in

På flygfri resa genom Europa – 9 städer på 14 dagar

Res i Europa utan att flyga
Bildkälla: Neven Krcmarek / Unsplash

Vill du upptäcka Europa men samtidigt vara klimatsmart? Följ med på en resa där vi besöker 9 städer på 14 dagar – utan att flyga! Mer

Vill du upptäcka Europa men vill skippa flyget? På den här resan färdas du bara med tåg och buss, och visst tar det lite längre tid men försök göra dina tåg- och bussresor till en del av upplevelsen! Om du inte har två veckor, men gärna vill åka på en weekend till något europeiskt land – scrolla ner!

Hur reser man med tåg och buss i Europa?

Priser på tåg- och bussresor i Europa kan variera mycket. Du kan tjäna på att vara ute i god tid, då är biljetterna oftast billigare. Om du har en välplanerad resa framför dig kan det löna sig att köpa enkelbiljetter. Men vill du vara lite spontan och upptäcka flera platser på resans gång är ett Interrailkort ett bra alternativ. Med det kan du, för ett fast pris, resa till många olika länder under ett visst antal dagar. Det kan tillkomma kostnader för platsreservationer och liggvagn på nattåg, men om du är under 28 år får du kortet till rabatterat pris.

Vi har tagit fram lite exempelresor, men det tjänar alltid till att lägga lite extra tid på att hitta de bästa biljettalternativen. Nedan hittar du därför en lista över tåg- och bussbolag som säljer resor i Europa. För de lite längre resorna rekommenderar vi nattåg eller nattbuss, det är både tidseffektivt och du sparar pengar på boende!

Måndag: Berlin

Såhär kommer du hit: Ta ett direkttåg med SJ till Köpenhamn vilket tar ungefär 5 timmar. Byt sedan till Flixbus direkt till Berlin. Den resan tar cirka 8 timmar.

berlin

Nu börjar din resa! Det är måndag morgon och du lämnar Sverige tidigt. Bor du i Stockholm är du framme i Köpenhamn vid lunch och där hoppar du på en buss till Berlin. Sugen på att se mer av Köpenhamn? Var bara lugn, det kommer finnas tid för det längre fram på din resa. När du kommer fram till Berlin på kvällen går du till Klunkerkranich och njuter av god mat, goda drinkar och en fantastisk utsikt. Du har hela tisdagen på dig att upptäcka staden, kanske en middag på koreanska restaurangen Kimchi princess? Stanna inte ute för länge bara – imorgon bitti åker du till Warsawa!

Onsdag: Warsawa

Såhär kommer du hit: Ta ett direkttåg med DB – en resa som tar ungefär 6 timmar.

warsaw 1

Efter ett tidigt tåg från Berlin är du framme i Warsawa lagom till lunch. Lägg eftermiddagen på att promenera genom Starówka, Gamla stan i Warszawa, eller ta en båttur i Park Lazienki. Med en nattbuss torsdagkväll åker du sedan vidare till Wien!

Fredag: Wien

Såhär kommer du hit: Ta en nattbuss från Warsawa.

vienna

Godmorgon! Det är fredag och du vaknar i en buss som precis kommit fram till Wien. Besök konstmuseum och upptäck stadens gamla delar innanför Ringstrasse. När du blir hungrig går du till Palmenhaus, ett växthus där du kan äta mat och dricka drinkar bland exotiska växter. Nästa dag tar du ett tåg mitt på dagen – nu är det nämligen dags att åka till Bled.

Lördag: Bled

Såhär kommer du hit: Tåg från Wien till Bled med ÖBB tar ungefär 8 timmar. Den här resan är lite krånglig med två byten, men som du ser på bilden nedan kommer det vara värt det.

bled 1

Svaret är ja, den här platsen finns på riktigt och vattnet är sådär turkosgrönt i verkligheten också. Hit kommer du lördagkväll, så tillbringa söndagen med att besöka utsiktsplatser och ta en promenader runt sjön. På Café Belvedere kan du kombinera god fika med en otrolig utsikt över sjön. Måndag morgon är det dags att lämna Bled för Venedig.

Måndag: Venedig

Så här kommer du hit: Ta en buss från Bled till Venedig. Resan tar ungefär 7 timmar.

venice

Eat pray love, välkommen till Italien! Åk en gondol på vattnet, gå vilse bland alla fina hus och ät god mat. Här hade du nog egentligen velat stanna längre för att få chans att besöka öarna Murano och Burano. Om du kan, är det värt att stanna här en extra dag. Men för dig som vill hålla dig till vår två veckors-plan – lämna Venedig onsdagkväll via ett nattåg till Paris.

Torsdag: Paris

Såhär kommer du hit: Ta ett nattåg från Venedig. Det tar ungefär 14 timmar.

paris

Efter en natt på ett tåg från Venedig vaknar du i Paris torsdagsmorgon. Hur romantiskt? Besök La Recyclerie och ät mat och drick drinkar på en gammal renoverad tågstation. Bästa brunchen äter du på Le Comptior general, och ibland förvandlas stället till nattklubb! Ät tårta på Le loir dans la Théière. Se ut över hela Paris från takterassen Le Perchoir Marais. Ja vi vet, det finns inte tid för allt – för nu är det tags att åka till Amsterdam. Som tur är tar det bara tre timmar, så åk fredag eftermiddag och var framme i Amsterdam lagom till kvällen.

Fredag: Amsterdam

Såhär kommer du hit: Direkttåg från Paris som tar ungefär 3 timmar.

amsterdam
Photo by Boudewijn “Bo” Boer on Unsplash

Det är fredagkväll och du har kommit till Amsterdam! Gå direkt till Bar Botanique och drick en drink! På lördagen finns tid att åka på kanalen, upptäcka staden och allt annat man gör i Amsterdam! Hoppa på en nattbuss till Köpenhamn lördagkväll.

Söndag: Köpenhamn

Såhär kommer du hit: Nattbuss som tar ungefär 13 timmar.

cph

Godmorgon och välkommen till Köpenhamn! Här har du en liten dag innan det är dags att åka hem. Åk till Torvehallerne och handla goda grejer att ta med dig hem, ät något gott på plats eller ta med dig till gräsplätten nere vid vattnet på baksidan av saluhallen (om det är fint väder). Det går att döda massa tid på Ströget i olika butiker. Är sugen på fler restaurangupplevelser ska du åka till Köttbyn! Här kan du välja mellan olika kök och vi kan nästan lova att alla restauranger där är bra. Dessutom ligger det nära centralen – smidigt eftersom att resan nu börjar lida mot sitt slut. Sätt dig på ett tåg hem till Sverige och njut av att sova i din egen säng i natt!

Är du sugen på en weekend till något europeiskt land men riktigt osugen på att flyga?

Att åka med buss eller tåg till olika destinationer runt om i Europa är faktiskt smidigare än vad man kan tro, och mycket bättre för miljön. Här är några hemsidor där du kan hitta dina biljetter!

  • SJ är det svenska järnvägsbolaget som även säljer biljetter till bland annat Köpenhamn och Oslo.
  • Snälltåget har under sommarhalvåret avgångar från Malmö direkt till Berlin med tåg.
  • Flixbus säljer bussbiljetter mellan olika länder i Europa.
  • Interrail säljer interrailkort för dig som vill ha ett fast pris där du kan resa till flera olika länder under en begränsad tid.
  • Bahn.de är ett tyskt järnvägsbolag. Här kan du bland annat boka tåg mellan Sverige och Tyskland.
  • CD.cz är ett tjeckiskt järnvägsbolag där du kan boka biljetter inom Tjeckien och till och från närliggande länder.
  • Intercity.pl är ett polskt järnvägsbolag som säljer biljetter inom Polen och till och från närliggande länder.
  • Oebb.at är ett österrikiskt järnvägsbolag där du kan köpa biljetter inom Österrike och till och från närliggande länder.
  • Thalys.com är ett privat bolag som säljer biljetter till snabbtåg mellan exempelvis Paris och Amsterdam.
  • Trainline.se är en privat återförsäljare där du kan köpa resor som sträcker sig över flera olika länder.