in

9 vanor som är dåliga för din hy (du är garanterat skyldig till flera av dem!)

dåligt göra mot hy

Alla vet att man absolut inte ska sova med smink och att man ska låta bli att klämma finnar. Men vad finns det mer man kan göra mot sin hy som är riktigt dåligt? Mer

koplankar 1024x37 1

Är du fascinerad av din hy och varför den ibland reagerar som den gör? Refinery29 frågade dermatologen Debra Jaliman, som är assisterande professor i dermatologi vid Icahn School of Medicine vid Mount Sinai, om vilka som är de största dödssynderna mot huden. Här är de nio ovanorna som förstör huden i rangordning:

 1. Klämma finnar

Att klämma en finne i sig är inte världens sämsta grej, men de flesta av oss klämmer finnar helt fel och dessutom med orena fingrar. Genom att klämma en finne öppnar man upp för att bakterier kan ta sig in, och man skadar dessutom vävnaden vilket leder till inflammation som saktar ner läkningsprocessen.

Bli av med finnar och pormaskar med någon av de här produkterna

Bli av med finnar med en gel från Clinique

En mjukgörande rengöringsgelé som rengör huden från orenheter och smuts för att hindra uppkomsten av finnar från Clinique. Läs mer och köp här.

Bli av med finnar med Basiron

En punktbehandling som effektivt tar död på acnebakterier från Basiron. Läs mer och köp här.

Bli av med finnar punktbehandling

En effektiv punktbehandling mot pormaskar och finnar som förbättrar strukturen i huden från Exuviance. Läs mer och köp här.

2. Stirra in i skärmar

Mobilen, datorer, surfplattor – vi stirrar alla in i skärmar ofta. Det är varken bra för din sömn, dina ögon eller din hy.

– Monitorer ger ifrån sig UV-ljus vilket är särskilt skadligt för din hy då det går igenom kollagenet vilket gör att din hy åldras i förtid, säger Dr Jaliman.

Slipp dålig hy vid datorn med hjälp av återfuktning

Ansiktsspray från Indy Beauty

Ett veganskt ansiktsspray som återfuktar huden och skyddar den mot fria radikaler och stress som ljuset från skärmar kan orsaka, från Indy Beauty. Läs mer och köp här.

Ansiktsmask för torr och dålig hy

Efter flera timmar framför datorn kan huden kännas uttorkad och livlös, då mår huden bra av återfuktning! Den här gelmasken återfuktar intensivt huden och gör att den ser slätare ut, från Lumene. Läs mer och köp här.

Produkt för dålig hy

En antioxidant som skyddar mot fria radikaler är Vitamin E, vilket den här ansiktskrämen innehåller. Den är fuktighetsbevarande och hjälper till att göra huden mjuk, från The Body Shop. Läs mer och köp här.

3. Äta för mycket socker

Att äta mycket bearbetat socker gör att kollagenet i huden stelnar till, vilket orsakar rynkor. Om du däremot äter mycket frukt och grönsaker som innehåller mycket antioxidanter kommer din hy tacka dig med ett glow man inte tackar nej till. Socker kan också orsaka inflammationer som kan göra ens akne värre och mer svullen. Även gluten kan ge dålig hy.

Bli kvitt rynkor och ge huden ett glow med retinol

Bli kvitt rynkor och dålig hy med retinol

Ett serum med retinol som minskar fina linjer och rynkor samtidigt som den förbättrar texturen i huden, från Peter Thomas Roth. Läs mer och köp här.

Bli av med dålig hy och rynkor med retinol

En nattkräm med retinol som ger huden lyster och minskar fina linjer från Rodial. Läs mer och köp här.

Bekämpa dålig hy och rynkor med retinol

Ett serum med retinol som boostar huden med lyster och förbygger rynkor från Murad. Läs mer och köp här.

4. Inte tvätta ansiktet

Att tvätta bort sminket på kvällen är viktigt, ja. Men att tvätta bort föroreningar som fastnar på huden under dagen är också viktigt.

– Luftföroreningar består av en mix av skadliga gifter och kol som ökar något i vår hud som kallas för metalloproteinas som attackerar kollagenproduktionen, säger Dr Jaliman.

Och tro inte att du kommer undan bara för att du inte bor i en storstad, luftföroreningar finns överallt!

Tvätta bort smuts med en ansiktsrengöring

Bli av med dålig hy och finnar med en djuprengörande ansiktstvätt

Ett lugnande rengöringsvatten som skonsamt och effektivt avlägsnar make-up och smuts från Bioderma. Läs mer och köp här.

Tips för att bli av med finnar och dålig hy

En rengöringsgel som avlägsnar make-up, rengör huden på djupet och motverkar fina linjer från Peter Thomas Roth. Läs mer och köp här.

Avlägsna finnar och bli av med dålig hy med ansiksrengöring

Ett djuprengörande ansiktsvatten som återfuktar huden från Filorga. Läs mer och köp här.

5. Sova för lite

Det kallas skönhetssömn av en anledning, people. Att sova för lite minskar hudens barriär vilket leder till att man förlorar mer vatten och ökad torrhet. Det ökar också produktionen av stresshormonet kortisol, vilket sabbar kollagenproduktionen och elastin. För lite sömn minskar också mängden tillväxthormon som är nödvändigt för att hudens celler ska kunna reparera sig över natten. För att det ska vara möjligt rekommenderar Dr Jaliman att man får minst sju timmars sömn per natt.

Trötta ögon efter för lite sömn? Prova en ögonmask!

För lite sömn leder till dålig hy

Dessa veganska eye patches piggar upp och återfuktar ögonområdet och ljusar upp mörka ringar från Pixi. Läs mer och köp här.

Motverka dålig hy med en ögonmask

Svalkande ögonmasker som ger fukt och näring till partierna under ögonen och motverkar påsar och mörka ringar, från Peter Thomas Roth. Läs mer och köp här.

Ogonmask for dalig hy under ogonen

Återfuktande ögonmasker som passar för alla hudtyper som har en utslätande effekt på den känsliga huden under ögonen från Shangpree. Läs mer och köp här.

6. Dricka alkohol

Det är ingen nyhet att alkohol torkar ut kroppen, och därmed också huden. Alkohol skapar också en histaminreaktion som orsakar rödhet och rodnad från utvidgade blodkärl. Alkohol är inflammatoriskt vilket är varför ditt ansikte ser svullet ut dagen efter. Upprepade inflammationer från drickande skadar muskelvävnaden, vilket gör att det stoppar huden från att återhämta sig så fort som möjligt och istället leder till att huden blir trött och åldras i förtid. För mycket alkohol minskar också nivån av A-vitamin i hyn, som hjälper till med cellförnyelse och klarhet. Plus, eftersom din kropp är så fokuserad på att fixa till din lever dagen efter lägger den ingen större uppmärksamhet på din hy.

7. Dricka för lite vatten

Om du inte dricker tillräckligt med vatten kommer din hy skrumpna ihop, du kommer få mer fina linjer och torra partier på din kropp och ansikte och eftersom att vatten naturligt gör sig av med gifter kommer du mer sannolikt att få fler finnar om du lider av vattenbrist. Alltså – drick mer vatten!

Tips för dålig hy - drick vatten för att motverka finnar
Bild: Daria Shevtsova/Pexels

8. Rökning

Nikotin minskar blodkärlen i hyn vilket minskar blodtillförseln till huden som i sin tur minskar bland annat syre och A-vitamin i huden. Dr Jaliman förklarar att det också finns över 4000 (!) gifter i tobak som attackerar kollagen och elastiska fibrer, som gör att din hy åldras i förtid. Att röka adderar minst tio år till din hy. Och det är inte bara själva cigaretterna som är dålig för hyn, utan rökningen i sig också. När man röker upprepar man vissa ansiktsuttryck som orsakar rynkor.

– Du får rynkor vid munnen och rynkor vid ögonen då du drar in röken, förklarar Dr Jaliman.

9. Sola

Det absolut värsta du kan göra mot din hy är att sola. Och speciellt i solarium, för även om solen är dålig finns det inget som slår fejk-ljus.

– Till skillnad från när du är i solen märker du inte att du bränner dig i solarium så du får ingen känsla av att du skadar huden. Men det som är värst är att UV-ljuset i solarium orsakar rynkor, solfläckar och att huden tappar sin spänst och blir slappare. Du ökar risken för att få cancerformen malignt melanom. Om du är under 35 ökar risken med upp till 75 procent, säger Dr Jaliman.

Använd SPF när du vistas i solen! Här är våra favoritprodukter

Bekampa dalig hy och rynkor med solskydd

När du vistas i solen – använd den här räddaren i nöden La Roche-Posay. Ryktet säger även att den här krämen är perfekt att använda under ditt smink! Läs mer och köp här.

Bekampa dalig hy och rynkor med solskydd

Solskydd från Eucerin. Förebygger nya och reducerar befintliga pigmentfläckar. Läs mer och köp här.

Bekampa dalig hy och rynkor med solskydd

Solskydd för ansikte och kropp från Avène. En kräm utan som återfuktar och skyddar huden. Läs mer och köp här.

Av: Fridah Johansson och Beatrice Lindfors