in

Efter coronaviruset – Wuhan inför förbud mot att äta vilda djur

coronavirus kina stoppar handel med vilda djur
Bild: JEddy GenrwOt Gerald / Pexels

Coronavirusets ursprung går att spåra till en marknad i Wuhan i Kina. Därför har Kina nu stoppat alla handel med vilda djur. I Wuhan blir det nu även förbjudet att äta och jaga vilda djur. Mer

Efter att coronavirusets ursprung spårats till en marknad i Wuhan i Kina, har myndigheterna i staden nu infört ett förbud mot att äta vilda djur. Dessutom har all jakt på vilda djur stoppats i Wuhan. I andra regioner av Kina har regler också skärpts kring hanteringen av vilda djur. Som ytterligare en konsekvens av coronavirusets spridning har Kina tidigare stoppat all handel med vilda djur, en försäljning som förekommit på internet, restauranger, i mataffärer och på marknader.

Förbud mot handel med vilda djur

Handeln med vilda djur beror bland annat på att exotiska djur kan kopplas till traditionell kinesisk medicin, skriver Aftonbladet. En annan anledning till att det har handlats med vilda djur är att dessa kan anses vara en statussymbol i Kina.

Vargungar, ormar och rävar är bara några av de djur som fanns till försäljning på marknaden, vilket står i en prislista som AFP tagit del av. Enligt experter är dessa marknader en möjlighet för virus att smitta från djur till människor, skriver Aftonbladet.

– Kina är den klart största konsumenten av vilda djur, framför allt exotiska djur från Afrika och Asien, säger Ola Jennersten, som är biolog för världsnaturfonden, i en intervju med tidningen.

Till tidningen säger Ola Jennersten också att det nya förbudet är en bra nyhet för djurarter som hotas av tjuvjakt.

– Ett förbud borde betyda en nedgång i tjuvjakten. Förhoppningsvis hålls förbudet kvar tillräckligt länge för att marknadsplatserna ska börja stänga.

Artikel av: Frida Olheden och Beatrice Lindfors