in

Varför firar vi valborg? Här är allt du behöver veta!

varför firar man valborg i sverige 1
Bild: Colter Olmstead / Unsplash

Snart är det valborg! Men varför firar vi valborg i Sverige? Och varför tänder vi en majbrasa? Vad är valborg, egentligen? Mer

För många blir det en annorlunda valborgsmässoafton i år. I vanliga fall kanske valborg firas med en majbrasa, med drinkar eller med grillade marshmallow. Men varför firar vi valborg? Och varför tänder vi en eld?

Valborgsmässoafton: När är valborg?

Valborg, eller valborgsmässoafton som dagen egentligen heter, firas alltid den 30 april. Valborgsmässoafton är även en flaggdag här i Sverige, eftersom vår kung, H.M. Carl XVI Gustaf, fyller år då.

Från början kommer traditionen från Tyskland. Andra länder, förutom Sverige och Tyskland, som också firar valborg är Finland, Estland, Tjeckien, Lettland och Slovenien. Valborgsmässoafton firas antingen den 31 april eller den 1 maj i de olika länderna – men här i Sverige är det alltså den sista april som gäller.

Vem var Valborg?

Valborg var ett helgon som levde i Tyskland på 700-talet och senare blev hon helgonförklarad. Den 1 maj har Valborg namnsdag, men vi firar alltså Valborgsmässoafton dagen innan, den 30 april.

varför firar man valborg i Sverige?
Bild: Christin Hume / Unsplash

Varför firar vi valborg i Sverige?

I Sverige förknippas ofta valborg med den dag då vi firar in ljuset, dagen då vintern är över och våren äntligen är här. Dagen inträffar mitt emellan vårdagjämning och midsommar. Valborg har också något lite övernaturligt och mytomspunnet över sig. Förr trodde många att natten till 1 maj var magisk, att häxor flög på kvastar och att onda väsen härjade. Och det är här majbrasan kommer in i bilden!

Varför tänder vi en majbrasa på valborg?

Brasan som tänds på valborgsmässoafton kan kallas lite olika saker, men varför tänder vi den? Ursprungligen var detta en katolsk tradition. Men det sägs också att brasan förr var ett sätt att skydda sig mot häxor och övernaturliga väsen. En annan förklaring är att förr brukade många släppa ut sina boskap på ängarna den 1 maj, och elden tändes då för att hålla vargar och vilda djur borta. Välj själv vilken version du anser mest trolig!

Valborgsmässoeld eller majbrasa – vilket namn är rätt?

Svaret är såklart: båda! Vissa kallar även brasan för valborgsmässobål och majbål, och i norra Sverige kan den även kallas för majkase.

varför firar man valborg i Sverige med majbrasa?
Bild: Nathan Lindahl / Unsplash

Systembolagets öppettider på valborg 2022:

Här är Systembolagets öppettider under valborg:

  • Lördag 30 april (Valborgsmässoafton): Öppet till 15.00
  • Söndag 1 maj: Stängt

Exakt vilka tider som gäller för valborgsmässoafton kan variera beroende på vilket Systembolag du vill besöka. Här hittar du exakta tider.

Källa: Traditioner.se, SVT:s Öppet arkiv, SO-rummet.se

Prenumerera på MysMejlet – Sveriges mysigaste månadsmejl

* Obligatoriska fält
Genom att välja ”ja” godkänner du att vi hanterar dina uppgifter enligt VeckoRevyns personuppgiftspolicy.
Genom att godkänna accepterar du att vår plattform Mailchimp behandlar din data.Du hittar mer information om Mailchimp här.