in

Vilken är Stockholms bästa restaurang? Här är våra 30 favoriter

bästa restaurang stockholm
Bildkälla: Unsplash

Letar du efter en restaurang i Stockholm? Här ger vi 30 tips (utan inbördes ordning!) på restauranger från Odenplan, genom City och till Södermalm. Mer

Är ett restaurangbesök runt hörnet, men du är osäker på vilken som verkligen är den bästa i Stockholm? Oavsett om du vill ha en prisvärd måltid, italienskt eller gå till kändiskrogarna har vi svaret till dig!

6 trendiga restauranger i Stockholm

1. At Kungsholmen

Till den här restaurangen på Kungsholmen har man hittat inspiration från New York. På fredagarna kan man njuta av maten till livemusik. Restaurangen ligger på Hantverkargatan 71.

2. Tilt

Den här trendiga restaurangen har högklassiga cocktails och roliga aktiviteter. Det finns en meny med flera olika burgare. Här är en avslappnad, men sofistikerad miljö. Tilt finns på Nybrogatan 16.

3. Brasserie Astoria

I den gamla Astoriabiografen driver stjärnkocken Björn Frantzén den här restaurangen. Det är ett internationellt brasserie som ger en elegant känsla. Om din plånbok tillåter är ett bonustips såklart ägarens andra restaurang ”Frantzén”, som har tre Michelinstjärnor. Brasserie Astoria ligger på Nybrogatan 15.

4. Lilla Ego

På den här populära restaurangen hittar du en fantastisk miljö! Den är väldigt poppis och man måste vara ute i god tid för att lyckas få ett bord här. Lilla Ego ligger på Västmannagatan 69.

5. Riche

Här är ett franskt brasserie med tydlig inspiration från Sverige. Hantverk är i centrum och på menyn finns det både kötträtter och fiskrätter. Riche finns på Birger Jarlsgatan 4.

6. Supper

På den här sydamerikanska restaurangen erbjuds en unik känsla i den rustika källaren. Här finns massa små rätter som vi gärna avnjuter! Supper ligger på Humlegårdsgatan 17.

Mysig restaurang? Här är 4 tips

1. Omaka

Det här bryggeriet är inredd som ett vardagsrum och visionen är att skapa en plats där vänner och gäster vill hänga jämt. Ölen står i centrum här, men det finns såklart en gedigen meny. Omaka finns på Uggelviksgatan 2C.

2. Hantverket

Ett stenkast från Stureplan hittar vi Restaurang Hantverket. Här står inredningen och maten i centrum, men det finns även en stor vinlista. Allt skapas med äkta hantverk. Restaurangen finns på Sturegatan 15.

3. Kryp in

Här är en restaurang som serverar hemlagad mat i rustik miljö. Det finns en mysig och bekväm atmosfär. Kryp in finns både på Södermalm och i Gamla stan, på Timmermansgatan 22 respektive Prästgatan 17.

4. Bar Nombre

Här satsas det på spanska viner och modern mat med spanska influenser. Fokus ligger på att skapa en hemtrevlig känsla så att alla gäster ska trivas. Du hittar Bar Nombre på Odengatan 36.

5 kändisrestauranger i Stockholm

1. Ekstedt

Det här är en av stjärnkocken Niklas Eksteds krogar i Stockholm. Ekstedt är en modern och exklusiv restaurang som har en stjärna i Michelinguiden. Det serveras tre- eller sjurättersmenyer här. Restaurangen ligger på Humlegårdsgatan 17.

Ett bonustips är en annan av Niklas Eksteds restauranger – Hillenberg. Det är en exklusiv restaurang, till ett mer förmånligt pris, som du hittar ett stenkast bort på Humlegårdsgatan 14.  

2. Un Poco

Bakom den här italienska restaurangen står Swedish House Mafia-duon Sebastian Ingrosso och Axel ”Axwell” Hedfors. Det finns avsmakningsmenyer utan att det kostar skjortan. Helt enkelt en kvarterskrog där man gärna sitter länge och njuter. Un Poco hittar du på Karlavägen 28.

3. The Fishery

The Fishey tillhör den prisbelönta kocken Malin Söderström. Som du säkert räknat ut står här fisk i centrum och du hittar allt från fisktacos till fiskgryta. Helt klart en privärd fiskrestaurang i Stockholm som finns på Götgatan 132 och Brunkebergstorg 14.

4. Tegelbacken

En rosa dröm som drivs av Markus Aujalay, som är känd som jurymedlem i ”Sveriges mästerkock”. Tegelbacken ligger i centrala Stockholm på Tegelbacken 2 och har en utsikt över Vasabron och Riksdagshuset. Maten serveras i form av mellanrätter – för att man ska kunna äta fler och njuta mer.

5. Aira

Lyxrestaurangen Aira på Djursgården tillhör Tv-kocken och författaren Tommy Myllymäki. Han äger flera restauranger, men på Aira är det fokus på nordiska smaker. Det finns både en á la carte meny och avsmakningsmeny. Restaurangen har hela två Michelinstjärnor. Aira finns på Biskopsvägen 9.

Italiensk restaurang – 5 tips

1. L’Avventura

Den här italienska restaurangen ligger i hjärtat av Vasastan och matsalen har tidigare varit en biosalong. Här får man en unik italiensk upplevelse och menyn har allt man kan tänka sig från det italienska köket. L’Avventura finns på Sveavägen 77.

2. Spesso

Här fokuserar man på ett italienskt kök där säsongens råvara får ta plats. Det gröna tar stor plats på tallriken och rätterna grundar alltid i italienska smaker. Kökschef och kreativt ansvarig är stjärnskottet Desirée Jaks. Restaurangen finns på Malmskillnadsgatan 38B.

3. Feca

En italiensk restaurang som satsar på att utveckla det veganska utbudet, men det finns även gott om alternativ om du vill äta en kötträtt. Finns stort utbud av pizza och pasta. Feca ligger på Torkel Knutssonsgatan 35.

4. La Vecchia Signora

Här är en populär italiensk restaurang i Stockholm. Du får en komplett italiensk upplevelse och riktigt mysig känsla. Köket härstammar från Piemonte-regionen och det finns både en rik meny och brett vinutbud. Restaurangen ligger på Södermalm på Åsögatan 163.

5. Trattoria Montanari

En välkomnande familjeägd restaurang som vill sprida sina personliga erfarenheter av Italien till Sverige. Det finns både en lunch- och kvällsmeny. Restaurangen hittar du på Grev Turegatan 56.

5 asiatiska restauranger

1. Miss Voon

Det är inte slut med att presentera stjärnkockarnas restauranger. Kockarnas Kamp-deltagaren Jonas Svensson står bakom Miss Voon i Stockholm, som även finns i Uppsala, Växjö och Skellefteå. Restaurangen bjuder på smaker från de asiatiska köken med en skandinavisk grund. Du hittar Miss Voon på Sturegatan 22 i Stockholm.

2. Asian Post Office

En resa till hela Asien. Restaurangen Asian Post Office har inte endast klassiska asiatiska rätter, utan hämtar inspiration från hela kontinenten, däribland Mellanöstern. Restaurangen finns på Regeringsgatan 66.

3. Misshumasshu

Det bästa av två världar! Till den här restaurangen finns det inslag av både Tokyo och Stockholm. Här finns det allt från smårätter till drinkar. Misshumasshu hittar du på Smålandsgatan 10.

4. Farang

Farang är en sydostasiatisk restaurang, där du även kan hitta många vegetariska alternativ. Restaurangen är elegant med en industrikänsla och stämningsfull atmosfär. Rätterna tillverkas i ett öppet kök, så du kan se på när maten tillagas!

5. Tako

Här är en unik och modern asiatisk restaurang med influenser från Japan och Korea. På vardagarna finns det även lunch. Restaurangen nås genom en trappa ner till en källarlokal på Birger Jarlsgatan 29.

Vegetarisk restaurang? Här är 5 tips

1. Växthuset

Här satsar de på råvarorna och det finns ett stort miljötänk med en meny som utgår från säsongerna. Menyn är helt växtbaserad och förändras ofta på grund av vilka råvaror som är i säsong just nu. Utöver det finns ett utbud av naturviner, hantverksöl och cocktails. Västhuset hittar du på Trädgården på adressen Hammarby Slussväg 2.

2. ChouChou

En restaurangupplevelse utöver det vanliga. Här finns det fantastiska drinkar och en meny som är helt växtbaserad. Köksmästaren är Gustav Johansson, som driver Sverige största veganska matsajt ”Jävligt Gott”.

3. Blå+

På Djurgårdsvägen 64 hittar vi Blå+, som är systerkrog till klassiska Blå Porten. Restaurangen öppnade 2021 och har en vegetarisk meny som aldrig gör oss besvikna.

4. Hermans

Den här växtbaserade restaurangen har funnits i åratal och erbjuder en vegansk buffé med en otrolig utsikt över Stockholm. På buffén hittar du allt från lasagne till rostade grönsaker och zucchinisallad. Hermans ligger på söder på Fjällgatan 23B.

5. MyVegina

En vegansk restaurang i centrala Stockholm. Med tanke på öppettiderna är detta en perfekt restaurang för lunch. Det serveras allt från sallader och smörgåsar till smoothies och soppor. Finns på Norrtullsgatan 21.