in

Så tågluffar du genom Europa – en guide i 5 steg

tågluff
Bildkälla: JK/ Unsplash

Vad sägs om en tågluff i sommar? Vi tipsar om de bästa rutterna och guidar dig genom allt du behöver ha koll på inför din resa. Mer

Vad planerar du att göra i sommar? Om du är sugen på att resa rekommenderar vi att tågluffa. Då får du det bästa av allt: se många platser, alltid nära hem och gott samvete över att du inte flyger. Dessutom är det otroligt smidigt att ta sig runt med tågkort som fungerar i hela Europa. Vi listar de bästa rutterna perfekta rutt här, oavsett om du har en eller fyra veckors semester. Men innan du ger dig ut på din tågluff kan det vara bra att ha koll på några grejer, då blir resan mycket smidigare! Här är fem saker att tänka på.

1. Planera lagom mycket

Även fast det lockar att vara hundra procent spontan är det nog smartast att bestämma några hållpunkter på resan. Bestäm några städer som du vill checka av, så du kan hålla en bestämd kurs. Men planera inte varje minut, det är kul att kunna vara lagom spontan.

2. Åk nattåg för att spara pengar

Om det är knapert i plånboken eller om man bara vill vara mer effektivt är det smart att åka nattåg. Du slipper betala för boende och du färdas snabbt till nya platser utan att missa massa dagsljus och sol. Tänk på att alla tåg inte har liggvagnar, och att om de har det kostar det oftast extra.

3. Packa smart

Tänk på att du kommer bära runt på din packning konstant och troligen bo lite trångt någon gång. Därför är det viktigt att packa lätt och smart. Ha dina värdesaker i något stängt fack och planera outfits efter alla städer ni ska besöka, temperaturen kan variera under resan.

tagg 1
Bildkälla: Christian Lue/ Unsplash

4. Växla pengar strategiskt

Ta ut lite pengar innan ni åker. Även om de flesta ställen idag tar betalkort kan det tillkomma kostnader. Ta ut en del Euro och växla sedan det till den inhemska valutan när du väl behöver pengarna.

5. Köp ett Interrailkort

A och O när man tågluffar i Europa är att ha ett Interrailpass. Ett interrailkort är ett flexibelt tågpass som låter dig resa med tåg i Europa. Det globala passet är giltigt på de flesta tåg i Europa, men på vissa tåg tillkommer en extra avgift och särskilda sträckor kräver att man bokar innan avgång. Det man måste tänka på är att man med tågkortet bestämmer hur många resdagar man har under en viss period. Det finns många olika varianter, men de populäraste biljetterna är ”5 resdagar under en månad”, ” 10 resdagar under 2 månader” och en månad med möjligheten att resa varje dag. Du får åka med så många tåg som du vill under en resdag och de fungerar ibland på vissa bussar också.

Tips på 2 rutter i Europa

Nu till den roliga delen av planeringen! Vilka länder vill du besöka och i vilken ordning? Här är tips på några rutter genom Italien, alperna, Spanien, Frankrike och Portugal.

Kort rutt till Italien med stopp i alperna

Även om alperna kanske mest är förknippat med att åka skidor och gå på after ski är det ett fint resmål sommaren också. Njut av de höga bergen, fina naturen och de små pittoreska byarna. Efter det är det bara att fortsätta längst Italiens kust för att äta god mat och bada.

tågluff Europa med Interrail-biljett
Bildkälla: Maro Meyer/ Unsplash

Gör så här:

 1. För att på smidigast sätt komma ut ur Sverige tar du dig till Malmö.
 2. Där fortsätter du med tåg genom Danmark till Hamburg.
 3. Därifrån kan du antingen ta dag- eller nattåg till Innsbruck i Österrike.
 4. Lite beroende på hur länge du vill vara borta kan man stanna i denna fina staden ett extra dygn, eller så tar man sig vidare till Liechtenstein för att sedan komma till Schweiz.
 5. Schweiz har ett järnvägsnät med mängder av små banor upp på olika berg så det räcker för många tågluffar – men vi rekommenderar att åka Bernina Express sträckan Chur (eller Davios) till Tirano i Italien. Det är en otrolig resa över bergen på nästan 2 300 meters höjd via cirka 200 broar och 50 tunnlar.
 6. Väl i Italien kan man enkelt fortsätta till Milano eller till Medelhavskusten för lite badsemester om man så önskar.
 7. För att ta sig hem är det smidigast att ta nattåget till Zürich där det går snabbtåg som tar dig genom Tyskland på bara 7 timmar.

Se Paris, Spanien och Portugal på några veckor

Sugen på att besöka Frankrike, Spanien och Portugal på bara några veckor? Här är en rutt för dig!

Tågluff Lissabon och Spanien
Bildkälla: Reiseuhu / Unsplash

Gör så här:

 1. För att ta sig ner till södra Europa är det enklast att ta snabbtåg, Sverige-Berlin-Paris. Vipps så är du i Kärlekens stad, med torg, museum och mycket god mat att upptäcka.
 2. När du väl vill åka vidare tar du ett bekvämt snabbtåg längs Atlantkusten till den franska gränsstaden Hendaye. Därifrån är det bara några mil till San Sebastian i Spanien.
 3. Här har du två val: antingen fortsätta ner till Madrid eller ta nattåget till Lissabon i Portugal. Beroende på hur lång tid du har på dig, och hur många resdagar du kan utnyttja kan det vara värt att åka till Portugal. Där får du njuta av vackra städer med fina utsikter, stränder där du kan testa på surfning och besöka världsarv. Vad du än vill göra har Portugal något för dig, så res runt lite och se dig omkring.
 4. Från Lissabon och Coimbra går det sedan nattåg till Madrid. Upplev stämningen vid torget Puerta del Sol och besök några av Europas främsta konstmuseer.
 5. När hemlängtan kommer är det enkelt att ta sig till Barcelona, där det sedan går snabbtåg till Marseille, Lyon och Paris med bra anslutningar till Sverige.