in

Tappar du mycket hår? Här är 8 orsaker till varför – och hur du stoppar håravfallet

Tappa hår orsaker lösning

Hittar du blöta högar med hår i duschen eller stora tussar på hårborsten? Det finns flera orsaker till att du tappar hår, och ibland är det ett tecken på att det är något i kroppen som inte stämmer. Men lugn, det mesta går att lösa och du kan slippa håravfallet. Mer

Visste du att håret har en livscykel? Det är den tid det tar för det att bildas, växa och falla ut från hårsäcken. Varje dag tappar vi naturligt 60–100 hårstrån från huvudet, men det kan uppstå saker i vårt liv som gör att vi tappar mer, vilket många upplever som obehagligt. Här listar vi orsaker till håravfall som du kan ta itu med – och lösa – på egen hand.

1. P-piller

Hormonerna i p-piller kan påverka hårets livscykel och göra att du tappar hår. Om du tycker att du tappar mycket hår, testa att byta preventivmedel och se om det blir bättre.

2. Stress

Stress kan göra så att hårstrået går in i vilofas. Då stöts det bort och man kan uppleva att håret blir tunnare. Ibland sker det inte förrän flera månader efter stressade perioder, vilket gör att det kan vara svårt att koppla just till stressen. Om du tror att ditt håravfall beror på stress är det viktigt att hitta orsaken till varför du är stressad så att du inte hamnar i en ond cirkel med ännu mer håravfall som följd. Den goda nyheten är att ditt hår kommer att återhämta sig när din kropp gör det.

3. Järnbrist

Upp till var tredje svensk kvinna uppges lida av järnbrist, vilket kan leda till att håret trillar av. Det går att förebygga genom att äta järntabletter eller järnrik mat som kött, broccoli, torkade aprikoser och mandlar. Be din läkare om ett blodprov för att få svar på om du behöver tillsätta järn.

4. Graviditet

Många upplever att håret får en annan kvalitet under graviditeten, vilket beror på hormonförändringen i kroppen, och att de sedan börjar tappa det när bebisen är ute. En förlossning kan vara ett stressmoment för kroppen och därmed också hårets livscykel, men några månader efter förlossningen kan du räkna med att håret börja bete sig normalt igen.

5. Medicin

Om du äter antidepressiva mediciner kan ditt hår påverkas. Om du upplever att du tappar mycket hår bör du prata med din läkare om att sänka dosen (om möjligt) eller byta typ av medicin.

6. B-vitaminbrist

Ett underskott av B-vitamin kan också påverka hårväxten men kan få en skjuts tack vare tillskott eller genom att du tänker på vad du äter. Exempel på B-vitaminrika livsmedel: Bönor, sparris, spannmål och ägg.

7. Viktnedgång

Att snabbt gå ned i vikt kan jämställas med fysiskt trauma och gör kroppen stressad. Även om viktnedgången kan vara positiv, kan förändrade matrutiner göra att du missar att få i dig någon typ av näring, vilket i sin tur påverkar håret.

8. Styling

Att hårstyling kan nöta på håret känner vi alla till. Tänk på att inte platta och föna håret för ofta. Vissa typer av hårprodukter som innehåller alkohol, silikon eller parabener kan också vara skadliga för håret. Använd skonsamma hårprodukter.