in

Zara Larsson: ”Jag blir löjlig när jag är kär”

zara dragare

Årets låt, årets artist, årets kvinna – utmärkelserna regnar över Zara Larsson, 19 år, men själv är hon inte nöjd. Inte än. I en exklusiv intervju med VeckoRevyn berättar Sveriges stora stjärna om mål, hybris och romantik. Mer

Under strålkastarljus och rungande applåder går Zara Larsson upp på scenen och tar emot den gnistrande, avlånga glasstatyetten. Inristat längst ner står det ”Grammis 2017, Årets artist”. Inför kameror och publik tackar Zara för priset, och lägger till: ”Jag är så himla glad att det blev idag också för jag har nämligen tagit ut min tandställning”, samtidigt som hon pekar menande mot sina vita tänder.

Dagen efter, i tv-programmet Gomorron Sverige, kritiseras uttalandet av en kulturpanel. Hon borde ha pratat om något viktigare, tycker man. Författaren Camilla Läckberg går till Zaras försvar och menar att Zara borde ”få prata om vad fan hon vill”. Nästan oavsett vad Zara än pratar om, om det är rasism, feminism eller till och med sin egen tandställning, blir det rubriker eller rabalder. Hyllningar eller kritik. Ett slags samtida bevis på att hon verkligen är en superkändis. Någon vecka senare tilldelas Zara ännu ett pris när tidningen Expressen utser henne till Årets kvinna.

Vad betyder sådana utmärkelser för dig? 

– Jag blir rörd och ärad. Årets artist är verkligen priset med stort P. Årets kvinna handlar inte bara om min musik, utan också om hur jag är som person. Det är en fin utmärkelse och bekräftelse för att det jag gör är bra. Men det är ju inte som att jag är feminist för att folk ska tycka att jag är cool, utan för att det är en självklar sak att vara, säger Zara.

Men alla de här priserna… Får du någonsin hybris? 

– Haha, nej. Sanningen är att jag inte bryr mig så jättemycket. Det viktigaste för mig är ju egentligen de som lyssnar på min musik, gillar mina låtar och vill gå på mina konserter. Det är dem som betyder mest för mig.

I mars släpptes ditt andra album, So good. Vilken är din favoritlåt på plattan?

– Oj, det är jättesvårt att välja, för jag älskar alla. Men vissa av låtarna släpptes innan albumet, så de som är nya känns lite mer spännande. Tre av mina favoriter är Only you som är väldigt känslosam, sårbar och fin, samtidigt som den är lite rå. Make that money girl som har ett upplyftande budskap och låter lite annorlunda. Och So good, för att den har en r’n’b-känsla som jag gillar.

Är låttexterna självupplevda? 

– De flesta låttexterna handlar om kärlek och det är klart att jag kan känna igen mig i alla de känslorna, men allt är inte taget från faktiska kärleksupplevelser.

Hur är du när du är kär? 

– Oj, haha, jag blir såhär ”ooo”… Man blir ju löjlig när man är kär! Allt den andra personen säger är det mest genialiska och roligaste man har hört. Och jag är faktiskt ganska romantisk av mig! Jag vill bli bortskämd. Jag vill ha middag med tända ljus och music in the background. Jag vill tas ut på dejt.

Är du kär nu? 

– Nej, nej, det kan jag inte säga att jag är.

 För tre år sen släpptes ditt första album. Vad tänker du om det nu? 

– Jag är fortfarande jätteglad över det. Jag tycker inte att det är pinsamt eller dåligt, så som man kan tänka om typ kläder man har haft på sig och ba ”vad fan tänkte jag där”, men så tänker jag inte om albumet. Men jag gillar det nya mer. Det är mer genomarbetat, har bättre melodier och texter. Jag har utvecklats.

[adSpace placement=”auto”]

Blir du någonsin nervös? 

– Det blir jag absolut. När jag ska uppträda eller när jag ska träffa nya människor, om jag ska gå och träffa någon kille eller så, då blir jag nervös. Jag är som alla andra människor liksom, jag blev nervös av att hålla muntliga föredrag för min klass till exempel.

På tal om din klass. Du läser ju gymnasiet på distans. Hur går det? 

– Det går okej. Jag håller på med mitt gymnasiearbete nu. Jag skriver om kriminalitet, om könsroller inom kriminalitet. Det är ett väldigt intressant ämne, men det är mycket jobb alltså.

Tar steget in i modevärlden

Det är inte bara skolan som tar upp Zaras tid. Hon verkar ha mycket på gång på alla fronter. Förutom det nya albumet och ett gäng inplanerade konserter, har Zara tagit klivet in i modevärlden. Hon frontar Nikes nya Air max jewell-kampanj och släpper imorgon en kollektion tillsammans med H&M.

Berätta om klädkollektionen!

– Det har varit jättekul att göra den, och jag tror att det kommer bli väldigt bra! Kollektionen är mitt merchandise, men på ett lite mer fashionabelt vis. Merch är verkligen så soft, och det känns som ett riktigt fashionstatement just nu. Folk går ju liksom på Kanye Wests konserter bara för att köpa hans merch.

Rosa är en dominerande färg i kollektionen, hur kommer det sig?

– Eftersom rosa är en av mina favoritfärger var det ett givet element att inkludera i kollektionen och naturligtvis vet vi att alla färger kan bäras av alla, oavsett om du är kille eller tjej. Rosa är feminint, kraftfullt och jag tycker att alla ser bra ut i den färgen.

Hur skulle du beskriva din egen stil? 

– Jag har inte varit någon fashion-gud under min uppväxt direkt, men jag har en känsla för vad jag tycker är fint. Det viktigaste för mig är att jag är bekväm i det jag har på mig. Jag följer inte trender slaviskt, men om jag ser något som är fint kanske jag hoppar på den trenden omedvetet. Mode är någonting som bara blir roligare och roligare, ju äldre jag blir. Jag vill gärna fucka ur och ha en egen stil.

Saknar att bli starstruck

Zaras kändisskap når idag långt utanför Sveriges gränser. Tillsammans med David Guetta invigde hon förra sommarens fotbolls-EM i Frankrike. Hon har gästat två av USA:s största talkshows, Jimmy Fallons The tonight show och Ellen Degeneres show. Och USA har alltid varit målet för Zara. Det finns ett klipp på Youtube från tv-programmet Jag ska bli stjärna som sändes 2009. Zara är elva år och sitter barfota i en soffa framför tv:n och kollar på när Molly Sandén framför bidraget Så vill stjärnorna i Melodifestivalen. Zara får frågan: ”När du ser henne stå där, tänker du själv att det är något du skulle vilja göra, när du blir tillräckligt gammal?”. Svaret kommer direkt: ”Nej, min dröm är större än Melodifestivalen, faktiskt. Jag tror att jag helst siktar på USA, för man blir nog större där än vad man blir i Sverige. Det låter som att jag ba ’jag kommer bli jättestor’, haha. Men det är dit jag siktar.”

[adSpace placement=”auto”]

Åter till 2017 när Zara Larssons schema är pressat. Har hon 30 minuter över för en intervju med oss på VeckoRevyn? Hennes presspersoner får leta luckor i schemalabyrinten innan det till slut går.

Har Sverige blivit för litet för dig nu? 

– Ja, men typ. Det är bara… tråkigt. Jag har ju alltid bott i Stockholm, och jag tror att många kan känna igen sig i det här att ens hemstad känns lite grå och trist. Det kanske bara är något tillfälligt! Men jag skulle vilja bo i Los Angeles i framtiden, och ha en lägenhet i Stockholm. L.A. är ju som huvudstaden för all underhållning, film och musik. Det är där det händer.

Men när du är i L.A. och träffar alla de här kända personerna… händer det att du blir starstruck? 

– Väldigt sällan nu för tiden. Jag kan nästan sakna det där ”omg, jag såg Danny Saucedo på stan”. Nu hänger jag hemma hos Danny Saucedo och bakar pepparkakor liksom. För nio år sedan tog jag en fanbild med honom. Ju mer man kommer in i musikindustrin, desto mer inser man att alla artister bara är vanliga människor som gör helt vanliga saker. Men jag fangirlar ju fortfarande när det kommer till vissa personer, som Beyoncé till exempel.

Ditt mål har alltid varit att bli en stor artist. Tycker du själv att du är det nu? 

– Mja, jag är på väg.

När är du framme? 

– Jag vill i alla fall ha en Billboard-etta. Det är steg ett. Sen får vi prata igen efter det.

Läs resten av intervjun med Zara Larsson HÄR.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumererar på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:

Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

ecommerce_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss