in

Trött på mörka ringar och svullna ögon? Här är 9 knep att ta till!

Bli av med mörka ringar under ögonen
Bild: Fikri Mz/Pexels

Att bli av med mörka ringar och svullna ögonlock kan vara lättare sagt än gjort, men det går att bekämpa. Vi listar 9 smarta knep och de bästa produkterna!
Mer

koplankar 1024x37 1

Du känner dig utvilad men när du möter din blick i spegeln ser du allt annat än pigg ut. Mörka ringar och svullna ögon kan lätt göra att du ser tröttare ut än du är, men det finns några knep att ta till!

1. Gurka, te eller potatis

Tunna skivor av rå gurka, potatis eller urkramade tepåsar kan göra underverk på svullna ögonlock. Doppa två tepåsar i kallt vatten och lägg dem i frysen i 15 minuter. Väljer du att använda gurka eller potatis, se till att de är ordentligt kylda först. Placera gurkan, potatisen eller tepåsarna på ögonlocken och låt verka i cirka 20 minuter.

2. Drick mer vatten

Svullna ögonlock och mörka ringar kan bero på till exempel stress eller för mycket kaffe, som verkar uttorkande på kroppen. Se därför till att du får i dig 6-8 glas vatten om dagen.

3. Dra ner på saltet

En alltför saltrik kost kan orsaka svullna ögonlock, dra därför ner på saltintaget! Livsmedelsverket rekommenderar kvinnor att få i sig max 6 gram salt om dagen, vilket motsvarar ungefär en tesked. För män ligger den rekommenderade dosen på 7 gram.

4. Kyl av dig

Kyla biter på många svullnader, eftersom det medför att blodtillförseln till ansiktet ökar. Fyll ditt handfat med kallt vatten och doppa ansiktet i det. Håll kvar i cirka 15-20 sekunder eller kortare om det känns obehagligt. Har du känslig hy, prova istället att badda ögonen med iskallt vatten.

5. Zzzzz!

Se till att du sover ordentligt, åtminstone åtta timmar per natt. Sömnbrist resulterar alltid, förr eller senare, i torra och svullna ögon. Se också till att ditt sovrum är mörkt och svalt när du ska sova.

6. Risk för allergi

Dina mörka ringar och svullna ögonlock kan bero på allergi eller vara en bieffekt av olika mediciner. Om du tror att detta kan vara anledningen, prata med din doktor om du kan byta till någon annan, likvärdig medicin.

7. Gnugga inte

Undvik att gnugga dig i ögonen. Kliandet irriterar huden och kan medföra att små blodkärl under ögonen går sönder, vilket i sin tur kan orsaka både svullnader och mörka ringar.

8. Kämpa på

Om du vill investera i en ögoncreme, se gärna till att den innehåller k-vitamin och retinol. Mörka ringar kan nämligen bero på brist på just k-vitamin, som bland annat finns i spenat och broccoli.

Bekämpa mörka ringar under ögonen, ögonkram från Filorga

En ögonkräm som effektivt minskar linjer, svullnader och mörka ringar under ögonen från Filorga. Läs mer och köp här.

Bekämpa mörka ringar under ögonen, ögonkram med retinol från Peter Thomas Roth

En återfuktande ögonkräm som reducerar svullnader under ögonen från Peter Thomas Roth. Läs mer och köp här.

Bli av med mörka ringar under ögonen, ögonkräm från Ole Henriksen

En ögonkräm som återfuktar, ger lyster och långvarig bekämpning mot mörka ringar under ögonen från Ole Henriksen. Läs mer och köp här.

Bli av med mörka ringar, ögonkräm med retinol från Pixie

En vegansk ögonkräm med retinol som skyddar området runt ögonen och minskar fina linjer och ökar fastheten från PixieLäs mer och köp här.

Bli av med mörka ringar och svullna ögon, ögonkräm från Clinique

En ögonkräm som avlägsnar svullnader, skuggor och mörka ringar under ögonen från Clinique. Läs mer och köp här.

9. Ta kontakt med en hudläkare

Om ingenting annat tycks hjälpa, ta kontakt med en hudläkare. En del mörka ringar går i arv och en hudläkare eller dermatolog kan rekommendera ögoncremer med a-vitamin som hjälper huden under ögat att återställa sig snabbare.