in

Nu är det klart: sexistisk reklam förbjuds i Stockholm

ad sexist commercial

Sexistisk och rasistisk reklam kommer nu att förbjudas i Stockholms utomhusmiljö. Mer

Förra året skrev vi om att Stockholm kunde bli den första staden i Sverige som förbjuder sexistisk reklam i det offentliga rummet, och nu har det bestämts!

Igår, torsdag, beslutade trafiknämnden i Stockholms stad att införa etiska riktlinjer för utomhusreklam. Beslutet gäller reklam i utomhusmiljön på stadens mark och kommer i ett första steg att testat med digitala reklamvitriner och informationstavlor, skriver Resumé.

Riktlinjerna blir samma som branschens självreglerande organ, Reklamombudsmannens, med ett tillägg gällande rasistisk reklam.

Så vi kommer, förhoppningsvis, inte längre kunna se reklam som:

  • Framställer kvinnor eller män som rena sexobjekt och som kan anses kränkande.
  • Reklam som visar en stereotyp bild av könsrollerna och som därigenom framställer kvinnor eller män på ett nedvärderande sätt.
  • Reklam som på något annat nedvärderande sätt är uppenbart könsdiskriminerande för kvinnor eller män.
  • Reklam som framför rasistiska budskap måste motverkas och frågeställningar relaterade till denna målsättning ska kunna väckas inom ramen för dialog i branschen.

Om Trafikkontoret anser att budskapen bryter mot riktlinjerna måste budskapen tas ned inom 24 timmar. Vilka påföljder eventuella avtalsbrott skulle få om utomhusbolagen inte följer Trafikkontorets begäran är inte ännu inte klart.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

prenerbjudande happy jankell

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram snap folj oss