in

Bråka mer konstruktivt – tipsen som passar din specifika anknytningsstil

braka anknytningsstil
Tobias Tullius / Unsplash

Har du höga murar och är svår att lära känna på djupet? Eller är din talang att förstora problem? Hur vi hanterar konflikter lär vi oss under anknytningsåren. Här är några tips på hur du med kunskap om din anknytningsstil kan bli bättre på att bråka konstruktivt. Mer

Oavsett hur länge du har varit tillsammans med din partner har ni förmodligen tjafsat en del. Tack och lov så menar terapeuter att det i viss mån är bra att bråka i en relation. Det är såklart inte bra att bråka hela tiden, men om du gör det på rätt sätt kan det gynna dina relationer. Men hur vi agerar i en diskussion eller i ett bråk lär vi oss redan i barndomen, oftast från en förälder. Är din mamma en sådan som bara ser ”sin sida”, eller springer din pappa iväg så fort en konflikt uppstår? Ja, då kanske du är likadan.

Anknytningsteorin är avgörande för hur vi argumenterar
Källa: Unsplash

Enligt psykologin finns det fyra anknytningsstilar om man utgår från anknytningsteorin: trygg, otrygg-undvikande, otrygg-ambivalent och otrygg desorganiserad.  Där den sista ofta utvecklas hos barn som varit med om psykisk eller fysisk misshandel. Det är en ovanlig anknytningsstil och kommer därför inte att tas upp i denna artikel.

Men om vi då lär oss mer om det tre anknytningsstilarna, och vilken vi tillhör kanske vi kan bli bättre på att kommunicera i argumentationer. Det sägs ju att kommunikation är a och o i en hälsosam relation.

Pyskologen Dr. Kim Chronister säger i en intervju med Hellogiggles att anknytningsteorin ger oss insikt i hur par bråkar och beter sig. Kan det vara därför man har samma bråk om och om igen?

Trygg anknytningsstil

Ett tryggt barn litar på sin förälder (eller den som uppfostrar barnet) och får hjälp i svåra situationer. Med en sådan uppväxt har dessa människor det enkelt att komma nära andra människor. De hamnar ofta i långvariga relationer. Men bara för att någon med en trygg anknytningsstil är lyhörd och empatisk mot sin partners behov betyder det inte att de aldrig bråkar. Enligt relationsexperten Laurel Steinberg har personer med en trygg anknytning en tendens att ständigt vara orolig för sin partner, vilket ofta leder till konflikt. Är man en person som känner mycket oro för sin partner behöver man lägga mycket tid på att sitta ner och prata ut om sin oro. Kan det vara så att du har en talang för att förstora problem och oroa dig i onödan?

Trygga anknytningsstilen kan oroa sig i onödan.
Källa: Unspalsh/Alex Holyoake

Otrygg-undvikande anknytningsstil

En person som tillhör en otrygg-undvikande anknytningsstil förväntar sig att bli avvisade när de behöver hjälp. Som vuxna är de ofta mycket omtyckta, men i nära relationer kan det ta tid innan man kommer de på djupet eftersom de gärna håller murarna uppe. Det kan göra att en sådan person ofta tar avstånd från sin partner under eller efter ett bråk. Stämmer det in på dig? Psykologen Chronister menar att det är viktigt att du försöker känna dig trygg med din partner och låta hen lära känna dig. Kanske är din osäkerhet en avgörande orsak till era bråk?

Otrygg-ambivalent anknytningsstil

En person med otrygg-ambivalent anknytning har ofta erfarenhet av att bli omhändertagna. Det kan göra att de i vuxen ålder är väldigt känslostyrda och ofta har seperationsångest. De uppfattas som väldigt kreativa, med känslorna alltid nära till hands. De kan däremot bli lite ”needy” i en relation och kan då skrämma bort sin partner. Jobba på att bli mer självständig och trygg i dig själv. Glöm inte att ditt liv inte bara kretsar kring din partner. Glöm inte bort din familj och dina vänner. Kan det vara så att era bråk mest handlar om dig och dina känslor? Försök låta din partner få plats i förhållandet också. Chronister menar att det viktigaste i en relation är att man känner sig trygg och att det i sin tur leder till mindre bråk, vilket är det vi alla strävar efter.

Först och främst – vill du veta vilken anknytningsstil du har? Här kan du göra ett test för att se vilken anknytningsstil som passar bäst in på dig.


VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white