in

9 saker alla ostronälskare vill veta

Hur äter man ostron?
Bildkäla: Sweet Ice Cream Photography / Unsplash

Det är ostronsäsong! Och för dig som är lika glad över det som vi är har vi gjort en lista över allt som du behöver veta – från pris till recept på gratinerade ostron. Mer

Ostron är en riktig vattendelare. Somliga verkar inte kunna få nog av havssmaken medan andra aldrig ens skulle komma på tanken att äta ett ostron. Om du tillhör den första gruppen har vi glada nyheter – vintern är snar här, alltså är det äntligen ostronsäsong! Vi har samlat allt vad en ostronälskare kan tänkas behöva veta.

Hur äter man ett ostron?

Är du en riktig ostronälskare äter du antagligen bara ditt ostron rakt upp och ner. Annars är det gott med citron, tabasco, eller en syrlig vinägrett till! Ostronet ska vara kallt, så länge du inte gratinerar det.

Hur äter man ett ostron?

Så vet du om ett ostron är färskt

När du äter ett ostron är det viktigt att veta om det fortfarande lever. Innan du öppnar det behöver du därför kolla så att det är helt stängt. Ett ostron ska lukta hav, och du kommer känna om det inte luktar som det ska. Det ska finnas vatten inuti ostronet, så om det låter ihåligt när du knackar på det så är det antagligen dött – och då ska du inte äta det!

Så öppnar du ett ostron

Här hittar du din ostronkniv

Allt du behöver för att öppna dina ostron är alltså lite teknik och en ostronkniv. Kanske kan det här ostronsetet vara något för dig?

Hur öppnar man ett ostron med en ostronkniv?

Ett ostronset från Sagaform. Läs mer och köp här.

Vad kostar ett ostron?

Det kan såklart vara billigare att köpa hem ostron jämfört med att äta ostron på restaurang. Men håll koll, ibland har restauranger bra AW-priser på ostron! Köper du ostron i en mataffär kostar det ofta runt 20 kronor styck. Många gånger kan du köpa paket med 12 ostron i och då kan det kosta runt 250 kronor. Men priset beror väldigt mycket på var det säljs och var ostronen kommer ifrån. I välsorterade butiker finns många olika typer av ostron, passa på att köpa olika sorter och märk hur stor skillnaden faktiskt kan vara!

Så tillagar du den godaste vinägretten till ostron

Vilken som är den godaste vinägretten till ostron är såklart en smaksak, men en Mignonett är både lättlagad och svårslagen.

  • Blanda 1 dl rödvinsvinäger med 1/2 tsk strösocker
  • Finhacka 2 schalottenlökar och blanda i
  • Salta och peppra efter smak

Så tillagar du gratinerade ostron

Om du gillar att testa ny smaker är det här receptet definitivt någonting för dig. Gratinerade ostron är den perfekta förrätten, och om du vill bjuda på ostron kan det vara kul att servera dem på lite olika sätt. Spara några naturella, och gratinera hälften!

När är det ostronsäsong?

Det går rykten om att man inte ska äta ostron under månader som inte innehåller bokstaven R, huruvida det stämmer råder det delade meningar om. Men att ostron är bäst under vinterhalvåret är ett faktum – det är därför ostron är den perfekta nyårsförrätten!

Finns det svenska ostron?

Ja det finns det! Bland att Ostrea Edulis, eller europeiska ostron som de kallas, som växer på västkusten. De är platta ostron som nästan är helt runda.