in

Sexistisk reklam kan förbjudas i Stockholm – blir först i Sverige

ad sexist commercial

Först var det Trondheim, sedan London och nu kan det alltså bli Stockholms tur. Ett förslag med etiska riktlinjer för offentlig reklam från Stockholms stads styrelse kan komma att förbjuda sexistiska reklamer i det offentliga rummet – vilket skulle göra staden till den första i landet. Mer

Sveriges Kvinnolobby gjorde i höstas en granskning av reklam i Norden för att se hur könsdiskriminerande den är samt hur detta följs upp. Granskningen resulterade i en rapport som visar att Sverige är sämst i Norden på att följa upp sexistisk reklam, då det inte ens finns några regleringar för reklam av den sorten. Rapporten visar även att alla Nordiska länder behöver förbättra sig och arbeta aktivt med frågan, något som Dagens Media var först med att uppmärksamma.

Veckorevyn.com har tidigare skrivit om både London, där borgmästaren förbjöd kropphetsande reklam och Trondheim, Norge, där staten slutade med objektifierande reklamer på allmänna platser.

Nu verkar det alltså som att det kan vara Stockholms tur. Stockholm stads styrelse kommer att ta fram etiska riktlinjer för reklam vilket kan göra huvudstaden till den första platsen i Sverige att förbjuda sexistisk reklam. Dessa riktlinjer förväntas diskuteras under Landstingsfullmäktiges sammanträde den 13 december 2016.

sexistisk-reklam

– Det offentliga rummet är en del av folks vardag, och där ska man inte behöva påtvingas sexualiserade budskap som handlar om att försöka sälja saker med kvinnors kroppar, säger Malin Ericson, representant för Feministiskt initiativ i Trafiknämnden där förslaget framgår, till Dagens Media.

Enligt en undersökning från Sveriges Kvinnolobby från 2014 mår nio av tio unga kvinnor dåligt av sexistisk reklam, som även påverkar deras syn på sina kroppar.

Riktlinjerna skulle gälla för stadens offentliga reklamplatser såsom lyktstolpar, reklamvitriner och kulturtavlor. Tunnelbanan och busskurer ingår inte eftersom de tillhör landstinget.

Läs även:

Kan du gissa vad de här 13 sexistiska reklamerna försöker sälja?