in

Guide: allt du behöver för det ultimata (och billiga) bröllopet

Allt om bröllop från kostnader till klädkod 1
Bild: Analise Benevides/Unsplash och Filipe Leme/Pexels

Vad kostar ett bröllop? Vilken klädkod är det som gäller och vad skriver man egentligen i inbjudan? Här kommer de vanligaste frågorna och svaren om bröllop! Mer

koplankar 1024x37 1

Det är mycket att tänka på när man ska planera ett bröllop och det kan också vara svårt för gästen att tyda klädkoden. Vi hjälper dig reda ut de vanligaste frågetecknen – och kommer med tips på hur du kan få till ett budgetbröllop!.

Vad kostar ett bröllop?

Enligt en rapport som Swedbank släppte 2010 kostar ett bröllop i Sverige i genomsnitt 54 000 kronor, med dagens värde på kronan skulle kostnaden bli närmare 60 000 kronor. Ungefär var tionde par i undersökningen la mer än 100 000 på sitt bröllop. Det var bröllopsfesten som utgjorde den största utgiften på omkring 35 000 kronor, i följd av ringarna på runt 10 000 kronor (smekmånaden var inte inräknad).

År 2015 gjorde Bröllopsakademin en egen undersökning för vad bröllop kostar och kom fram till att summan vanligtvis låg runt 90 000 kronor.

Vad skriver man i inbjudningarna?

Ett första steg när man bestämt var och när bröllopet ska vara är att skicka ut inbjudningar. I dem bör det stå:

  • Brudparets namn.
  • Datum och plats för bröllopet.
  • Vilken tid bröllopet börjar.
  • Klädkod för bröllopet.
  • Om mat och dryck serveras.
  • Om gästen ska komma själv eller om de kan ta med exempelvis sin partner eller barn.
  • Datumet som ni senast vill ha svar på om gästerna kan komma eller inte.
  • Era kontaktuppgifter.
  • Eventuella önskemål kring presenter.

Vilken klädkod är det som gäller på bröllop?

Som gäst kan det vara svårt att veta vilken klädkod som ska följa, så här kommer några riktlinjer. De klädkoder som man brukar gå efter på bröllop är:

  • Kostym
  • Mörk kostym
  • Smoking
  • Frack

Kostym

Om klädkoden för bröllopet är ”kostym” så är det kostym med slips eller fluga som gäller. Klädkoden är ganska ledig men lämna jeansen hemma! Plagg som byxdressar, klänningar och kjolar som är snäppet finare än vardagskläder passar bra.

Mörk kostym

Den här klädkoden är lite mer uppklädd än kostym. Precis som namnet säger, det är mörk kostym som gäller (men i regel inte svart). Finare klänningar passar här, gärna över knäna men inte hellång. Klä dig festfint! Beroende på hur strikt bröllopet är kan det också passa med en snygg jumpsuit.

Smoking

Smoking är ännu ett snäpp mer uppklätt. Smoking med svart fluga och vit skjorta är regeln. Smokingen kan vara vit, svart eller någon mörk färg. Långklänningar i lyxigare material som sammet och siden passar perfekt. Det är elegant som gäller!

Frack

Frack passar för det mest formella bröllopet. Då gäller frack, vit fluga och vit väst. Aftonklänningar och balklänningar i lyxigt material, det är all in som gäller!

Färger som vitt och rött kan vara tabu

Såvida brudparet inte har en specifik klädkod finns det också vissa oskrivna regler för vad man inte bör ha på sig på bröllop och vissa färger som traditionellt sett kan ha en underliggande betydelse.

  • Vitt: I de allra flesta fall bär bruden vitt på sitt bröllop och ses traditionellt som någonting som gästerna bör undvika. Däremot är detaljer i vitt är absolut okej.
  • Svart: En färg som ofta undviks på bröllop är svart då svart associeras med begravningar.
  • Rött: Om det är någon färg som ger uppmärksamhet är det rött! Om du bär rött på ett bröllop kommer du direkt hamna i centrum och ögonen kommer direkt gå till din klänning på fotografierna. För att inte riskera att överglänsa brudparet är det en bra idé att lämna den röda klänningen i garderoben idag! Enligt gamla seder betydde det dessutom att en kvinna var älskarinna till brudgummen om hon bar rött på bröllopet.
  • Samma färg som brudtärnorna: Försök att undvika att ha på dig en outfit som är för lik brudtärnornas, det kan ses som att man är stött för att man inte själv blev ombedd att vara tärna.

Hur håller jag nere budgeten för bröllopet?

Tips för att fixa ett budgetbröllop
Bild: Luis Quintero/Pexels

Klänning, smink, hår och blommor… Utgifter som tycks vara små i sig kan drar snabbt iväg när man räknar ihop dem. Det finns många sätt att hålla nere slutsumman för sitt bröllop, här listar vi nio tips.

1. Skicka digitala inbjudningar

Dra ner kostnaderna redan innan bröllopet börjar genom att bjuda in släkt och vänner digitalt, genom att skicka inbjudningar på exempelvis Evite eller göra ett Facebook-event.

2. Ha en tydligt avgränsad budget

Sätt er ner och gör ett Excel-dokument där ni skriver upp hur mycket ni tänker att ni vill lägga på bröllopet och allt som kommer där till. Skriv upp alla utgifter för bröllopet och vad ni max vill lägga på de olika utgifterna. Exempelvis kan ringarna max få kosta 7000 kronor, brudklänningen max 3000 kronor och kostymen max 4000 kronor. Fundera över om ni ska ha möhippa, svensexa och bröllopsresa och vad de isåfall får kosta. Ha gärna en summa pengar över för oväntade utgifter också.

3. Ha bröllopet hemma

Ett sätt att få bröllopsbudgeten att gå ihop är att ha bröllopet på en plats som inte kostar pengar för er att vara på, till exempel hemma på bakgården eller bostadshusets festlokal.

4. Hoppa över att anlita en professionell fotograf

Självklart ska ni föreviga dagen, men att anställa en fotograf kan bli en onödig utgift på flera tusenlappar. Är någon av era vänner duktig på fotografera? Fråga om hen kan vara er fotograf under bröllopet!

5. Be gästerna ta med egen alkohol

Visst, det är kul med öppen bar men prislappen kommer inte vara lika rolig. Istället för att ni ska lägga runt 200 kronor per gäst för alkohol kan gästerna ta med sig sin egen dryck, det kan vara ett substitut till present! På det sättet håller ni kostnaderna nere och alla dricker vad de känner för! Tänk bara på att lokalen ni ska ha bröllopet i måste tillåta egen alkohol.

6. Undvik att köpa styling som du kan göra själv

Absolut känns det lyxigt att bli ompysslad och fin med hjälp av en make up-artist och hårstylist. Och det skulle vara nice att fixa snygga naglar på salong också. Men för att hålla nere kostnaderna kan du fixa en snygg manikyr hemma och hitta bra guider för både hår och smink som passar för bröllopet på Youtube.

Här är tre enkla uppsättningar från SweetHearts Hairs Youtube-kanal.

7. Gör en egen bukett

En bröllopsbukett kan kosta från hundratals till tusentals kronor, men blommorna på mormors bakgård är gratis! Sätt ihop en egen bukett och knyt ett fint band runt. Den blir både billig och unik! Även blommorna som ni ska dekorera med kan du plocka själv.

8. Byt ut trerättersmiddagen till buffé

Prislappen skjuter snabbt i höjden när det kommer till maten som ska serveras på bröllopet. En trerättersmiddag för alla gäster (plus personal som serverar och dukar undan) kan ni byta ut till buffé med självservering! Då får gästerna rätt portion som passar dem och det ger ett bra tillfälle för mingel.

9. Låna eller köp en billig brudklänning

Att låna mammas brudklänning är både är en fin gest och ett billigt allternativ. Annars finns det vackra brudklänningar som man kan köpa billigt och även uthyrningsalternativ.

5 bröllopsklänningar under 3000 kronor

Brudklänning från Ida Sjöstedt

Brudklänning i spets med markerad midja från Ida Sjöstedt. Läs mer och köp här.

Brudklänning från Make Way

Brudklänning med V-ringning och vackert fall från Make Way. Läs mer och köp här.

Brudklänning från Moments New York

Brudklänning med broderier och blommor från Moments New York. Läs mer och köp här.

Brudklänning från Chiara Forthi

En långärmad mermaidklänning från Chiara Forthi. Läs mer och köp här.

Brudklanning med djup rygg

Brudklänning med djup V-ringad rygg från Moments New York. Läs mer och köp här.

Vad skriver man i tackkorten?

Efter bröllopet brukar man skicka ut ett tackkort till gästerna. I tackkortet kan ni exempelvis ha med:

  • Ett stort tack för gästens deltagande.
  • En personlig text till gästen med som nämns med namn.
  • Bröllopets datum och en bild från vigseln.
  • Ett tack till de som gett presenter.

Vad ska det stå i ett telegram?

Om man som gäst inte kan komma på bröllopet brukar man skicka ett telegram, vanligtvis till toastmastern. På telegrammet kan du skriva ditt namn och en hälsning till brudparet i form av en dikt, rim eller lyckoönskningar.

Ett exempel på telegram kan vara:

Hannah Andersson, Umeå.
Till brudparet Malin och Lamar,
Vem trodde det här då ni träffades i en bar?
Paret som började som en rolig fling,
Förevigar nu sin kärlek med en ring.
Idag tar ert liv som gifta fart,
Jag hoppas att det blir underbart.
Stort lycka till önskar Hannah.