Är du en champangenörd eller undrar du vad som egentligen är skillnaden mellan champagne, prosecco och cava? Här är allt du behöver veta – och 5 flaskor som ger mycket skumpa för pengarna! Mer
Allt om champagne – och 5 goda flaskor under 300 kronor
Champagne är de mest kända inom kategorin mousserande viner och en oöppnad champagneflaska kan hålla i flera år. När den väl är öppnad är det godast att dricka den direkt, men om du försluter den noga kan den fortfarande vara god och bubblig i 2 till 3 dagar. Här kommer mer intressanta saker du kanske inte visste om champagne och även massvis med härliga tips på druvor, sabrering och tilltugg!
Champagne tillverkas endast i distriktet Champagne
Champagne heter champagne just för att det tillverkas i det franska distriktet med samma namn. Den största skillnaden mellan champagne och andra bubbliga drycker är att den andra jäsningen sker på flaska – vilket skapar ett högre tryck. Det leder slutligen till att drycken blir lite lenare och krämigare och framför allt att den får fler bubblor. Dessutom skiljer sig lagringstiden från annat bubbel, en champagne måste nämligen lagras i minst 15 månader. Champagne kan göras på druvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Vissa typer innehåller bara en druva, medan andra flaskor innehåller en kombination av olika druvor. Därför kan smaken variera mycket.
Hur sabrerar jag champagne?
Säkerligen har du sett hur man kan slå upp champagneflaskor med hjälp av en sabel. Här kan du få tips på hur du gör:
Champagne: 7 olika sorter
Det finns en hel del olika typer av champagne. Här är en kort förklaring till de olika typerna!
- Årgångslös champagne, Non Vintage (NV): Den här sorten är en blandning av viner från olika årgångar och vingårdslägen, vilket leder till att champagnen kan hålla en likvärdig karaktär från år till år.
- Årgångschampagne, Vintage: Vissa år har skörden en specifikt hög kvalité och då kan årgångschampagne produceras. Det speciella med årgångschampagne är att dessa måste lagras i minst tre år och kan sedan hålla i flera decennier.
- Prestigecuvée: Ett annat exempel på vad champagnehusen producerar av de bästa skördarna är prestigecuvée. Dessa druvor har växt på husets egna mark, alternativt på grand cru-lägen, vilket är en benämning som ges om det medför en extra hög standard på druvodlingen.
- Blanc de blanc: De som studerat franska vet att blanc är det franska ordet för vitt. En blanc de blanc champagne produceras endast av chardonnay druvan och tillför en frisk, lätt och elegant touch på vinet. Denna typ tål en lång lagringstid.
- Blanc de noir: Med hänsyn till att blanc betyder vit så kan vi nästan gissa att noir betyder motsatsen, med andra ord svart. Denna fruktiga sort tillverkas endast av blå druvor som till skillnad från blanc de blanc tål den här sorten inte en lång lagring utan bör drickas inom något år.
- Roséchampagne: Denna typ av champagne tillverkas genom att de blå skalen, en kort tid, får laka ur med musten innan det är dags för druvorna att pressas. På så vis förändras smak och färg och ett rosévin är skapat.
- Non-dosage: I dessa sorter har inget socker tillsats. Denna typ av champagne bör lagras extra länge för bäst resultat, då de annars kan ha en väldigt skarp smak.
Dessa druvor används vid tillverkning av champagne
I stort sätt all champagne som tillverkas har en vit nyans men det är blå druvor som står för den största delen av vinodlingarna. Då det är skalen som ger färg på musten, skördas druvorna för hand och pressas med stor varsamhet för att undvika att de blåa skalen krossas.
Hur mycket Champagne får plats i ett glas och hur många glas innehåller en flaska?
En flaska räcker till mellan 6 – 8 glas, lite beroende på hur mycket du fyller glaset med. Mellan 9 -12 centiliter per glas är lagom.
God champagne på Systembolaget under 300 kronor:
Champagne Veuve Sainte Dorée Blanc de Blancs
Champagne Veuve Sainte Dorée Blanc de Blancs är en klassisk Champagne som görs på druvan chardonnay. Har smaker av citrusfrukt och honungsmelon. Pris: 279 kr.
Vollereaux
Vollereaux champagne är en frisk och lite söt dryck med inslag av äpple och citrorn. Gjord på tre sorters druvor. Pris: 299 kr.
Consulat Palace Cuvée Prestige
Champagne Consulat Palace Cuvée Prestige har en doft av gula frukter och lite brioche. Pris: 229 kr.
André Clouet
André Clouet ger mycket skumpa för pengarna. En torr och frisk champagne med inslag av röda äpplen, rostat bröd, mineral, nötter och apelsin. Pris: 299 kr.
Louis Massing
Champagnen Louis Massing är fruktig och har inslag av äpplen, kex, honung, nötter och apelsin. Pris: 219 kr.
Vad passar till champagne?
Champagne passar till det mesta, men med vissa saker är det en svårslagen kombination. Har du någon gång testat champagne och ostron, eller champagne och jordgubbar så vet du vad vi pratar om. Ett salt ostron med en syrlig champagne, eller en söt champagne för att matcha söta jordgubbar. Tänk på att välja rätt tilltugg till den champagne du valt ut.
Våra bästa tips på snittar och tilltugg till champagne
Champagne är den perfekta förrättsdrycken, eller som välkomstdrink när gästerna kommer. Och tycker du också att det är absolut godast att äta något litet innan en stor middag, så kommer våra bästa tips på snittar och tilltugg här!
Potatischips med löjrom
Ett bra tips för ett riktigt sista minuten-tilltugg är potatischips med löjrom och rödlök.
Du behöver:
- Lättsaltade chips, eller andra chips som inte smakar för mycket
- Ett paket gräddfil eller creme fraiche. Välj den du föredrar!
- En finhackad rödlök.
- En burk löjrom. Är du vegetarian? Byta ut löjrommen mot en burk tångkaviar.
Låt gästerna själva få bygga sina potatischips med löjrom – gräddfil eller crème fraiche i botten, sedan lite hackad rödlök och toppa med rommen!
Toast Skagen
Att skaldjur passar till champagne är ingen nyhet – och Toast Skagen är inget undantag. Det är något med blandningen av salt, pressad citron och dill som passar så bra med rätt champagne. Citronen får champagnen att smaka lite mer fruktigt, medan bubblorna passar löjrommens sälta perfekt.
Vill du servera som tilltugg innan maten – gör minivarianter som snittar!
Parmesanchips
Ett enkelt tilltugg är att göra egna parmesanchips. Du kan såklart välja en liknande ost om du har en annan favorit, eller varför inte göra lite olika? Riv parmesanosten direkt på ett bakplåtspapper och arrangera i olika högar. In med plåten i ugnen tills chipsen blir krispiga! Parmesanchips passar framför allt till en syrlig och frisk champagne.
Mousserande vin: cava
Cava är Spaniens svar på champagne. Den görs på ungefär samma sätt men lagringstiden är lite kortare, det vill säga 9 månader. Cava görs inte heller i ett enda distrikt som champagne görs. Drycken görs på 9 olika druvor, ibland var för sig och ibland i kombination. Druvorna måste komma från utvalda platser i Spanien och drycken måste dessutom ha en alkoholhalt mellan 10,8–12,8 volymprocent för att få kallas cava.
Mousserande vin: prosecco
Italiens svar på champagne heter prosecco. Tillskillnad från både champagne och cava görs den andra jäsningen i en trycktank istället för på flaska. Vinet lagras 18-24 månader och görs på druvsorten glera. Det finns olika typer av prosecco – brut, extra dry och dry. Brut är alltid torr och innehåller mindre socker än extra dry. Dry har högst sockerhalt och smakar oftast lite fruktigt. Här kan du läsa mer om prosecco!
Källa: Systembolaget, The Wine Company.