in

9 vanliga hårproblem – så slipper du dem


Fet hårbotten, slitna längder och frissighet är bara några av de bekymmer som hår (och hårbotten)
i uppror kan orsaka. Här är knepen som får svallet tillbaka på banan. Mer


Nathalie Akgun, grundare av salongen Creative Headz i Stockholm, går igenom de vanligaste hårproblemen, och ger sina bästa råd om hur du hanterar dem.

1. Varför klyvs topparna?

Mina toppar klyvs väldigt lätt, vad ska jag göra?

Så fixar du det: Att topparna klyvs har att göra med det naturliga slitaget. Underhåll topparna genom att klippa håret ungefär var tolfte vecka och genom att använda produkter som stärker och skyddar strået.

Håret är också känsligare när det är blött, så försök att borsta det innan du duschar, eller medan balsamet verkar, för att undvika onödigt slitage.

Överhuvudtaget är balsam och leave-in- produkter något du bör satsa på om du har skört hår.

2. Misslyckad hemmafärgning

Åh nej… det här ser verkligen inte ut som på förpackningen.

Så fixar du det: Tvätta håret omedelbart om håret blivit för mörkt så att inte färgen sätter sig.

  Har man blivit missfärgad så tycker jag att man i första hand ska gå till en salong så att man inte mixtrar med håret ytterligare, speciellt inte om du ska bleka eller färga. En toning däremot kan dämpa en missfärgningen, säger Nathalie.

En dassig hårfärg kan även bli hjälpt av vårdande kurer som tillför pigment. Eller om färgen inte fick rätt nyans kan en vård-ande pigmentkur neutralisera
gula eller orange skiftningar.

3. Håret känns som tuggummi…

Hjälp, mitt hår har blivit trassligt och svårt att reda ut. Ibland känns det som tuggummi.

Så fixar du det: Här kan man misstänka att stylingrutinen är en bov. Tänk på att alltid använda värmeskydd när du använder fön, plattång eller locktång för att skona håret från värmen, och att inte låta värmeverktyget gå över 185° C. Där är effekten som allra bäst och du slipper onödigt slitage.

– Använd inte värmeverktyg mer än en till två gånger i veckan och gör det ordentligt när du väl gör det, så håller det längre, säger Nathalie.

– Viktigt är också att tillföra håret fukt eftersom värmen torkar ut håret. Och tvätta det inte för ofta, jag rekommenderar en till två gånger i veckan när det gäller tvätt, säger Nathalie.

Till skillnad från torrt hår brukar skadat hår vara resultatet av kemiska behandlingar eller just värmeverktyg.

– Är håret slitet och skadat bör man tillföra mera proteiner för att bygga upp håret. Olaplex, som är en salongsbehandling, har också en hemmaprodukt som hjälper bindningarna att återskapas och bygger på så vis upp håret, tipsar Nathalie.

Tänk på att aldrig gnugga håret med en frottéhandduk, det skadar fjällskiktet och gör det slitet. Krama istället försiktigt ur håret efter att du tvättat det.

4. Hårbotten som kliar!

Min hårbotten kliar väldigt mycket, speciellt på vintern, varför?

Så fixar du det: Under vintern i Norden är det oerhört vanligt med kliande hårbotten eftersom att klimatet torkar ut.

– Ofta har man använt fel schampo från början och hårsäckarna är i uppror, säger Nathalie.

– Det börjar med en röd nyans i botten och kan ibland klia. Det kan vara bra att få hjälp att välja ut rätt schampo och produkter så att man inte gör problemen värre.

Undvik att klia! Naglarna kan rispa upp huden och förvärra problemet. Applicera en lugnande kur som stillar klådan och hjälper huden att läka.

5. Mitt hår blir elektriskt

Jag blir tokig på flygigt hår som fastnar i läppglanset, speciellt på vintern.

Så fixar du det: Oftast beror det på att håret är fuktfattigt. Testa ett balsam som får verka i några minuter innan det sköljs ur. Det är effektivt, liksom leave-inprodukter och värmeskydd som reducerar statiskt hår. Undvik allt för starka produkter med alkohol som kan ha en uttorkande effekt.

Gliss sensational strength, balsamspray, Schwarzkopf 49kr

6. Mitt hår är så svårformat

Hur mycket jag än jobbar med min styling lyckas jag aldrig få till det, det är som att håret vägrar låta sig tämjas. Vad kan det bero på?

Så fixar du det: För mycket slitage i form av färgningar och styling med värmeverktyg gör håret svårt att forma. Därför är det viktigt att man skyddar håret och ger det rätt vård. Anledningen är att stråna tappar sin elasticitet när de är slitna. En annan orsak är produkterna. Det är lätt hänt att man bara drar i en stylingcreme man har liggandes hemma, men rätt produkter är verkligen a och o. Tänk också på att håret ska vara nytvättat och återfuktat med bra balsam, annars drar håret gärna till sig luftfuktighet utifrån, vilket gör det frissigt.

7. Varför blir mitt hår så fett?

Håret och hårbotten blir snabbt flottiga och obehagliga. Det känns som att jag måste tvätta håret varje dag.

Så fixar du det:

– Det vanligaste problemet är att längderna är väldigt torra, vilket hårbotten försöker balansera genom att låta hårsäckarna skicka ut sebum, som är ett naturligt fett, som sedan inte kommer längre än tre till fem centimeter ut från rötterna. En annan vanlig orsak är att man har en naturlig överproduktion av sebum. Då blir håret fetare.

– Det bästa du kan göra är att använda rätt schampo som balanserar upp hårbotten och att försöka skära ner på tvättarna. Använd ett torrschampo mellan tvättarna så håller sig håret fräscht längre, tipsar Nathalie.

8. Hjälp, jag tappar håret!

Håret börjar plötsligt falla av, kännas tunnare och mer livlöst. Vad ska jag göra?

Så fixar du det: Håravfall som är periodiskt orsakas oftast av stress!

Har man varit gravid är orsaken hormoniell och naturlig efter en förlossning, men om det inte finns en så uppenbar orsak kan man lätt börja bli orolig.

– Det behöver inte handla om stress som ”syns” eller är uppenbar, det kan också handla om en inre stress, säger Nathalie.

– Då handlar det naturligtvis om att försöka hitta orsaken och lära sig att stressa ner på det sätt som passar dig, tipsar hon.

Dessutom är håret och naglarna det första kroppen prioriterar ner när det är brist på näringsämnen i kroppen.

– Brist på vitaminer, inte minst B-vitaminer, är en vanlig orsak, liksom mediciner eller om du förlorat mycket vikt under en kort period, förklarar hon.

På frisörsidan arbetar många med kurer, speciella schampon och balsam som inom ett par veckor kan få håret att sluta falla.

9. Mjäll eller bara torr hårbotten?

Har jag fått mjäll? Speciellt vintertid tenderar de torra flagorna att dyka upp.

Så fixar du det: Mjäll är en slags svamp medan torr hårbotten ofta orsakas av exempelvis vädret, att det är för lite fukt i luften, att man tvättar håret för ofta eller använder fel produkter.

– Låt en expert titta på problemet för att kunna välja rätt produkter, men generellt kan man säga att om flagorna är små, små korn är det ofta tecken på torr hårbotten, medan större flagor är mjäll, säger Nathalie.

Mjällschampon ska innehålla en speciell teknologi som reducerar jästsvampen, medan du behandlar en torr hårbotten med återfuktande produkter. Låt gärna balsamet gå hela vägen ner i hårbotten för att smörja den och undvik starka produkter. Tvätta inte håret så ofta så har huden chans att återställa balansen själv.

AV: Lisen Sundberg

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss