in

5 tips: Här ska du fira midsommar 2023

när är midsommar 2023
Bildkälla: Unsplash

Undrar du var du ska fira midsommar i år? Vi har fem tips! Mer

Midsommaren närmar sig och det är snart dags för dans runt midsommarstången, sill och att lägga sju sorters blommor under kudden. Men var ska du fira? Här är fem midsommarfiranden runt om i Sverige som du inte vill missa lördagen den 24 juni.

  1. Leksand, Dalarna
  2. Skansen, Stockholm
  3. Skärgården i Göteborg
  4. Pite Havsbad
  5. Orsa camping

1. Leksand, Dalarna

I Dalarna firas midsommar rejält. Det traditionella midsommarfirandet firas i Sammilsdal. Där reses ”hela Sveriges midsommarstång”, vilket också är Sveriges längsta midsommarstång. Men det finns också ett firande som heter midsommarfesten där artister som Bolaget, Norlie & KKV och Markoolio kommer att uppträda i år. Biljetter och mer information om midsommarfesten hittar du här.

midsommar vecka
Bildkälla: Unsplash

2. Skansen, Stockholm

Skansen har firat midsommar sedan 1892 och nuförtiden pågår festligheterna i tre dagar, med andra ord den 23 till 25 juni. Där blir det kransbindning, dans och lekar kring midsommarstången med Skansens folkdanslag och spelmän. På Marknadsgatan finns försäljning av mat, dryck och hantverk och under kvällen anordnas såväl gammaldans som modern dans på Skansens dansbanor. Mer information om det hittar du här.

3. Skärgården i Göteborg

Det finns både firanden i stan och ute i skärgården i Göteborg. I stan brukar det traditionella midsommarfirandet vara i Slottskogen och i skärgården finns det flera vackra öar, så du kan välja och vraka bland dem som passar dig bäst. Öarna är lättillgängliga och om du är ambitiös kan du besöka flera firanden under dagen. Några exempel på öar med midsommarfirande är Styrsö, Brännö och Hönö. Mer information om midsommar i Göteborg hittar du här.

4. Fest på Pite Havsbad

Till Pite Havsbads midsommarfest kommer artister som Hooja, Myra Granberg, Jelassi, Loam, Elov & Benny och Lia Larsson att bjuda på framträdanden. Midsommarfesten varar mellan 23 och 24 juni för de som är över 18 år. Biljetter och mer information hittar du här.

midsommarafton 2023
Bildkälla: Unsplash

5. Orsa Camping 

Har du hört talas om midsommarfirandet i Orsa? Det är känt som ett av Sveriges allra bästa och lockar tusentals besökare varje år. Fira midsommar med traditionella högtidfiranden, folkmusik, folkdräkter, midsommartal, kransbindning, lövning av midsommarstången och en genuin midsommarmarsch med spelmän och fanbärare. Här kan du läsa mer om evenemanget.