in

Recept: lax i ugn (så enkelt, så gott!)

recept på lax i ugn
David B Townsend / Unsplash

Har du ont om tid men vill laga en riktig pangmåltid? Lax i ugn är en klassiker – här är bästa receptet! Mer

Fisk i all ära men lax är nog min personliga favorit. Man tröttnar aldrig och det finns så många olika recept att tillaga den på. Vill du ha lax till middag ikväll men känner dig osäker på hur du ska gå tillväga? No worries, vi guidar dig till att bli ett laxsproffs.

Längre ner i artikeln finns våra laxrecept.

Lax i ugn

Det är såklart en smaksak men lax i ugn är en klassiker och en favorit bland många. De går snabbt och är lättlagat. Ägna tid åt annat än matlagning och du kommer iallafall att få en brakmiddag. Glöm bara inte att tina laxen ordentligt om den är fryst!

Hur lång tid ska laxen vara i ugnen?

Det beror lite på vad du har för ugn och om du använder dig av fryst eller färsk lax. Tumregeln är att laxen ska vara inne i ugnen mellan 15-30 minuter.

Lax i ugn - hur länge?
Källa: Caroline Attwood/Unsplash


Hur många grader ska det vara i ugnen?

Vill du att din lax ska vara helt genomstekt är temperaturen 180 – 200 grader passande. Men om du vill att laxen ska vara medium-tillagad och inte helt genomstekt kan du sänka temperaturen till 145 grader och ha den i ugnen en aning längre.

lax i ugn - recept för färsk och fryst lax
Källa:
Christine Siracusa/Unsplash

Fryst lax i ugn

Fryst laxfilé är en klassiker. Laga till vänner och familj eller gör en matlåda på resterna. Ha inne laxen i 15-20 minuter på 200 grader så kommer laxen hinna tina och bli klar. Tips: Gör ett litet snitt och se om laxen är rosa och genomstekt innan du äter. Sparris är även gott till lax, varför inte slänga in det i ugnen samtidigt?

Hel laxsida i ugn

Temperaturen på ugnen beror lite på vad du har för ugn. Men 180° brukar rekommenderas. Lägg in laxsidan i ugnen (glöm inte att krydda med salt, peppar och citron) Tillaga laxen i mitten av ugnen i ungefär 30 min. Vill du ha en ordentligt genomstekt yta på laxen ska innertemperatur ligga på ungefär 55-58 grader.

Lax i ugn med creme fraiche

Det finns massa goda såser och tillbehör som du kan toppa din lax i ugn med. Själv föredrar jag pesto, fetaost eller creme fraiche. Pressa lite extra cition eller lime i creme fraichen och häll sedan på över laxen. Mums!

Laxrecept

Det finns så mycket roliga och inspirerande sätt att tillaga lax på. Här är några recept för en god laxmiddag.

Lisa Lemke lagar lax med creme fraiche
Tom Sjöstedt lär oss laga en gräddig pasta med lax, spenat och endive.
Jennie Walldéns hemmagjorda laxsushi
Jessica Frejs enkla laxburgare
Zeina Mourtada lagar lax i ugn med citron sås
Zeina Mourtadas libanesisk lax i ugn med tahinisås
Donal Skehan lagar lax med salsa verde
Laga laxrisotto

Nu kanske du har fått lite inspo att laga lite lax framöver. Vill du även lära dig mer om hur man styckar en lax kan du se Fredrik Erikssons laxskola.

Läs även vår lista på tips för dig som vill ha inspo för övrig matlagning.