in

6 sätt att fira valborg corona-säkert i år

valborg2
Foto: EKATERINA/Pexels

Valborg 2021 ser ut att bli likadan som förra året, utan majbrasa, folksamlingar och fester. Men vem säger att du ska deppa ihop helt för det? Vi har samlat en lista på saker du fortfarande kan göra! Mer

Precis som förra året blir årets valborgsmässoafton lite annorlunda jämfört med tidigare år. Inga stora folksamlingar, inga studentfiranden och ingen majbrasa. Men deppa inte ihop totalt för det – vi har här samlat en lista på saker du fortfarande får göra på valborg, trots pandemin! Vad sägs om en eldfärgad drink, lite sällskapspel och ett valborgsquiz?

Hur firar jag valborg corona-säkert?

Valborgsmässofiranden och första maj-tåg räknas båda som allmänna sammankomster och bryter därmed mot pandemilagen. Bland annat Uppsala och Lund har utfärdat vistelseförbud i de parker som man i vanliga fall brukar samlas och fira i. Vill man ändå fira tillsammans gäller fortfarande regeln om max 8 personer, men bäst är såklart att bara hänga med de man bor med eller träffa sina vänner via videosamtal. Vi har här nedanför samlat en lista med tips på vad du kan göra för att fira valborg hemma!

1. Digital majbrasa

Ingen riktig majbrasa i år, det får vi leva med om vi vill att den här pandemin ska ta slut någon gång. Känns det trist? Har du varken grill eller kamin att värma dig vid? Vilken tur då att internet finns och att någon snäll själ har laddat upp ett 10-timmars klipp på YouTube med ljud och video på en öppen spis. Mysigare bakgrundsljud får man leta efter!

2. Blanda eldfärgade drinkar

Klart du ska matcha majbrasan med en eldfärgad drink! Om du träffar vänner över videosamtal kan ni alla blanda samma drink och smutta på ihop. Aperol Spritz är en av de enklaste drinkarna som finns och har en vackert orange färg.

Fyll glaset med:

  • 3 delar prosecco (mousserande vin)
  • 2 delar Aperol
  • 1 del soda
  • Is

Gör så här:

  • Fyll ett stort vinglas rikligt med is. Häll på mousserande vin, Aperol och toppa med soda. Garnera med en apelsinskiva om du vill. Klart!
sommardrinkar 2020 aperol spritz
Bild: Pinar Kucuk / Unsplash

3. Lär dig valborgssångerna

Har du hört studentkörerna sjunga vårsånger någon gång? En du inte kan ha missat är den som börjar med ”Vintern rasat ut bland våra fjällar…” som brukar sjungas på lite olika håll i landet runt valborg. Kan du inte resten av texten? Nu är din chans att öva upp dina kunskaper och överraska alla på nästa års valborgsfirande med att kunna alla valborgssånger utantill!

Valborg.nu har samlat texterna till de vanligaste vårsångerna, och i klippet här under kan du sjunga med ihop med Lunds studentsångare. Perfekt partytrick inför nästa valborg!

4. Laga mat tillsammans på distans

Till skillnad från jul, påsk och midsommar finns det ingen traditionell valborgsmat. Många brukar ju dock samlas vid en eld på valborg och då blir det naturligt att man äter grillat. Men nu när vi ska stanna hemma är det en bättre idé att äta något annat. Och hur mysigt att laga mat tillsammans med en kompis över Facetime?

Behöver du inspiration på middagsrätter? Gör vårt quiz här för att ta reda på vad ni ska laga!

5. Festlekar på distans

Bara för att ni inte ses behöver ni inte missa alla roliga festlekar! Här är tips på tre stycken som funkar utmärkt på distans:

  • Musikquiz. Välj en person som får vara quizmaster och låt resten av er försöka gissa vilken låt eller artist som spelas.
  • Pekleken. Den här leken går ut på att någon ställer frågan ”Vem är mest trolig att…” följt av ett påstående. Sedan pekar alla på den man tycker påståendet stämmer in på. Även fast ni inte kan peka på varandra kan ni räkna till tre och sedan säga det namn ni vill ”peka” på. Vi har samlat 60 perfekta frågor till pekleken här!
  • ”Jag har aldrig…”. Den här är en riktigt klassiker och går ut på att man går varvet runt och säger olika påståenden om saker man aldrig gjort. De deltagare som har gjort detta får dricka en klunk. Den här leken brukar leda till många roliga följdfrågor och historier!

6. Tävla i valborgs-quiz

Varför firar vi egentligen valborg? Kommer ordet valborg från en plats eller en person eller har det kanske något med Jesus att göra? Tävla med dina vänner i valborgskunskap med vårt quiz!

Så samla nu ihop kompisgänget i ett videosamtal, sätt igång 10-timmars brasan på YouTube och tävla i vårt valborgs-quiz medan du sippar på en eldfärgad drink eller två. Om du ändå saknar det gamla vanliga valborg, kan det vara en tröst att det förhoppningsvis bara är ett år kvar tills vi kan fira valborg på riktigt igen!