in

Zara får kritik för bild där två smala modeller ”älskar sina kurvor”

zara kritik

Klädjätten Zara har hamnat i blåsväder efter att i en kampanjbild där kunder uppmanas att älska sina kurvor använda sig av två smala modeller. Mer

Det var under tisdagen som kritiken mot Zara tog fart efter att en irländsk radioprofil, Muireann O’Connell, la upp en bild på en kampanjfoto från en av Zaras butiker i London. På bilden ser man två smala modeller och texten ”love your curves”. Vilka kurvor då?

O’Connell skrev kort efter sin första tweet ett förtydligande kring att det (såklart) inte var kvinnorna på bilden hon kritiserade, utan de ansvariga som satt ihop bilden med texten.

Zaras kampanj syftar till att sälja jeans och få kvinnor att embracea sina kurvor, men det hade nog gått att göra det på ett annat sätt än genom att använda sig av två normsmala modeller. Right?

Kritiker på Twitter menar bland annat att den här typen av reklam ger flickor en skev bild av vad som är ”normalt” och lägger ännu mer press på dem.

Sajten Buzzfeed har sökt Zara för en kommentar, men de har inte återkommit.

Den senaste tiden har många makthavare inom mode- och skönhetsbranschen fått kritik för sitt icke normkritiska tänk. Nyligen skrev veckorevyn.com om sminkmärket ”Colourpop” som verkade ha photoshoppat en vit hand svart och om amerikanska Vouge som fick stark kritik för sitt omslag där de skrev ”ingen norm är den nya normen”, samtidigt som omslaget var väldigt normativt.
giphy