in

Vem är du i en relation? Här är testet som ger svar

anknytningsmönster hos vuxna - test

Har du lätt för att kasta dig in i en ny relation? Eller vill du fly så fort förhållandet blir seriöst? Ditt anknytningsmönster kan berätta mycket om hur dina relationer ser ut! Mer

Du vill verka otillgänglig och räknar timmarna innan du kan svarar på ett sms. Du hotar med att göra slut när du egentligen inte alls vill göra slut. Känner du igen dig? Då kanske du har ett otryggt-ambivalent anknytningsmönster – och det finns faktiskt en förklaring till varför du gör som du gör. Ens anknytningsmönster är det som talar om hur vi närmar oss andra människor och hur vi är i relationer.

Det finns, i stora drag, tre olika mönster: ett tryggt, ett otryggt-undvikande och ett otryggt-ambivalent. Ofta beror våra olika anknytningsmönster på hur vi blivit behandlade som barn. En person med ett tryggt mönster har ofta haft en trygg uppväxt med bekräftande föräldrar. En otryggt-undvikande person har antagligen blivit avvisad under sin uppväxt och inte fått utrymme att visa sina känslor. En person med otryggt-ambivalent mönster kan ha haft föräldrar med ett oregelbundet beteende, i ena stunden bekräftande och i nästa stund avvisande.

Vill du veta vad som är ditt anknytningsmönster? Gör testet längre ner! Och här kan du göra ännu fler personlighetstester.

paret 1

Vad är ett tryggt anknytningsmönster?

Personer med ett tryggt anknytningsmönster har lätt för relationer och har en förmåga att fungera bra i förhållanden som sträcker sig över lång tid. De klarar av balansen mellan att känna sig självständiga och att känna sig beroende av andra människor. De kan anpassa sig efter sin partners behov utan att förlora sig själva.

Vad är ett otryggt-undvikande anknytningsmönster?

Känns relationen lite väl seriös just nu? Du kanske känner att den är lite för krävande? En person med ett otryggt-undvikande anknytningsmönster har lätt för ytliga relationer, men så fort relationen blir för intim vill de distansera sig. De har en tendens att förstöra relationen även om förhållandet i sig är bra. Det är för att de ofta förknippar relationer med en förlorad självständighet. Att hålla en eventuell partner på avstånd är därför viktigt oavsett hur starka känslorna är. Därför kan dessa personer ge en hel del blandande signaler.

anknyt

Vad är ett otryggt-ambivalent anknytningsmönster?

Varför svarar hon inte och vem av oss hörde egentligen av sig senast? En person med ett otryggt-ambivalent anknytningsmönster är också den mest ängsliga. De vill bygga nära relationer och intima band, stanna uppe och prata om relationen långt in på nätterna och träffa sin partner så ofta som möjligt. Personer med det här anknytningsmönstret har en tendens att trycka undan sina egna behov till förmån för sin partner. De har lätt att känna svartsjuka och dras ofta till stormiga relationer.

Undvikande + ambivalent = den omöjliga ekvationen

Kände du igen dig i det inledande exemplet kan det mycket väl vara så att du, med ett otryggt-ambivalent anknytningsmönster, träffat en person med otryggt-undvikande anknytningsmönster. Om du vill verka otillgänglig och låtsas som att du inte bryr dig så mycket om relationen när du i själva verket verkligen gör det så finns det en förklaring. Det är nämligen ett slags protestbeteende du ägnar dig åt för att få din partners uppmärksamhet. En person med ett otryggt-ambivalent anknytningsmönster känner ett stort behov av att definiera relationen medan en person som är otryggt-undvikande helst vill… undvika det. Dessa två personer har en tendens att trigga varandras mönster vilket kan leda till en osund relation. Är kärleken ändå tillräckligt stark finns det sätt att ändra ditt anknytningsmönster. Om du är otryggt-undvikande kan du till exempel börja med att berätta något personligt för någon, och är du otryggt-ambivalent kan du börja med att lägga märke till när du ställer krav på din omgivning och försöka låta bli.

Vilket anknytningsmönster har du?

Vågar du inte ta fler risker? Låt din dejt göra det här testet innan ni tar relationen till nästa nivå – och gör testet själv också. Du kanske blir överraskad av resultatet.

Prenumerera på MysMejlet – Sveriges mysigaste månadsmejl

* Obligatoriska fält
Genom att välja ”ja” godkänner du att vi hanterar dina uppgifter enligt VeckoRevyns personuppgiftspolicy.
Genom att godkänna accepterar du att vår plattform Mailchimp behandlar din data.Du hittar mer information om Mailchimp här.