in

Här ska du fira valborg 2023

varför firar man valborg i sverige 1
Bild: Colter Olmstead / Unsplash

Snart är det valborg! Men varför firar vi valborg i Sverige och vilken är bästa staden att fira i? Mer

Valborg firas varje år med en majbrasa, med drinkar och med grillade marshmallow. Men varför firar vi valborg? Och var är bäst att fira valborg i Sverige? Här är allt du behöver veta om valborg 2023.

Valborgsmässoafton: När är valborg?

Valborg, eller valborgsmässoafton som dagen egentligen heter, firas alltid den 30 april. Valborgsmässoafton är även en flaggdag här i Sverige eftersom vår kung, H.M. Carl XVI Gustaf, fyller år då.

varför firar man valborg i Sverige?
Bild: Christin Hume / Unsplash

Varför firar vi valborg i Sverige?

Från början kommer traditionen från Tyskland. Andra länder, förutom Sverige och Tyskland, som också firar valborg är Finland, Estland, Tjeckien, Lettland och Slovenien. Valborgsmässoafton firas antingen den 30 april eller den 1 maj i de olika länderna.

I Sverige förknippas ofta valborg med den dag då vi firar in ljuset, dagen då vintern är över och våren äntligen är här. Dagen inträffar mitt emellan vårdagjämning och midsommar. Valborg har också något lite övernaturligt och mytomspunnet över sig. Förr trodde många att natten till 1 maj var magisk, att häxor flög på kvastar och att onda väsen härjade. Och det är här majbrasan kommer in i bilden!

Vilka är de bästa städerna att fira valborg i 2023?

När det kommer till valborgsfirande brukar studentstäderna ligga i framkant, här har du en lista på några städer som slår till med ett stort valborgsfirande i år:

  • Lund: I stadsparken samlas årligen omkring 25 000 besökare för att fira högtiden. Mer information om det hittar du här.
  • Uppsala: Över 120 000 personer var med och firade valborg i Uppsala förra året, både studenter och andra håller igång firandet. Mer information om det hittar du här.
  • Linköping: Även i Linköping finns en stark valborgstradition. Mer om det kan du läsa om här.
  • Stockholm: Ett av Stockholms äldsta firanden hittar du på Skansen. Där finns det studentkör, spex och tal till våren. Mer information om det hittar du här.
  • Göteborg: I Göteborg finns flera firanden att vara med på, mer information om det hittar du här.
  • Karlstad: Valborg på Nöjesfabriken är en tradition i Karlstad, åldersgränsen är 18 år och mer information om det evenemanget hittar du här.
Valborg 2023 uppsala
Bildkälla: Unsplash

Varför tänder vi en majbrasa på valborg?

Brasan som tänds på valborgsmässoafton kan kallas lite olika saker, men varför tänder vi den? Ursprungligen var detta en katolsk tradition. Men det sägs också att brasan förr var ett sätt att skydda sig mot häxor och övernaturliga väsen. En annan förklaring är att förr brukade många släppa ut sina boskap på ängarna den 1 maj, och elden tändes då för att hålla vargar och vilda djur borta. Välj själv vilken version du anser mest trolig!

Valborgsmässoeld eller majbrasa – vilket namn är rätt?

Svaret är såklart: båda! Vissa kallar även brasan för valborgsmässobål och majbål, och i norra Sverige kan den även kallas för majkase.

Vem var Valborg?

Valborg var ett helgon som levde i Tyskland på 700-talet och senare blev hon helgonförklarad. Den 1 maj har Valborg namnsdag, men vi firar alltså Valborgsmässoafton dagen innan, den 30 april.

varför firar man valborg i Sverige med majbrasa?
Bild: Nathan Lindahl / Unsplash

Systembolagets öppettider på valborg 2023:

Här är Systembolagets öppettider under valborg:

  • Lördag 29 april: Ordinarie öppettid
  • Söndag 30 april (valborgsmässoafton): Stängt
  • Måndag 1 maj: Stängt

Exakt vilka tider som gäller för valborgsmässoafton kan variera beroende på vilket Systembolag du vill besöka. Här hittar du exakta tider.

Källa: Traditioner.se, SVT:s Öppet arkiv, SO-rummet.se