in

Så får du din mascara att hålla hela dagen – utan att smula

mascara vilken är bäst och vad innehåller mascara
Bild: Kim Carpenter / Unsplash och Aleksandra Rupar / Unsplash

Hur får man egentligen bort vattenfast mascara? Hur får man den att hålla hela dagen? Och vilken mascara är egentligen bäst? Vi har listat våra favoriter! Mer

koplankar 1024x37 1

Vill du rama in dina ögon med fransar som har extra mycket volym? Eller är du jakt efter en mascara som tål vatten? Eller kanske en prisvärd mascara som är lätt att applicera? Vi valt ut våra absoluta favoriter, och dessutom samlat allt du behöver veta om mascara – från innehåll till hur man på bästa sätt sminkar sig utan att mascaran börjar smula.

Vad innehåller mascara?

Mascara består ofta av bivax, detta bland annat för att den ska fästa bättre. Den kan också innehålla oraffinerade oljor, som exempelvis ricinolja. Dessa oljor kan fungera på ett vårdande sätt för fransarna. Innehållet i en mascara kan se olika ut från produkt till produkt. Om dina ögon börjar rinna av mascaran kan det bero på att mascaran har gått ut, men det kan också bero på ingredienserna. Läs noga på innehållsförteckningen för att se om du är extra känslig mot ett specifikt ämne.

Hur får man bort vattenfast mascara?

Om du testat alla mascaror som finns där ute i skönhetsvärlden, och alla smular eller kletar ut sig under dagen kan du testa en vattenfast mascara. Har du problem med att dina fransar inte vill hålla sig böjda under dagen? Även då är en vattenfast mascara att föredra eftersom den har en lättare formula än en vanlig, och inte tynger ner dina fransar lika mycket. Men eftersom mascara lättast tas bort med just vatten kan man fråga sig – hur får man bort vattenfast mascara? Ibland räcker det med att bara använda varmt vatten. Om inte kan en oljebaserad sminkborttagning fungera. Viktigt är att låta sminkborttagningen verka ordentligt. Detta kan exempelvis göras genom att hälla sminkborttagning på en bit bomullstuss och sedan låta den verka mot ögonen.

Makeup-tips: Så håller din mascara hela dagen utan att smula

1. Skippa krämer

Inte på hela ansiktet såklart, p.g.a. *återfuktning*. Men om du brukar dra på dagkrämen över hela ansiktet eller vara extra noga med ögonkräm på morgonen kan du skippa det – det skapar nämligen en perfekt grund för att din mascara ska kleta ut och smula sig. Detta gäller krämskuggor också. Satsa på puderskuggor om din mascara envisas med att förflytta sig från fransarna till huden.

2. Använd blotting paper

Även om resten av din hy är torr har dina ögonlock fortfarande en tendens att vara oljiga. När du rengjort och återfuktat ansiktet, ta ett blotting paper och tryck försiktigt på dina ögonlock och under ögonen för att få bort överflödig olja. Har du inget blotting paper hemma? Testa med en liten bit bakplåtspapper.

3. Glöm inte primer

Att ha en extra primer för ögonlocken kan kännas onödigt, om man ändå har en primer för hela ansiktet. Men om du brukar ta den primern över ögonen är det ju inte så jobbigt att ta några sekunder till att applicera en ögonprimer istället innan ögonskugga, eyeliner och mascara. En ögonprimer hjälper dels till att få din ögonskugga och eyeliner att hålla längre, men det bidrar också till att förhindra din mascara att lämna fransarna efter ett par timmar.

Vilken mascara är bäst? Här är våra favoriter!

Vi har valt ut våra favoriter, allt från lyxiga mascaror till budgetvänliga alternativ.

Mascara som fördelar fransarna bra från Lancôme

smink online vilken mascara är bäst lancome

Mascarornas mascara! Lancôme Hypnôse kostar lite mer, men är definitivt värd att investera i om man vill ha en mascara som ger mycket volym. Det går lätt att bygga upp flera lager för extra mycket volym utan att den klumpar och smular sig. Läs mer och köp här.

Prisvärd mascara från Maybelline

smink online vilken mascara är bäst maybeline

Här har vi en riktig klassiker från Maybelline, och den är minst sagt prisvärd. Enkel att sminka med utan att klumpa och kladda. Läs mer och köp här.

Mascara som ger volym från Max Factor

smink online vilken mascara är bäst max factor

Volym, volym, volym! Den här mascaran från Max Factor är en riktig favorit. Den ramar in ögonen utan att fransarna klumpar sig, förlänger ögonfransarna fint och ger en känsla av naturlig volym. Läs mer och köp här.

Brun mascara från Yves Saint Laurent

smink online vilken mascara är bäst ysl

Om du letar efter en riktigt lyxig mascara – överväg den här från Yves Saint Laurent! Den finns i en hel del olika färger, men brun är vår favorit. Läs mer och köp här.

Vattenfast mascara från Loreal Paris

smink online vilken mascara är bäst loreal

Förutom att själva förpackningen är fin, ger den här mascaran från Loreal Paris en bra lash lift-effekt. Den är vattenfast och kan hålla upp till 48 timmar. Läs mer och köp här.

Mascara som är lätt att applicera från IsaDora

smink online vilken mascara är bäst isadora

Om du vill göra ett riktigt bra fynd just nu – investera i den här mascaran från IsaDora. Den är både prisvärd, lätt att måla med och ger volym. Du kan måla lager på lager utan att den smetar, och den sitter kvar länge! Läs mer och köp här.

Artikel av: Fridah Johansson och Frida Olheden