in

Därför ska du vara försiktig med skinrollers

skinrollerdragbild
Bild: Kevin Laminto/Unsplash och Ilona Pokallo/Pixabay

Microneedling med hjälp av dermarollers är en metod som länge använts på skönhetssalonger. Idag går de även enkelt att klicka hem på nätet och använda hemma. Men hur säkert är det egentligen att rolla ansiktet med en massa nålar? Mer

koplankar 1024x37 1

Artikel av: Hedda Ottestam

Skinroller är ett samlingsnamn för flera olika typer av rollers för huden. Den vanligaste typen är dermaroller som används vid microneedling. Men vad är det? Jo, microneedling är en metod som med hjälp av små, sterila nålar skapar kontrollerade skador i huden för att stimulera cellförnyelsen. Tekniken utlovar fastare och jämnare hud och sägs dessutom kunna bleka ärr och bristningar. Men hur bra är det egentligen för huden? Vi reder ut!

Användning: Hur används en dermaroller?

En dermaroller är en roller i metall med små, små nålar i olika längd mellan 0,2 millimeter till 3 millimeter. Nålarna skapar mikroskopiska hål i huden som ska stimulera hudens egen läkning och påskynda cellförnyelsen och bildandet av kollagen. Dermarollern kan användas både i ansiktet och på kroppen, dock ska känsliga områden som huden runt ögon och mun undvikas. Behandlingen upprepas sedan 2 till 6 gånger tills ett önskat resultat uppnåtts.

Funkar en dermaroller mot ärr och bristningar?

Det finns studier på att dermarollers kan ge goda resultat på ärr och bristningar, men bara om det utförs på rätt sätt. Om det görs av proffs på salong finns goda chanser till bra resultat, men microneedlar man sig själv hemma kan det medföra vissa risker. För att kunna tränga ner till den nivå av huden där nytt kollagen produceras behövs en nål som är längre än vad som är säkert att använda hemma. Om du vill testa rekommenderar vi därför att göra det på salong.

Vad finns det för risker med microneedling?

Microneedling på salong utförs oftast av utbildade och kunniga specialister. Nålarna steriliseras och rengörs noga både före och efter behandlingen för att undvika infektioner. Ska du utföra behandlingen hemma måste du därför vara väldigt noga med att göra rent rollern med både diskmedel och bakteriedödande alkohol eller alsolsprit.

För hemmabruk rekommenderas nålar som inte är längre än 1,5 millimeter, enligt Healthline. Trots detta säljs det rollers med nålar upp till 3 millimeter långa som kan skada huden. En säker dermaroller ska också ha en CE-märkning. Känns detta lite för avancerat och riskfyllt för en hemmabehandling? Kanske är det då bäst att lämna det här med microneedling åt proffsen och gå till en salong istället. Eller satsa på en mildare produkt – vi listar fyra tips längre ner i artiklen!

Då ska du undvika microneedling

Enligt Healthline finns det dessutom vissa personer som helt bör undvika microneedling, även på salong. Dessa är personer med eksem, psoriasis eller som tidigare haft blodproppar. Även personer med aktiv akne eller vårtor bör undvika behandlingen eftersom de små nålarna då kan sprida vidare aknen eller vårtorna till resten av huden. Du bör också undvika microneedling om du nyligen använt produkter med retinol eller c-vitamin eftersom dessa ämnen kan ge biverkningar om de pressas för djupt ner i huden av dermarollerns nålar.

4 tips på produkter som är mildare för huden än microneedling – men ger liknande resultat

Om du vill uppnå ett liknande resultat som med en dermaroller utan att riskera att skada din hud finns det många andra, mildare produkter. Till exempel en jade roller som masserar huden behagligt utan några vassa nålar. Eller ett serum med c-vitamin som ger lyster och jämnar ut hudtonen. Här nedan följer fler exempel på bra produkter!

Jade roller från Brushworks

skinroller användning bäst i test

En Jade roller från Brushworks. Läs mer och köp här.

Lystergivande serum med c-vitamin istället för skinroller

skinroller bäst i test

Lystergivande och återfuktande serum med c-vitamin från Lumene. Läs mer och köp här.

Anti-ageserum med kopparpeptider

skinroller bristningar apoteket

Utjämnande anti-ageserum med kopparpeptider från The Ordinary. Läs mer och köp här.

Utjämnande serum med retinol

skinroller användning serum

Serum som motverkar rynkor och hyperpigmenteringar från Paulas choice. Läs mer och köp här.