in

9 vanor som förstör din hy (du är garanterat skyldig till flera av dem!)

dåligt göra mot hy


Alla vet att man absolut inte ska sova med smink och att man ska låta bli att klämma finnar. Men vad finns det mer man kan göra mot sin hy som är riktigt dåligt? Mer


Är du fascinerad av din hy och varför den ibland reagerar som den gör? Refinery29 frågade dermatologen Debra Jaliman, som är assisterande professor i dermatologi vid Icahn School of Medicine vid Mount Sinai, om vilka som är de största dödssynderna mot huden. Här är nio av dem:

 1.  Klämma finnarAtt klämma en finne i sig är inte världens sämsta grej, men de flesta av oss klämmer finnar helt fel och dessutom med orena fingrar. Genom att klämma en finne öppnar man upp för att bakterier kan ta sig in, och man skadar dessutom vävnaden vilket leder till inflammation som saktar ner läkningsprocessen.
 2. Stirra in i skärmar
  Mobilen, datorer, surfplattor – vi stirrar alla in i skärmar ofta. Det är varken bra för din sömn, dina ögon eller din hy.– Monitorer ger ifrån sig UV-ljus vilket är särskilt skadligt för din hy då det går igenom kollagenet vilket gör att din hy åldras i förtid, säger Dr Jaliman.
 3. Äta för mycket socker
  Att äta mycket bearbetat socker gör att kollagenet i huden stelnar till, vilket orsakar rynkor. Om du däremot äter mycket frukt och grönsaker som innehåller mycket antioxidanter kommer din hy tacka dig med ett glow man inte tackar nej till. Socker kan också orsaka inflammationer som kan göra ens akne värre och mer svullen.
 4. Inte tvätta ansiktet
  Att tvätta bort sminket på kvällen är viktigt, ja – men att tvätta bort föroreningar som fastnar på huden under dagen är ännu viktigare.– Luftföroreningar består av en mix av skadliga gifter och kol som ökar någon i vår hud som kallas för metalloproteinas som attackerar kollagenproduktionen”, säger Dr Jaliman.Och tro inte att du kommer undan bara för att du inte bor i en storstad, luftföroreningar finns överallt!
 5. Sova för lite
  Det kallas skönhetssöm för en anledning, people. Att sova för lite minskar hudens barriär vilket leder till att man förlorar mer vatten och ökad torrhet. Det ökar också produktionen av stresshormonet kortisol, vilket sabbar kollagenproduktionen och elastin. För lite sömn minskar också mängden tillväxthormon som är nödvändigt för att hudens celler ska kunna reparera sig över natten. För att det ska vara möjligt rekommenderar Dr Jaliman att man får minst sju timmar sömn per natt.
 6. Dricka alkohol
  Det är ingen nyhet att alkohol torkar ut kroppen, och därmed också huden. Alkohol skapar också en histaminreaktion som orsakar rödhet och rodnad från utvidgade blodkärl. Alkohol är inflammatoriskt vilket är varför ditt ansikte ser svullet ut dagen efter. Upprepade inflammationer från drickande skadar muskelvävnaden, vilket gör att det stoppar huden från att återhämta sig så fort som möjligt och istället leder till att huden blir trött och åldras i förtid.För mycket alkohol minskar också nivån av A-vitamin i hyn, som hjälper till med cellförnyelse och klarhet. Plus, eftersom din kropp är så fokuserad på att fixa till din lever dagen efter lägger den ingen större uppmärksamhet på din hy.
 7. Dricka för lite vatten
  Om du inte dricker tillräckligt med vatten kommer din hy skrumpna ihop, du kommer få mer fina linjer och torra partier på din kropp och ansikte och eftersom att vatten naturligt gör sig av med gifter kommer du mer sannolikt att få fler finnar om du lider av vattenbrist. Alltså – drick mer vatten!
 8. Rökning
  Nikotin minskar blodkärlen i hyn vilket minskar blodtillförseln till huden som i sin tur minskar bland annat syre och A-vitamin i huden. Dr Jaliman förklarar att det också finns över 4000 (!) gifter i tobak som attackerar kollagen och elastiska fibrer, som gör att din hy åldras i förtid. Att röka adderar minst tio år till din hy.Och det är inte bara själva cigaretterna som är dålig för hyn, utan rökningen i sig också. När man röker upprepar man vissa ansiktsuttryck som orsakar rynkor. Du får rynkor vid munnen och rynkor vid ögonen då du drar in röken, förklarar Dr Jaliman.
 9. SolaDet absolut värsta du kan göra mot din hy är att sola. Och speciellt i solarium, för även om solen är dålig finns det inget som slår fejk-ljus.

  – Till skillnad från när du är i solen märker du inte att du bränner dig i solarium så du får ingen känsla av att du skadar huden. Men det som är värst är att UV-ljuset i solarium orsakar rynkor, solfläckar och att huden tappar sin spänst och blir slappare. Du ökar risken för att få cancerformen malignt melanom. Om du är under 35 ökar risken med upp till 75 procent, säger Dr Jaliman.