in

Modellbilder som retuscherats måste nu märkas med varning i Frankrike

lag retuschering frankrike

Varje dag matas vi med retuscherade modeller, världen över. Men om retuschering används i reklamsyften måste det nu märkas med en tydlig varning i Frankrike. Mer

Vi ser det i tidningar, på tv, på reklam i busskurer. Överallt. Modeller som retuscherats för att se smalare ut och ha en jämnare hudton med celluliter som är long gone. Deras hals och ben förlängs, de får tydligare ansiktsdrag, mindre näsa, plattare mage, smalare armar. Ibland kan det vara svårt att veta hur mycket originalbilden faktiskt gjorts om.

Detta sätter Frankrike nu stopp för. En ny lag som trädde i kraft den 1 oktober kräver nu att bilder som används i reklamsyfte måste märkas med en tydlig varning att den blivit retuscherad, skriver DN.

Varje kommersiellt foto som blivit redigerat för att få en modell att framstå som smalare måste förses med en tydlig varningsskylt med texten ”photographie retouchée”, vilket betyder retuscherat fotografi. Om man bryter mot den nya lagen kan man behöva böta 37 500 euro, vilket är ungefär 360 000 kronor.

Frankrikes hälsominister Marisol Touraine säger till BBC att lagen har införts av hälsoskäl.

– Genom att utsätta unga människor för normskapande och orealistiska bilder av kroppar leder det till en känsla av självförakt och dålig självkänsla och det kan påverka hälsan, säger hon.

Regeringen hoppas att lagen ska kunna motverka att modeller blir extremt smala. De vill också motverka kroppsideal som innebär att människor försöker skaffa sig former som de inte kan få eftersom de skapades med ett datorprogram, skriver DN.

Frankrike har det genomsnittligt lägsta BMI-indexet i Europa och många fransmän lider av anorexi. Tom Quinn, verksam vid den brittiska ätstörningskliniken Beat, säger dock att man ska akta sig för att dra för stora kopplingar mellan retuscherade reklambilder och människors hälsa. Men han tycker ändå att den nya lagen i Frankrike är bra.

– Det är förenklat att säga att photoshoppade bilder ger upphov till ätstörningar. Men många människor som tittar på retuscherade bilder kommer att få dålig självkänsla. Vi stöder alla åtgärder som bidrar till ett samhälle med en mer hälsosam syn på kroppstyper och att fler blir medvetna om vilka bilder som har blivit förbättrade, säger han till BBC.

Nu hoppas vi fler länder tar efter!

Den 21 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day i Stockholm, en mode- och skönhetsfestival som vänder sig till alla som är mode- och skönhetsintresserade. LÄS MER OCH BOKA HÄR.