in

Logic rappade om att förhindra självmord på VMAs – nu ringer fler än någonsin för att få hjälp

logic dragare

Ett av de starkaste uppträdandena på VMAs 2017 var när rapparen Logic framförde sin låt ”1-800-273-8255”, som även är telefonnumret till National Suicide Prevention Lifeline. Efter framträdandet fick organisationen en ökning av samtal med 50 procent. Mer

Under sitt framträdandepå MTV Video Music Awards 2017 hade Logic med sig personer som antingen själva försökt ta livet av sig, eller har en anhörig som tagit livet av sig. Det var självklart ett känslosamt framträdande och det var tårar i ögonen både hos publiken och på scen.

– Jag vill bara ta ett ögonblick och tacka er för att ni ger mig en plattform att prata om något som mainstream media inte vill prata om. Mental hälsa, ångest, självmord, depression, och så mycket mer som jag pratar om på det här albumet, sa Logic efter sitt framträdande.

HÄR kan du se Logics framträdande på VMA’s.

På skärmar bakom rapparen syntes numret ”1-800-273-8255”, som går till National Suicide Prevention Lifeline. Nu står det klart att hans framträdande har haft en större inverkan på människor än vad man kunde se på tv. Organisationen National Suicide Prevention Lifeline såg en ökning av samtal från personer som ville ha hjälp på ungefär 50 procent efter att framträdandet sänts. Samma mönster upprepade sig när MTV senare på kvällen sända galan igen. De som ringde gjorde det för att de behövde prata med någon om sitt mående, för att de ville volontärarbeta eller för att tacka organisationen för vad de gjorde.

– Det var också en person som ringde som inte visste var numret ledde. Han trodde att det kanske var till någon radiostation eller något, så när han ringde och insåg vad det var visade det sig att han faktiskt behövde någon att prata med. Det är intressant att tänka på de personer som kanske aldrig hade ringt i någon annan situation, säger Shari Sinwelski, projektledare för organisationen, till BuzzFeed News.

När Logic släppte låten 1-800-273-8255 den 28 april sa organisationen att de fick den näst högsta siffran av samtal någonsin den dagen. Allra flest ringde den dagen då Robin Williams dog 2014.

Sinwelski berättar att organisationen inte var involverade i den kreativa processen bakom Logics låt, men att rapparen hörde av sig två veckor innan låten skulle släppas för att fråga om det var okej att han använde deras telefonnummer som titel på låten.

– Vi försöker alltid få ut ordet om hur man skaffar hjälp för personer som är i en suicidal kris, så vi tyckte att det skulle vara ett rikligt bra samarbete, säger Sinwelski.

Sinwelski var en av dem som stod med Logic på scenen under framträdandet på VMAs.

– Det finns mycket vi kan lära från personer som gått igenom en riktigt mörk period som säger, ”jag är fortfarande här, jag står fortfarande upp, och så här gjorde jag det”. Jag tror Logic har hört vårt budskap som vi sagt till honom om att försöka få ut budskapet att det finns hopp, att hopp och läkande kan hända, säger Sinwelski.

Tio dagar innan Logic framförde 1-800-273-8255 MTV Video Music Awards släppte han även en musikvideo till låten, som i skrivande stund fått över 17 miljoner visningar.

[adSpace placement=”auto”]

– 1-800-273-8255 var riktigt svår att skriva, bara av den enkla anledningen att den börjar väldigt deprimerande, och jag behövde sätta mig in i den situationen och den mentaliteten för att skriva den. Ärligt talat gillade jag inte att göra låten för att det var så jobbigt. Men jag gillar hur den blev, sa Logic i en intervju med MTV News.

Tidigare i år har det skett diskussioner om hur media porträtterar självmord, inte minst från att serien 13 reasons why sändes, och att man romantiserar akten och de personer som är suicidala.

– Det är inte dåligt att ha det jobbigt, det handlar bara om att hitta ett sätt att hantera det. Förhoppningsvis kan det hjälpa att se en video och höra en låt som den här för att få personer som känner sig överväldigade eller känner att deras liv inte är värt att leva, att det finns människor som är villiga att lyssna och prata med dem och försöka hjälpa dem att få hjälp, säger Sinwelski.

HÄR kan du se Logics framträdande på VMA’s.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:


Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Nr5_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss