in

Nu välkomnas den franska modellagen i Sverige: ”Viktigt med transparens”

lag retuschering sverige

Vi håller tummarna att lagen snart införs i Sverige också! Mer

Som vi skrev om tidigare idag måste nu bilder som används i reklamsyfte märkas med en varning i Frankrike om modellen retuscherats att se smalare ut.

Till BBC berättade landets hälsominister Marisol Touraine att lagen införts av hälskoskäl.

– Genom att utsätta unga människor för normskapande och orealistiska bilder av kroppar leder det till en känsla av självförakt och dålig självkänsla och det kan påverka hälsan.

Nu har Sveriges Annonsörer gått ut med att de välkomnar beslutet.

– Det är viktigt att reklamen är ansvarsfull och att man är transparent mot konsumenter och talar om att en bild är retuscherad, säger Ulf Hermansson Samell, marknadschef på Sveriges Annonsörer i ett pressmeddelande.

Sveriges Annonsörer är en intresseorganisation för annonsörer och arbetar för att få dessa att arbeta mer effektivt och ansvarsfullt med sina varumärken.

Idag behövs inte retuscherade bilder på modeller märkas med en varning. Det går dock att anmäla retuscherad reklam till Reklamombudsmannen, som också bedömt osunda kroppsideal i reklamen vid flera tillfällen.

– Reklam ska vara laglig, korrekt och inte minst ansvarsfull. Vi välkomnar denna transparens så att man som konsument kan bilda sig en egen uppfattning om reklamen med vetskapen att reklamen har manipulerats, säger Hermansson Samell i pressmeddelandet.

Om vi har tur kanske vi i Sverige snart får se en liknande lag!

Den 21 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day i Stockholm, en mode- och skönhetsfestival som vänder sig till alla som är mode- och skönhetsintresserade. LÄS MER OCH BOKA HÄR.