in

Så tar du reda på allt Facebook vet om dig – dags att radera ditt konto

ta bort facebook konto data

Visste du att du kan ladda ner en fil som visar ALLT Facebook vet om dig? Det är inte så svårt – följ bara vår guide! Mer

De senaste dagarna har Facebook hamnat i sitt värsta blåsväder någonsin. Detta efter att det avslöjats att analysföretaget Camebridge Analytica använt data från över 50 miljoner Facebook-konton för att skicka riktade politisk budskap. Camebridge Analytica tros bland annat ha varit en bidragande faktor när Donald Trumps vann valet 2018.

Hur gick det till?

Enligt New York Times skapade den brittiska akademikern Aleksandr Koganvia ett personlighetstest på Facebook, och skickade vidare all data han samlat in från testet till Camebridge Anlalytica. De, i sin tur, använde datan för att skapa psykologiska profiler på människor och därefter hjälpa företag och politiker att rikta budskap.
Trots att privatpersoner som gjorde testet enbart gav samtycke till att Koganiva skulle kunna använda deras svar, samlade testet även in data från deras vänner. Och all information spreds alltså vidare.

Avslöjandet har väckt debatt om vad Facebook egentligen vet om oss och hur enkelt det är för externa bolag att komma åt datan. Enligt Facebook har Cambridge Analytica brutit mot deras regler, men det rapporteras också att Facebook visste vad Camebridge Analytica höll på med redan 2015, men valde att inte agera.

Det här vet Facebook om dig

Påföljderna för Facebook och Cambridge Analytica kan bli mångmiljonbelopp i böter och inte minst ett tapp i antalet Facebook-användare.

Men vad vet egentligen Facebook om oss? Jättemycket.

De goda nyheterna är dock att du kan få reda på vad de vet.

Genom att gå in i inställningar på din profil och klicka på ”Ladda ned en kopia av din Facebook-information” får du tillgång till alla meddelanden du någonsin skickat på Messenger, alla bilder och filmer du delat, annonser du klickat på och mycket mycket mer.

Och ja, det kommer svida att läsa det. Allt från gamla sexts och fylle-mess du skickat, till webbcam-bilder och töntiga statusar finns tillgängligt.

http%3A%2F%2Fmashable.com%2Fwp content%2Fuploads%2F2013%2F06%2FHarry Potter1

Det enda positiva med upptäckten är att man faktiskt kan välja om man vill ge Facebook tillgång och makt över allt man någonsin gjort och skrivit på plattformen. Om du väljer att helt radera ditt Facebook-konto kommer nämligen all data de har om dig på sina servrar att tas bort inom 90 dagar.

Hur tar man bort sitt Facebook-konto då?

Gå till ”Hantera konto” under fliken allmänt på inställningar.

Under ”Inaktiviera ditt konto” trycker du på ”Läs mer”. Långt ner finns rutan ”Ta bort ditt konto”. Det är det du måste göra för att allt ska raderas, det räcker inte bara att inaktivera kontot.

Efter att du gjort det väntar en tre månader lång process där Facebook raderar all data om dig.

Under app-inställningar på ditt konto kan du också se alla appar du godkänt och vilken information de har om dig. Du kan radera apparna, men den data de redan har om dig kommer att finnas kvar.

Känner du dig sugen på att radera ditt konto? Du är inte ensam. Just nu trendar hashtagen #leavefacebook och högt uppsatta it-experter och tech-chefer har uttryckt sin oro.

Vad tror ni, är det här slutet på Facebook-epoken?

Just nu får du ett lyxigt kit från Estelle & Thild när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Följ oss på Instagram för inspiration, skratt,

nyheter och tävlingar!