancerad, professionell hudvård till någon under 16 år, som inte har målsmans godkännande.

Hur ofta kan jag använda syror? 

– Det beror på märke och typ av produkt, det kan variera mellan en gång i veckan till två gånger per dag, eller enbart under en kurperiod.

Kan jag överexfoliera huden? 

– Ja, då reagerar huden negativt genom att blir röd, torr och irriterad. Det är övergående och avtar i samband med att du låter huden vila från produkten. En bra idé generellt sett är att inte blanda olika produkter med syror med varandra och att vänja huden successivt.

Vad är viktigt att tänka på? 

– Huden blir mer ömtålig och känslig för UVA- och UVB-strålar när det översta hudlagret är upplöst, så att använda sig av SPF är superviktigt om man peelar huden med syror. Vet du med dig att du är en soldyrkare så bör du skippa syror helt, eftersom risken för hyperpigmentering ökar. Under solsemestern rekommenderar jag alla att använda sig av någon antioxidantrik kräm istället för syrabaserade produkter.

Vad är det för skillnad mellan de syror vi använder hemma och de som används på salong? 

– Koncentrationen, alltså hur utspädd syran är. På salong kan vi arbeta i betydligt högre procenthalter och därför få kraftfullare resultat.

Therese Wirén driver salongen Qvi si i Stockholm.

[adSpace]
Andra populära syror: 

Ferulinsyra

– Är inte en exfolierande syra, utan en stark antioxidant som bland annat ökar hudens eget skydd mot solens strålar.

syra1

Advanced Génifique Sensitive, 695 kr.

The Ordinary Resveratrol 3% + Ferulic Acid 3%, 73 kr.

 

Hyaluronsyra

– en fuktbindande sockermolekyl som finns naturligt i huden och som har förmågan att binda 1000 gånger sin vikt i vatten.

syra2

Eucerin Hyaluron-Filler Nattcreme, 309 kr.

IT´S SKIN hyaluronic acid moisture serum, 259 kr.

Askorbinsyra

– En av de vanligaste formerna av C-vitamin som är en vanlig och populär ingrediens i hudvård, då den ökar kollagenmängden och arbetar på hudens lyster.

syra3

The ordinary vitamin C suspension 30% in silicone 30ml, 139 kr.

Lumene Valo Glow Boost Vitamin C Hyaluronic Essence, 289 kr.