in

Behöver du tandställning som vuxen? Här är allt du vill veta

Namnlöst 1
Bildkälla: Hana Lopez / Unsplash och Candid / Unsplash

Behöver du tandställning? Vad finns det för typer och vad kostar det när man är vuxen? Vi guidar dig genom olika typer och allt du behöver veta. Mer

Funderar du på att skaffa tandställning? Trots att vi kanske förknippar tandställning med tonåringar, kan man absolut skaffa det i vuxen ålder. Men vad kostar det och vad finns det för typer? Och finns det någon osynlig tandställning? Det, och mycket mer, reder vi ut!

Vem behöver tandställning?

Det finns många orsaker till att människor skaffar tandställning. Allt från tandproblem till det estetiska – alltså hur tänderna ser ut. Här är några anledningar som får människor att skaffa tandställning.

  • Om ditt tandkött eller gom skadas av dina tänder
  • Om det finns risk att tandkött eller gom skadas
  • För att underlätta att sätta in tandproteser eller om du opererat käken
  • Bettproblem (exempelvis överbett)
  • Om du har ojämna tänder eller mellanrum som du vill rätta till

Vad kostar tandställning för vuxna?

Priset för tandvård skiljer sig mellan regionerna, men när du är över 23 är tandvården inte längre gratis. När du är vuxen får du med andra ord själv stå för olika typer av tandkostnader, och det gäller alltså även vid tandställning. Även om du har ett abonnemang täcker det tyvärr inte kostnaden om du vill skaffa tandställning.

Att skaffa tandställning som vuxen kan kosta allt från 15 000 till 80 000 kronor. Priserna varierar dels efter hur omfattade dina problem är och dels beroende på vilken typ av metod som används. Efter att du gjort din första undersökning får du veta vilka priser och metoder det kan handla om för just dig. Det finns dock en liten fingervisning om hur mycket det kan kosta för olika typer av tandställningar.

diana polekhina EJU0D9Q2bLI unsplash
Invisalign är en tranparent tandställning. Bild: Diana Polekhina / Unsplash

Traditionell tandställning

För en traditionell tandställning, också kallad ”räls” är priset runt 15 000 till 33 000 kronor för en käke och runt 17 000 till 41 000 för båda.

Osynlig tandställning

En annan typ är en osynlig tandställning, en så kallad lingual tandställning. Den sitter på baksidan av dina tänder, och ska därmed inte synas på samma sätt som en traditionell räls. För en lingual tandställning är priset betydligt högre, och kan kosta runt 10 000 till 15 000 kronor mer per käke.

Vad är invisalign tandställning?

Invisalign är en löstagbar tandställning som är genomskinlig, och därmed nästan helt osynlig. Den typen av tandställning korrigerar tänderna lite i taget och består av genomskinliga skenor i plast som man byter varannan vecka. För att få invisalign måste du låta en specialisttandläkare bedöma huruvida det är möjligt att använda på just dig. Priset för en sådan kan variera och är likaså något som du får stå för själv.

Kan jag få tandställning betald av Försäkringskassan?

Att skaffa tandställning som vuxen kan bli en rätt dyr historia, men det kan finnas hjälp att få. När det kommer till utseendemässiga skäl som exempelvis sneda tänder eller mellanrum får du själv stå för kostnaderna av regleringen. Men om du har väldigt stora problem, såsom exempelvis vävnadsskador, så kan det omfattas av ett statligt tandvårdsstöd. Du bör alltid boka en undersökning för att få en indikation på hur det ser ut för just dig. Vänd dig till din tandläkare och be om en remiss, eller sök själv en specialisttandläkare direkt.

För att få din tandställning betald av Försäkringskassan bör du alltså ha en stor problematik med dina tänder. De täcker heller inte hela beloppet, utan hjälper dig endast med en del av priset. Det är en tandläkare som gör bedömningen huruvida du kan få hjälp med kostnaden eller inte. Här är en video med hur högkostnadsskyddet för tandvård funkar.

Hur lång tid behöver jag ha tandställning?

Det är väldigt olika från person till person hur länge du behöver använda en tandställning. Det beror bland annat på vad du vill uppnå med regleringen, men också på vilka problem du har. Det kan därmed ta allt från någon månad till flera år, men enligt Folktandvården är den vanligaste tiden för behandling mellan 1,5 till 2 år. Det brukar därefter ta ungefär ett år för tänderna att ”stabilisera sig”, vilket innebär att du kan behöva använda någon typ av bettskena eller ha en tråd på baksidan av tänderna.

Finns det några risker med tandställning för vuxna?

Ja, enligt Folktandvården kan risken öka för karies, vita fläckar på tänderna och korta tandrötter. Du kan också behöva rotfylla tänder och i sällsynta fall behöva avbryta behandlingen.

Tandställning som vuxen: före- och efterbilder

Det kan kännas lite konstigt att skaffa tandställning som vuxen, eftersom det är något som man vanligtvis förknippar med barn eller tonåringar. Faktum är dock att det är vanligare än man tror. Ida Warg, Therese Lindgren och Alice Stenlöf är några som skaffat tandställning i vuxen ålder. I videon nedan får vi se Ida Wargs före- och efterbilder!