in

Melodifestivalen 2018: Debutanten Olivia Eliasson intervjuar veteranen Kikki Danielsson

olivia eliasson melodifestivalen

Den ena har tävlat i Melodifestivalen nio gånger, den andra noll. Här får debutanten Olivia Eliasson rådfråga veteranen Kikki Danielsson om hennes bästa tips och tricks inför Melodifestivalen. Mer

När två Melodifestivalsartister möts för första gången uppstår en speciell vibe. Olivia Eliasson, 21, och Kikki Danielsson, 65, ses på Södermalm i Stockholm bara någon vecka innan Sveriges största musiktävling, Melodifestivalen, drar igång.

Olivia: Hur är det att vara med i Melodifestivalen?

Kikki: I år är det 40 år sen jag var med i Melodifestivalen första gången. Då tävlade jag med gruppen Wizex och vi var ju så nervösa, vet du! Det var som i en dimma! Då var det helt nytt att dansband var med i tävlingen. Vi förlorade tyvärr i finalen mot Björn Skifs. Det var nästan en förlustaffär för artisten och musiken var live. Men nervositeten, den är fortfarande kvar.

Olivia: Ja, jag tror att jag kommer vara väldigt nervös också. Fast mina föräldrar kommer säkert att vara mer nervösa än jag, haha. Vilket är ditt bästa minne från Melodifestivalen?

Kikki: Det måste vara när jag vann med Bra vibrationer, år 1985. Jag blev gravid då också. Så när det var dags för Eurovision, och ledde tre omröstningar i rad blev det så mycket känslor att jag var säker på att jag skulle få missfall i direktsändning. Men det gick bra, tack och lov!

Kikki Danielsson: Jag beställde blombud till mig själv


Olivia:
Oj! Vilket är ditt värsta minne då?

Kikki: Jag har inte direkt gjort bort mig någon gång. Men jag har gjort en grej i början av min karriär, av ren avundsjuka. Jag såg hur alla andra artister fick blomsterbud och hälsningar, ”lycka till önskar mamma och pappa” eller någon beundrare. Inte fick jag någon jävla blomma! Mina föräldrar var gamla bönder som inte visste vad Melodifestivalen var. Så jag tänkte: Nej, nu får det vara slut på det här och gick till tre–fyra olika blomsterbutiker och beställde blomsterbud till mig själv, ”Lycka till Kikki!”, haha!

oliviaeliasson kikkidanielsson

Olivia: Jag skulle också kunna göra något sånt, haha. Men hur tänker du kring din look och outfit?

Kikki: Elegant, countrybetonad och så ska det passa min kropp också, och det är väl där vi oftast fastnar. Nu har jag ju brutit foten också, så skor är inte det lättaste. Rickard Engfors, som ska hjälpa mig med styling, sa bara: ”Ta en toffel eller vad som funkar så får vi klä in den i paljetter!” Hur tänker du kring look?

Olivia: Jag har aldrig klänning eller kjol till vardags, så jag ska ha byxor. En modern, clean, elegant look. Kanske enfärgad med någon accentfärg. Och högklackat! Men hur har det förändrats det här med look, var det mer eller mindre viktigt förr?

Kikki: Förr var Melodifestivalen mer elegant, mer schalger. Allt skulle glittra! Idag är det ju så mycket fokus på showen, inte bara på artisten. Det ska vara bomber och ljusshower och eld! Det är inte så mycket fokus på musiken längre.


Olivia:
Du har ju tävlat både solo och i grupp, vad gillar du bäst?

Kikki: Att tävla själv. Då är allt fokus och ljus på mig, haha. Nej, men när jag sjunger själv kan jag inte sabba för någon annan och ingen kan sabba för mig.

Olivia: Tror du det är mer press på dig som veteran eller mer press på mig som är helt ny?

Kikki: Det kan nog vara så att du sätter mer press på dig själv än jag kommer sätta på mig. Men det viktiga att komma ihåg är att man bara kan göra sitt bästa.

oliviaeliasson melodifestivalen2018

Olivia: Men hur känns det innan man ska gå upp på scenen? Blir du nervös?

Kikki: Ja, jag blir alltid kissnödig och får alltid handsvett innan.

Olivia: Och vad gör du då?

Kikki: Jag försöker tänka på att andas. Att ta djupa andetag. En annan grej som sångerskan och sångpedagogen Idde Schultz har lärt mig är att massera tungan innan man ska gå upp på scenen. Ola Salo gör också det! Du tar en tunn hushållshandduk och masserar och drar. Det ska göra ont.

Olivia Eliasson: Hur blir man tjenis med Christer Björkman?

Olivia: Oj, jag som har så kort tunga! Men det kanske är något att prova, haha. Men du Kikki, hur blir man egentligen tjenis med Mr. Melodifestivalen, Christer Björkman?

Kikki: För mig föll det sig ganska naturligt, men jag lärde känna honom när han var med och sjöng, långt innan han blev generaldirektör eller vad det nu heter. Han sjöng en ballad samma år som jag sjöng en ballad. Den enda gången jag har sjungit en ballad.

Olivia: Hur var det då? Var det mer nervöst att sjunga en lugn låt?

Kikki: Ja, det var framförallt en hög ton jag skulle upp på. Vi repade en hel vecka, och de körde med rökmaskin varenda dag. Så jag fick en jättetupp på sändningen och var helt knäckt! Men det gick ju inte att göra något åt det! Jag var så besviken alltså…

Olivia: Det är väl ändå det värsta som kan hända?

Kikki: Ja, eller att glömma texten. Men jag är perfektionist alltså, det tror jag att många artister är. Det är ett hinder ibland, att det aldrig duger.

Olivia: Jag känner igen mig i det där. Att man är sin värsta kritiker.

mello kikkidanielsson

Kikki: Vilken omgång är du med i?

Olivia: Sista, i Övik.

Kikki: Ja, jag hade gärna varit i någon annan än just första, men det går ju inte att välja.

Olivia: Vad är ditt bästa råd till mig som ska göra det här för första gången?

Kikki: Första dagen brukar jag hälsa på alla och känna av vibbarna, installera sig lite. Men sen när jag väl går upp på scen, då är det bara jag som gäller. Då finns det ingen i arenan som är bättre än jag. Hela publiken är där för min skull. Det är mitt pepptalk till mig själv. Det är ditt sätt att bygga upp dig själv! Tänk att: Det är väl ingenting det här. Tre minuter sen får det hända vad som helst. Jag är bäst. Jag ska ta det här!

Olivia: Ett riktigt pepptalk alltså?

Kikki: Ja, pepptalk och så andas också. Glöm inte bort att andas!

Olivia Eliasson
Ålder: 21 år.
Aktuell: Med låten Never Learn i den fjärde deltävlingen av Melodifestivalen.
Antal gånger i Mello hittills: 0, detta blir hennes 1:a gång.

Kikki Danielsson
Ålder: 65 år.
Aktuell: Med låten Osby Tennessee i den första deltävlingen
i Melodifestivalen.
Antal gånger i Mello hittills: 9, detta blir hennes 10:e gång. Två gånger har hon gått vidare till Eurovision Song Contest. År 1982 med gruppen Chips bidrag Dag efter dag och solo år 1985 med bidraget Bra vibrationer, som kom på tredje plats i Eurovision.