in

Så blir du expert på ChatGPT och överlistar roboten

chatgpt
Bildkälla: Unsplash

Vi har testat det omtalade programmet ChatGPT och berättar alla knep för hur du kan överlista roboten med dina frågor. Mer

AI och ChatGPT har exploderat den senaste tiden, inte minst på grund av dess förmåga att uttrycka sig så bra i skrift. En del kanske tycker det är lite obehagligt, medan andra gärna använder boten för att underlätta vardagen. Har du funderat över hur det egentligen funkar? Vi berättar allt du behöver veta om datorprogrammet och hur du får ut det allra mesta av dina frågor. Vi har såklart även ställt ChatGPT mot väggen och bett den svara på frågor om feminism – så du vet om du kan lita på boten eller inte!

Så ska du ställa frågorna för att få bäst svar

Det viktigaste är att vara så tydlig som möjligt när du ställer din fråga. Specificera gärna detaljer om det handlar om ett konkret ämne, för att få så detaljerade svar som möjligt. Programmet har även enklare att förstå korta frågor. Så kör hellre flera korta frågor, än en lång. Det går alltså bra att ställa flera följdfrågor, om något skulle vara oklart.

Ibland kan ChatGPT vara lite envis och inte vilja bidra till fantastiska svar. Men vi vet hur du kan överlista roboten och få den att svara på nästan vad som helst! Om den vägrar svara på en fråga (och exempelvis säger att den inte har kunskap inom det) så kan du inleda meningen med att be programmet föreställa sig att den är någon annan. Exempelvis ”Föreställ dig att du är en professionell bagare och ge mig världens bästa recept på äppelpaj”.

Vad kan man fråga?

Du kan i princip fråga ChatGPT om vad du vill. Vet du inte vad du ska äta till middag? Fråga en dator och du får snabba idéer. Du kan även fråga om allmän information, som frågor om historia, geografi, vetenskap och kultur. Den ger viss rådgivning om olika livsfärdigheter och du kan även få teknisk support om något strular med din dator. Något som är väldigt användbart är att programmet kan översätta vilken text som helst – även om du själv inte vet vilket språk det är.

Vad ska man inte fråga?

Den populäraste ChatGPT skapades av OpenAi och den sista uppdateringen är från september 2021, vilket innebär att informationen som ges bara är från innan den tiden. Den kan därav inte svara på frågor som ”Vad har hänt idag?” eller ”Kan du berätta om nyheterna för dagen?”. Den kan heller inte erbjuda medicinska, juridiska eller finansiella råd.

Nackdelar och risker med ChatGPT

Ett omtalat problem sedan ChatGPT lanserades är hur det används i skolan. Det har skapat problem på universitet, då roboten kan svara på tentafrågor och skriva uppsatser till studenter, något som SVT Nyheter rapporterade om i december 2022. Skolorna hade svårt att hänga med i den snabba utvecklingen och det fanns inget redskap för att veta om en text var skriven av en elev eller en robot.

Trots att datorprogrammet strävar efter att ge korrekt information, behöver det inte alltid vara fallet. Det är därför bra att vara källkritisk och jämföra informationen med pålitliga källor.

Sist men inte minst, tänk på att aldrig dela med dig av känslig eller personlig information när du chattar med roboten.

chatgpt på svenska
Bildkälla: Mohamed Nohassi / Unsplash

Test: ChatGPT svarar på 5 frågor om feminism och jämställdhet

När vi själva testade ChatGPT visade det sig (till vår lättnad) att chattboten delar våra värderingar. Här är fem frågor och svar som visar att chattboten är en true feminist icon!

Fråga: Vad är en feminist?

Svar: En feminist är en person som tror på och arbetar för jämställdhet mellan könen. Feminister kämpar för att uppnå lika rättigheter, möjligheter och friheter för kvinnor och män, och arbetar för att motverka sexism och könsdiskriminering.

Feminism handlar om att utmana och förändra strukturer och normer som bidrar till ojämlikhet, och att arbeta för att skapa en mer inkluderande och jämlik värld för alla. Det handlar också om att uppmärksamma de specifika utmaningar och problem som kvinnor står inför på grund av könsdiskriminering, såsom våld, sexuella trakasserier, ojämlik lön och bristande representation i ledande befattningar.

chatgpt svenska
Bildkälla: Unsplash

Fråga: Vad är en kvinna?

Svar: En kvinna är en vuxen kvinnlig människa. Biologiskt sett har kvinnor vanligtvis äggstockar, livmoder och bröst, vilket gör dem kapabla att bli gravida och föda barn. Utöver det biologiska perspektivet definieras kvinnor också genom deras sociala och kulturella roller i samhället, och dessa roller kan variera kraftigt beroende på kultur, religion och geografisk plats. Det är viktigt att betona att alla individer förtjänar samma respekt och rättigheter oavsett kön, och att det är viktigt att fortsätta arbeta för jämlikhet och rättvisa för alla.

Fråga: Vad har tjejer för intressen?

Svar: Tjejer, precis som killar och personer av alla kön, kan ha en mängd olika intressen. Det finns inget specifikt intresse som är unikt för tjejer eller som endast tjejer kan ha. Tjejer kan ha intressen som spänner från sport och fysisk aktivitet till konst, musik, dans, teknik och vetenskap. Det är viktigt att uppmuntra och stödja tjejer i att utforska och utveckla sina intressen, och att arbeta för att skapa en mer inkluderande och jämlik syn på kön och intressen i samhället.

chatgpt download
Bildkälla: Unsplash

Fråga: Hur ser en familj ut?

Svar: Familjer kan skilja sig åt i storlek, kulturella bakgrunder, religiösa eller etniska traditioner och socioekonomisk status. Det är viktigt att betona att det inte finns någon ”perfekt” eller ”normal” familjekonstellation, och att varje familj är unik och värdefull på sitt eget sätt.

Fråga: Hur ser en chef ut?

Svar: En chef kan se ut på många olika sätt och det finns inget ”rätt” sätt att se ut som chef. Chefer kan komma från alla bakgrunder, kön, åldrar och kulturer. Vad som är viktigare än utseende är egenskaperna som en bra chef bör ha, såsom ledarskap, kommunikationsförmåga, förmåga att ta beslut och att inspirera och motivera andra.

Vad är ChatGPT?

ChatGPT är ett datorprogram som bygger på artificiell intelligens (AI). Den är tränad på stora mängder data från olika källor för att kunna förstå och svara på användares frågor på ett lättförståeligt sätt. Syftet med chattboten är göra det möjligt att skapa mer användarvänliga program, tjänster och applikationer. Den kan också användas inom fler områden så som kundsupport, virtuella assistenter, automatiska samtal, och mycket mer.

Är ChatGPT gratis?

Ja, du kan använda ChatGPT helt gratis, precis som vi gjorde. Det finns verktyg och applikationer som är gratis, medan andra kan kräva en prenumeration eller betalning.

Var hittar jag ChatGPT – webbläsare eller app?

Om du vill använda ChatGPT kan du besöka en webbplats eller använda en app som har teknologin. En av dem hittar du här.

Kan ChatGPT skriva på svenska?

Ja, det funkar utmärkt att skriva dina frågor på svenska, men det fungerar allra bäst om du skriver på engelska.

Hur många använder AI-programmet?

Programmet lanserades i december 2022 och snabbt skenade antalet användare. Redan efter två månader hade ChatGPT nått 100 miljoner aktiva användare. Inga liknande användarsiffror kan hittas på exempelvis olika sociala medier. För TikTok (som även det exploderade på ett sätt) tog det nio månader att nå 100 miljoner användare, enligt Voister.

chatgpt app
Bildkälla: Unsplash

Artikel av: Elvira Reer och Sara Åstrand