in

”Vi har olika syn på sex”

terapeut veckorevyn
Bild: Toa Heftiba / Unsplash

VeckoRevyns läsare undrar hur hon ska hantera att personen hon dejtar haft sexpartners innan henne, och att deras syn på sex verkar skilja sig åt. Vad kan hon göra? Mer

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.

”Vi har olika syn på sex”

Jag träffar en kille (vi kan kalla honom T) och trivs väldigt bra i hans närhet. Men det som gör att vi inte tar nästa steg är att jag har stora problem med T:s antal tidigare sexpartners. Jag har, vid 21 års ålder, legat med tre personer. Samtalsämnet om hur många han har legat med kom upp och det visade sig att han legat med sextio till sjuttio personer. Inget fel med det, men jag tycker detta är väldigt jobbigt då vi inte ser på sex på samma sätt.

För mig är det något speciellt som vi gör för jag är så himla kär i honom, medan det för T ”bara är sex”. Jag tycker även att det är väldigt jobbigt att veta att minst femtio tjejer legat i T:s säng före mig. Jag får också grov prestationsångest då jag vill att han ska tycka att jag är snygg och bra i sängen.

Jag är rädd att han jämför mig med sina tidigare sexpartners. Detta har gjort mig extremt obekväm och osäker i sängen vilket jag aldrig varit innan (vi har förresten träffats i sju månader nu och tankarna blir bara värre och värre). Har du några fantastiska tips på hur man kan vända detta och tänka positivt eller i alla fall få bort hjärnspökena kring detta?

Paula: ”Så kan du jobba med dina tankar”

Tack för ditt mail! För det första vill jag säga att dina tankar är högst normala. Som du säger så kan man se på sex på mycket olika sätt, vilket verkar stämma i ert fall. Det kan du inte göra något åt. Du kan inte ändra på hans tankar, men du kan jobba med dina tankar kring dig och sex i er relation. Det är jättebra att du tar upp det, reflekterar över det och skriver till mig!

Sedan behöver du försöka jobba med acceptans, att ni är olika och ser på sex på olika sätt. Hur många han har legat med innan dig kan du inte ändra på, men du kan jobba med dina tankar. Han har ju valt att vara tillsammans med dig och den fina person som du är och inte med de han haft sex med innan.

Om det är svårt att släppa tanken och sluta jämföra dig, tycker jag du ska prata med honom om att du känner prestationsångest och är rädd att han ska jämföra dig med andra. Ofta brukar det kännas bättre när man väl pratat om det. Det är viktigt att du är ärlig mot dig själv och försöker se, precis som du själv skriver, att detta inte är något du känt av innan när det gäller sex. Utan detta handlar enbart om jämförelsen med hur han har haft det innan. Då kanske du kan se att det inte har med dig och sex att göra. Hoppas detta kan vara till lite hjälp. Varm kram från mig /Paula


VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white