in

16 roliga midsommarlekar för en riktigt lyckad kväll

midsommar
Bildkälla: Unsplash

Snart är det dags för midsommarkrans, midsommarstång och självklart – midsommarlekar! Här är 16 lekar som passar både barn och vuxna. Mer

Den här artikeln publicerades första gången 2016.

Stökiga, svettiga och lite galna midsommarlekar, som borde köras innan för mycket mat och dryck!

Såpafotboll & såpabrännboll

Vad behövs: Såpafotboll och såpabrännboll går ut på att två lag spelar mot varandra på en presenning med såpa på. Ni behöver en presenning (en rulle sopsäckar fungerar också), fotboll eller brännbollsträ och boll, vatten och såpa. På med badkläder och gör er redo för en riktigt blöt lek med mycket skratt! Vanliga fotbolls- eller brännbollsregler är det som gäller.

midsommarlek såpafotboll och såpabrännboll
Bild: Daniele Levis Pelusi / Unsplash

Stövelkastning

Vad behövs: Minst en gummistövel eller liknande. Ha ryggen mot kastriktningen och håll i stövelskaftet. Kastet ska göras underifrån och upp (bakåt, mellan benen, över ryggen). Den som kastar längst vinner. VARNING! Ta det försiktigt. Det kan vara lättare att skada sig när adrenalinet och tävlingsinstinkten tar över.

Dragkamp

Vad behövs: Ett långt rep som inte är för tunt och en domare. Dela upp i jämnstarka lag. När domaren gett en startsignal är det bara att dra allt vad ni har.

Klassisk säckhoppning

Vad behövs: Minst två säckar av något slag. Hoppa i säcken och sedan hela vägen in i mål!

Äggstafett

Vad behövs: Minst två skedar och lika många ägg. Ha skeden i munnen och balansera ägget på den runt en bana – lämna sedan över skeden till nästa deltagare.

midsommarlek äggstafett
Bild: Jakub Kapusnak / Unsplash

Skottkärrerace

Vad behövs: Minst två skottkärror, koner eller liknande. (Hörselskydd och ögonbindel är kul att ha med men är inte ett måste). Dela upp i minst två lag. En deltagare sitter i skottkärran med hörselskydd medan medtävlaren som kör har bindel för ögonen. Den som sitter i kärran är ögonen och ska försöka navigera rätt mellan konerna.

Kubbstafett

Vad behövs: Ett kubbspel. Ställ fem kubbar på två rader och sedan ställer sig båda lagen bakom raderna. Deltagarna ska kasta ner den närmsta kubben, sedan hämta kastpinnen och lämna den till nästa person i laget. Det lag som fått ner alla kubbarna först vinner.

midsommar midsommarlekar kubb stafett
Bild: Peter Voeth / Wikimedia Commons

Styrkeprov

Vad behövs: Två tyngder av något slag (t.ex. tegelpannor, stenar eller vikter) och ett tidtagarur. Försök att hålla armarna rakt ut med tyngderna i varsin hand. Den deltagare som klarar av att hålla armarna raka längst vinner.

Strutfotboll

Vad behövs: Ett ganska hårt papper i A3-format (helst papper i två olika färger) och gummisnoddar. Forma strutar av papperna. Gör två hål för gummisnoddar vid öppningen för att fästa struten framför ögonen med snoddarna runt öronen. Se till att det är ett litet hål i toppen. Spela fotboll som vanligt – fast utan att ni ser någonting såklart.

Lugnare midsommarlekar som kan göras både inne och ute

Vill du ha tips på lite lugnare lekar? Kanske några som går att leka båda inomhus och utomhus? Här är några tips!

Bakvänd kurragömma

Vad behövs: Ingenting. Tvärtom mot den klassiska varianten! Här är det alla som räknar och en som gömmer sig. Den som hittar personen gömmer sig på samma ställe. Till slut kommer det vara en kvar som letar och hittar alla på en gång.

midsommar och midsommarlekar inomhus och utomhus
Bild: Christian Widell / Unsplash

Pennan i flaskan

Vad behövs: Minst två pennor, två snören och två flaskor. Fäst en penna i ett snöre och knyt snöret runt midjan. Pennan ska pricka flaskan och den som är snabbast vinner.

Gissnings-karaoke

Vad behövs: En spellista på en mobil eller dator och hörlurar. En deltagare tar på sig hörlurarna och är den enda som hör musiken. Deltagaren ska sjunga låten den hör och resten av laget ska gissa sig till vilken låt det är. Det är inte tillåtet att nynna – det ska sjungas!

midsommar och midsommarlekar karaoke
Bild: Malte Wingen / Unsplash

Kasta pil med sugpropp

Vad behövs: Minst en avloppsrensare med sugpropp och en poängtavla (som går att göra själv). Gör en poängtavla med tre fält: 3 poäng innerst, 2 poäng mellerst och 1 poäng ytterst. Kasta och räkna poäng.

Frisbeetävling

Vad behövs: Minst två frisbees, rockringar eller liknande som ”mål”. Försök pricka rätt och räkna poäng.

Visseltävling

Vad behövs: Torra kex och bestäm en melodi ni ska vissla. Ät 3-4 kex, tugga och försök att VISSLA. Den som kan vissla först vinner.

Musikquiz

Vad behövs: En lagledare och spellista med låtar. Spela upp introt och låt deltagarna tävla om vem som kan sjunga låten först!

Artikel av: Andrea Danielsson och Frida Olheden