in

Vad är pansexuell? Och andra sexuella läggningar du måste känna till

pride
Bildkälla: The Creative Exchange / Unsplash

Vad hetero-, homo- och bisexuell innebär vet vi nog vid det här laget, men det finns andra sexuella läggningar som du också borde känna till. Vad betyder till exempel pansexuell, demisexuell och asexuell? Vi förklarar! Mer

Att det finns fler sexuella läggningar än homo- hetero- och bisexuell vet nog de flesta, men har du koll på vad ord som pansexuell, demisexuell och autosexuell betyder? Och vet du vad som är skillnaden mellan pansexualitet och bisexualitet? Om inte är det hög tid att lära sig det nu – och här är allt du behöver veta!

Vad betyder pansexuell och vad har ordet för ursprung?

En person som kallar sig pansexuell attraheras emotionellt och sexuellt av andra personer, oavsett den andra personens kön. Visst låter det ganska likt bisexualitet? Men ordet pan kommer från grekiska och betyder ”allomfattande”, vilket syftar till att det finns fler kön – bortom tvåkönsnormen. Där av finns det en viss skillnad!

Så vad är skillnaden mellan att vara bisexuell och pansexuell?

En bisexuell person, har precis som en pansexuell person, förmågan att bli attraherad av människor oavsett den andra personens kön. Men ordet bi antyder att det enbart rör sig om två olika kön, och därför föredrar en del att använda ordet pansexuell för att beskriva sin sexuella läggning.

Vad betyder asexuell?

Att vara asexuell kan innebära att man aldrig eller under en viss period inte känner någon sexlust alls, eller också känner du dig attraherad av andra men väljer av olika anledningar att inte ha sex. Begreppet används på olika sätt av olika personer. En person kan vara asexuell och samtidigt definiera sig som pansexuell, homosexuell, heterosexuell eller vad som helst! Detta då man såklart kan bli kär i en person, men samtidigt inte vilja ha sex med personen.

Samtidigt menar andra att asexuelitet är deras sexuella läggning, enligt Vårdguiden 1177. Alltså något de identifierar sig med istället för exempelvis bisexuell, pansexuell eller heterosexuell. Asexualitet som begrepp kan också användas som ett paraplybegrepp och då även innefatta demisexuell och autosexuell.

Vad betyder demisexuell?

Att vara demisexuell innebär att man enbart känner sig sexuellt attraherad av en person efter det att ett starkt känslomässigt band uppstått sinsemellan.

Vad betyder autosexuell?

En autosexuell person är en person som enbart vill ha sex med sig själv, och onani behöver inte alltid vara sexuellt laddad.

Ovan hittar du beskrivningar av några sexuella läggningar, men det finns fler! I videon nedan kan du lära dig mer om dem.

Vill du veta mer om HBTQ-begrepp som queer, polyamorös och transsexuell?

HBTQ-begrepp innefattar mer än bara sexuella läggningar, och handlar bland annat även om könsidentiteter. Här kan du läsa mer om olika HBTQ-begrepp och vad de betyder.


VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white