in

Hyaluronsyra – en myt eller ett mirakelämne?

Hur fungerar hyaluronsyra – kräm, serum eller injektion?
Källa: Christin Hume / Unsplash

Hyaluronsyra sägs återfukta huden och göra den spänstigare – men stämmer det? Huddoktorn svarar på vad hyaluronsyra egentligen är, vad den gör och om den verkligen behövs! Mer

koplankar 1024x37 1

Aldrig har hyaluronsyra diskuterats så friskt i hudvårdsforum som nu. Hyllorna i hudvårdsbutikerna är fulla med serum, krämer och masker med den mytomspunna fuktbindaren. Men stämmer ryktena? Vi har pratat med Johanna Gillbro som har skrivit boken Hudbibeln och doktorerat i experimentell och klinisk dermatologi.

Vad är hyaluronsyra? 

Hyaluronsyra är en sockermolekyl som finns naturligt i huden. Den kan binda fukt upp till 1000 gånger sin egen storlek. Syran bidrar till hudens spänstighet och motverkar torrhet. Därför har hyaluronsyra blivit ett populärt ämne på hudvårdsmarknaden.

Hur utvinns hyaluronsyra? 

Ursprungligen utvanns molekylen från tuppkammar men numera syntetiseras hyaluronsyran i labb – det vill säga syran framställs kemiskt. Det finns dock fortfarande vissa producenter som använder sig av hyaluronsyra från tuppkam.

amplitude magazin 8BMr4l 2hgY unsplash

Hyaluronsyra – krämer, serum eller injektioner?

Hyaluronsyra kan injiceras i huden, som den görs med exempelvis produkterna Skin Booster eller Restylane. Produkterna binder det vatten som redan finns i huden. Direkt när hyaluronsyran injiceras så börjar den brytas ned,men det tar fyra till sex månader för molekylen att försvinna helt.

Däremot kan hyaluronsyra inte tränga in i huden genom serum, ansiktsmasker och krämer. Molekylen är för stor för att huden ska kunna ta upp ämnet och syran lägger sig bara på ytan. Den enda egentliga effekten molekylen har då är att den hindrar fukt från att lämna huden.

Men rykten säger att syran lättare tas upp av huden om man exfolierar ansiktet innan, eller använder hyaluronsyra som ett serum. Stämmer det?

– Nej! Molekylen kan fortfarande inte penetrera huden utan behöver injiceras. Däremot finns det fuktbindande sockermolekyler som kan penetrera huden, som exempelvis glycerin. Det finns också syror som, i låga koncentrationer, kan binda fukt. Även vissa salter kan ha en fuktbindande effekt, som exempelvis natrium-pca, säger Johanna Gillbro.

Så om inte hyaluronsyra har en återfuktande effekt, vad bör man istället tänka på för att motverka torr hud?  

– Huden blir torr när den dunstar vatten. Använd därför produkter som hindrar huden från att släppa fukt. Olje- och vaxbaserade produkter är mest effektiva. Eller de sockermolekyler, salter och syror som nämndes tidigare. De kan faktiskt tränga in i huden och binda fukt.

Så motverkar du torr hud

  • Använd olje- och vaxbaserade produkter.
  • Använd produkter som innehåller glycerin, då detta är en fuktbindande sockermolekyl.
  • Använd produkter som innehåller mjölksyra, även dessa kan binda fukt.
  • Produkter med PHA-syra sägs också kunna binda fukt.
  • Vissa salter, som exempelvis natrium-pca, har fuktbindande effekt. Kolla efter detta ämne i dina hudvårdsprodukter!
  • Produkter med xanthangummi hindrar fukt från att lämna huden, och är ofta billigare än hyaluronsyra – men har samma effekt i krämer, masker och serum.
medik

Surface Radiance Cleanse från Medik8 är en rengöringsgel som innehåller mjölksyra. Läs mer och köp här.

8838737821726

Toleriane Sensitive från La Roche-Posay är en fuktgivande ansiktskräm som innehåller glycerin. Läs mer och köp här.

pha 1

En fuktgivande PHA-exfoliering från Kicks som verkar över natten. Läs mer och köp här.

mask

Instant Revitalizing Mask är en ansiktsmask från Radical Skincare som innehåller PCA. Läs mer och köp här.

TEXT: Moa Malmqvist

Prenumerera på MysMejlet – Sveriges mysigaste månadsmejl

* Obligatoriska fält
Genom att välja ”ja” godkänner du att vi hanterar dina uppgifter enligt VeckoRevyns personuppgiftspolicy.
Genom att godkänna accepterar du att vår plattform Mailchimp behandlar din data.Du hittar mer information om Mailchimp här.