in

Allt du vill veta om prosecco – och tre goda bubbelrecept

Prosecco
Foto: Deleece Cook / Unsplash

När det är dags för festligheter kan det vara trevligt med ett glas bubbel, men vilken prosecco är bäst? Vi reder ut olika begrepp, pris och ger tips på recept, för den som vill spexa till det lite extra! Mer

koplankar

Vad är det för skillnad mellan cava och prosecco?

Prosecco är ett vitt mousserande vin från norra Italien, och finns både i lätt pärlande stil (frizzante) och med mer bubblor (spumante). Bubblorna tillkommer vid en andra jäsning av vinet och man kan där reglera vilken typ man vill åt. Cava har oftast lite mer bubblor och produceras i Spanien. Prosecco är lite fruktigare i smaken och har generellt ett lägre pris än cava. Utöver detta är det ingen större skillnad mellan dryckerna, men det finns bra och mindre bra varianter av båda sorterna. Längre ner i artikeln hittar du några tips på saker att hålla utkik efter för att hitta rätt i prosecco-djungeln!

Tre goda recept med prosecco

En aw på fredagen, lördagsmingel eller en sen söndagsbrunch? Nu för tiden blir det inte så mycket av det där, men snart kanske restriktionerna lättas och då gäller det att vara redo. Här kommer tre prosecco-baserade recept för ett lyckat event!

Drinkrecept: Prosecco Royale

prosecco cava extra dry
Bildkälla: Melissa Walker Horn / Unsplash

Denna eleganta drink är inte bara tilltalande för smaklökarna, den får en himmelsk rosa färg också! Vill man göra en alkoholfri variant går det utmärkt att byta ut Créme de Cassis mot svartvinbärs saft och använda alkoholfritt bubbel.

1 glas:
1 msk Créme de Cassis
1 tsk citronsaft
1,5 dl Prosecco

Blanda Crème de Cassis och citronsaft i ett champagneglas. Tillsätt prosecco och toppa eventuellt med några blåbär eller björnbär och en kvist mynta.

Drinkrecept: Rasberry Bellini

prosecco extra brut
Bild: Anna Yenina / Unsplash

Denna festliga drink passar vid de flesta tillfällen! I vanliga fall används champagne, men det går utmärkt att använda sig av prosecco eller cava. Vill man ha ett alkoholfritt alternativ används istället alkoholfritt bubbel.

1 glas:
1 dl frysta hallon
1,25 msk sockerlag
1,25 msk pressad lime
2 dl kyld prosecco

Blanda de frysta hallonen med sockerlag (se recept nedan) och limesaft. Tillsätt hälften av proseccon och rör ihop. Fyll upp i glas och toppa med resten av bubblorna.

Sockerlag: Koka upp lika delar strösocker och vatten (till exempel 2 dl vatten och 2 dl strösocker) i en kastrull. Låt koka upp och sjud ca 3 min. Låt stå tills det kallnat. Klart!

Drinkrecept: Hugo med prosecco

hugo11
Foto: Chris Reyem / Unsplash

En riktig sommarfavorit är drinken Hugo med smak av fläder och mousserat vin!

1 glas:
1,5 msk flädersaft (koncentrerad) eller flädersyrup
1,5 dl prosecco (funkar även med alkoholfritt bubbel, cava eller champagne)
1,5 msk citronjuice
6 stora myntablad

Lägg myntabladen i väl kylda glas och tillsätt citronjuicen. Fyll på glaset med is och häll i flädersaften. Toppa med kall prosecco. Rör försiktigt om och garnera med myntablad alternativt en tunn skiva citron.

Prosecco brut, extra dry eller dry?

Vilken prosecco ska man välja egentligen? Här kommer en förklaring till de olika sorterna, sedan beror det helt på vad man är ute efter och vad man själv föredrar, men de olika varianterna kretsar kring sötman i drycken.

  • Brut: Är den minst vanliga proseccotypen. Den är alltid torr och har den lägsta sockerhalten av de tre alternativen. Alltså mindre sötma.
  • Extra dry: Den traditionella typen, med lite högre sockerhalt än prosecco brut.
  • Dry: Den sötaste av varianterna. Denna typ av prosecco har en sockerhalt på 17 till 32 gram per liter. Har ofta smaker av päron, mandel och tuttifrutti. Detta är den typ av prosecco som, enligt Systembolaget, är den vanligaste.

Vad är det för pris på prosecco?

Priserna på prosecco varierar, men brukar vanligtvis ligga mellan 69 och 149 kronor. Priset sätts ofta beroende på proseccons kvalité, men den dyraste är inte alltid den bästa.

Bäst i test: 3 prosecco under 100 kronor på Systembolaget

Det finns en hel den prisvärda alternativ på Systembolaget, och vi har valt ut tre flaskor under 100 kronor.

Prosecco Pizzolato (Brut) – på stor eller liten flaska

Prosecco pizzolato liten flaska systembolaget

Prosecco Pizzolato har en fruktig smak med inslag av päron, honungsmelon och mandarin. Denna prosecco har ett pris på 95 kronor, men finns även på liten flaska (200 ml) och kostar då 42 kronor.

Giotti Prosecco (Extra dry)

Prosecco brut test cava

Med inslag av vita blommor och citrus har denna prosecco extra dry en lagom smak av sötma vilket ger en fin balans. På Systembolaget kostar den 79 kronor.

Ca’ Montini Prosecco (Extra Dry)

Prosecco pris extra dry

Fruktig smak med inslag av gråpäron, vingummi och honungsmelon. Denna prosecco extra dry kostar 99 kronor.