in

Här är 7 positiva nyheter

goda nyheter positiva nyheter
Bild: Mike Palmowski / Unsplash

Behöver du en lite mer positiv vibb i ditt nyhetsflöde? Vi listar 7 goda nyheter som hänt den senaste tiden, som du kan ha missat i bruset. Mer

1. Nu har den första koalan fötts sedan bränderna i Australien

Tidigare i år var Australien hårt drabbat av skogsbränder. Landets koalas tog mycket skada och runt 30 procent av alla koalas på nordvästra sidan ska ha omkommit i bränderna. Men under onsdagen den 28 maj meddelande Australian Reptile Park att de välkomnat en ny koala-bebis till världen. Hon har fått namnet Ash och är den första koalan som fötts sedan skogsbränderna avtog. 

koala goda nyheter
Bild: David Clode / Unsplash

2. Costa Rica legaliserar samkönade äktenskap

Natten till tisdagen den 26 maj blev Costa Rica det första landet i Centralamerika att tillåta samkönade äktenskap. Det planerade firandet ställdes in på grund av coronakrisen, men de första vigslarna livesändes på TV och på nätet.

3. Nu är det förbjudet att äta vilda djur i Wuhan i Kina

Myndigheterna i Staden Wuhan i Kina har infört ett förbud mot att äta och jaga vilda djur. Detta efter att coronavirusets ursprung har spårats till en marknad i staden. Redan tidigt under pandemin förbjöd Kina all försäljning av vilda djur. En handel som tidigare förekommit på internet, restauranger, i mataffärer och på marknader. Du kan läsa mer om Kinas nya förbud här.

4. Ursprungsbefolkning får skadestånd efter skogsskövling

Efter en nästan 25 år lång rättsprocess står det klart att Ashaninka-folket i Brasilien kommer få motsvarande 30 miljoner kronor från det företag som skövlade stora delar av deras skog på 1980-talet. Det rapporterar Mongabay. Företaget, som bland annat sålde materialet de skövlade till europeiska möbeltillverkare, ska dessutom betala ungefär 12 miljoner kronor till Human Rights Defense Fund.

5. Det blir ingen valjakt på Island i år

Islands största valfångstföretag, Hvalur, meddelar att valjakten ställs in för andra året i rad, enligt Mongabay. Som anledning uppges bland annat en minskad export av valkött. Även coronakrisen har en viss betydelse, då regler om social distansering skulle bli svåra att följa på arbetsplatsen. Samtidigt meddelar ett annat valfångstföretag på Island, IP-Utgerd, att de lägger ner sin valjakt för gott.

val goda nyheter positiva nyheter
Bild: Todd Cravens / Unsplash

6. Stort hål i ozonlagret har slutit sig

I slutet av mars i år upptäcktes det största hålet någonsin i ozonlagret över Arktis, skriver Euronews. Hålet var tre gånger större än Grönland, och om det hade börjat röra sig längre söderut hade det kunnat innebära ett hot för oss. Detta då ozonlagret skyddar mot ultraviolett strålning. Men istället har nu hålet slutits helt. Att det slutits helt beror på att det varit varmare än vanligt ovanför Arktis den senaste tiden. Det har alltså ingenting att göra med att utsläppen minskat till följd av coronakrisen.

7. Nya koraller planteras längs Stora barriärrevet

Turbåtarna vid Australiens nordöstra kust är just nu tomma till följd av minskad turism i samband med coronakrisen. Istället sysselsätter sig personalen, som vanligtvis jobbar med turerna, med att plantera nya koraller längs med Stora barriärrevet. Det skriver The Happy Broadcast. Stora barriärrevet är hotat, bland annat då temperaturhöjningar i vattnet till följd av klimatförändringar gör det svårt för korallerna att överleva. Men nu odlas alltså nya babykoraller längs med kusten.

Vill du ta del av fler goda nyheter? Följ VeckoRevyn på Instagram.