in

Ska din bästis gifta sig? Här ALLT du behöver veta för att fixa den ultimata möhippan

möhippa bästa tipsen och lekarna
Bild: Zoriana Stakhniv/Unsplash

Är det dags att planera möhippa? Här är allt du behöver för en fantastiskt rolig möhippa – från planering och budget till lekar och aktiviteter! Mer

koplankar 1024x37 1

Din BFF ska gifta sig och ingen är gladare än hon …förutom du. För nu får du äntligen planera den perfekta möhippan som ni kommer minnas för resten av livet!

Steg 1: grundläggande planering av möhippa

Varför har man möhippa?

Möhippa kallades tidigare mökväll, och har funnits som aktivitet i flera hundra år. Förr hade man alltid möhippa dagen innan bröllopet. Då hjälpte den blivande brudens vänner henne att tvätta sig och förbereda sig inför bröllopet, till tonerna av musik och alkohol i överflöd! Idag handlar möhippor oftare om att fira bruden en sista gång innan bröllopet och är ett sätt för brudens vänner att hitta på något kul tillsammans.

Vem planerar?

Traditionellt sett är det brudtärnorna och speciellt hovfröken (aka the maid of honor) som förbereder möhippan. Själva planeringsdelen kan vara bra att anförtro till ett fåtal av brudens väninnor så att det inte blir för många viljor i luften och svårt att komma överens. Att prata med någon som planerat en möhippa tidigare kan vara en bra idé för att få råd och tips.

Vad vill bruden?

Den mest centrala frågan när du planerar en möhippa är: vad vill bruden? Du kanske har superspännande idéer på hur möhippan kan bli, men kom ihåg att det är inte din egen möhippa som du planerar. Fundera på vad som bruden skulle uppskatta och vilja ha med i sin möhippa. Fråga henne hur hon vill ha det men överlåt ingen planering till henne, hon har tillräckligt att göra med att planera bröllopet.

Ha en budget och håll er till den

Att styra upp en möhippa kan lätt gå överstyr, planerna är många och man vill få med så mycket som man kan. Därför kan det vara skönt att göra en tydlig budget innan ni börjar göra inköp så att ni har en ram att röra er inom.

När har man möhippa?

Det är en bra idé att ha möhippan en månad före själva bröllopet för att undvika stress både för er och för bruden. Försök hitta ett datum som passar för både brudtärnorna och så många av gästerna som möjligt. Och såklart ska det också passa för bruden. Glöm inte att meddela brudgummen också så att han är med på noterna och kan hjälpa till med överraskningsmomentet!

Fundera på plats och aktiviteter

Det är några frågor att ställa sig innan ni skickar ut inbjudningar:

 • Ska ni ha möhippan lokalt eller på en destination? 
 • Ska den vara en dag, en kväll eller en hel weekend? 
 • Ska ni kidnappa bruden? 
 • Vad ska ni göra på möhippan? (tips på aktiviteter kommer längre ner!)

Dags att bjud in till möhippa!

Tips på inbjudningar till möhippa
Bild: Diana Akhmetianova/Unsplash

När ni har bestämt det allra mest grundläggande är det dags att bjuda in gästerna! Traditionellt sett är det bara tjejer som deltar på möhippor. Vissa bjuder bara sina tärnor medan andra bjuder in stora kompisgäng och bekanta och vissa låter även brudens mamma och killkompisar vara med. Det är helt upp till er (men det kan vara bra att dubbelkolla så att bruden har en bra relation med alla som ni tänkt bjuda in)! En regel brukar i alla fall vara att de som är inbjudna till möhippan också är inbjudna till bröllopet. Möhippan är ett bra tillfälle för alla att träffa och lära känna varandra innan de ses på bröllopet. 

Inbjudningarna är bra att skicka ut ungefär en månad innan möhippan äger rum. Ett alternativ är att göra traditionella inbjudningskort för hand eller att köpa färdigdesignade kort som ni sen postar. Har ni en tajt budget? Skicka digitala inbjudningar! På hemsidor som Evite kan du göra egna digitala inbjudningskort gratis. Det räcker så klart gott med ett Facebook-event också!

På inbjudningarna skriver ni exempelvis:

 • Vilket datum och tid som gäller.
 • Vart möhippan kommer att äga rum.
 • En hint om vad som är inplanerat så att de är förberedda.
 • Eventuella kostnader för gästerna.
 • Vad möhippan har för dresscode.
 • Uppdrag till gästerna, exempelvis om de ska ta med någonting speciellt till bruden.
 • Om gästerna kan vänta sig mat eller småplock.
 • Vilka som arrangerar möhippan och kontaktuppgifter (Obs: skriv inte kontaktuppgifterna till bruden!).
 • Vilket datum de senast ska meddela om de kan komma.

Steg 2: aktiviteter, uppdrag och lekar på möhippan

19 idéer på möhippe-aktiviteter

Tips på aktiviteter till möhippan
Bild: Appictech/Unsplash

Valen på aktiviteter är oändliga! Ta en fundering på vad som bruden skulle uppskatta mest, vad som passar bäst in i budgeten och vad ni alla får som mest roligt av. Här kommer några förslag!

För den avslappnande möhippan

 • Ta med bruden på en spa-weekend
 • Åk på yoga-retreat
 • Bjud in till teparty
 • Hyr en bastuflotte
 • Åk luftballong
 • Prova att dreja

För den adrenalinfyllda möhippan

 • Spela paintball
 • Ta er ut ur ett Escaperoom
 • Kör fyrhjuling
 • Spela bumperball
 • Kör gocart

För den matglada möhippan

 • Gå en tårtkurs
 • Boka in er på en vinprovning
 • Gå en matlagningskurs
 • Gå på en champagne-provning
 • Gå på en matvandring

För den showfyllda möhippan

 • Gå på en burlesque-kurs
 • Sjung karaoke
 • Prova på pole dancing

Ge gästerna uppdrag

Under möhippan kan det vara roligt att ge gästerna olika uppdrag att genomföra. Några roliga uppdrag kan vara att se till att bruden alltid har ett välfyllt glas, att hon har tillgång till färska jordgubbar eller att någon är ansvarig för att fotografera. Man kan också skriva olika uppdrag på lappar och dela ut dem till gästerna, när uppdraget är slutfört får de en ny lapp!

5 lekar som passar på möhippan

Tips på lekar och uppdrag till möhippan
Bild: Genessa Panainte/Unsplash

Lekar livar upp möhippan och får gästerna att lära känna varandra och ha roligt ihop med bruden. Här kommer fem stensäkra lektips!

Lek 1 – Låt bruden presentera alla på tid

Känner alla varandra? Om inte är det en bra idé att kicka igång möhippan med en presentationslek! Låt bruden presentera var och en med ett minne som hon har med personen. Sätt en tidsgräns så att det blir roliga och korta presentationerna med en smula stress!

Lek 2 – Skaka av godiset!

En rolig lek där man ska använda sig av två tomma näsdukslådor (andra papperslådor funkar också), silvertejp och godis. Välj vilka två som ska börja. Häll i godis i lådorna och tejpa fast över rumpan på deltagarna med silvertejpen. Slå på musik och kör en dance battle! Den som först skakat ut allt godis från sin låda vinner! (om du kollar från tiden 10:22 på videon längst ned ser du hur det kan se ut, superkul!)

Lek 3 – Gör ett eget quiz om bruden och brudgummen

Det finns många olika sorters quiz att välja på. Ni kan exempelvis be alla gäster skicka en låt som de delar ett speciellt minne med bruden och så ska hon gissa vem som skickat vilken låt! En annan idé på ett quiz är att be brudgummen svara på frågor om bruden (som hur de träffades, vad han föll för hos henne, vad han gillar mest med henne…) och om sig själv som gästerna och bruden sen ska gissa rätt på.

Lek 4 – Trosleken

Den här leken kan bli en riktig stämningshöjare! Be alla gäster köpa en trosa som påminner om deras personlighet. På möhippan ger ni trosorna till bruden och hon ska gissa vilken trosa som hör till vem!

Lek 5 – Fuck, marry, kill

Välj ut bilder på kändisar (helst inom olika yrken som skådisar, politiker och idrottsmän). Skriv ut och klipp ut bilderna. Vid varje omgång håller ni fram tre av kändisarna och bruden måste välja vem av dem som hon helst skulle vilja ligga med, gifta sig med och döda. Gästerna kan också gissa vem hon väljer för varje omgång och bruden måste ge en förklaring till sina val!

Steg 3: tema, dekoration och kläder

Dekorationer till möhippa
Bild: Spemone/Pexels

Har du brist på idéer? Då är Pinterest din bästa vän! Här har ni ett förslag på en anslagstavla för möhippor. Vill bruden ha 20-talstema, discotema eller regnbågsfest? Ett supertips är att låta bruden själv göra en anslagstavla på Pinterest som ni kan ta inspiration och idéer från.

Nu är det dags att låta kreativiteten flöda! Här kommer idéer på dekoration och kläder för både lugnare och vildare möhippor.

Dekorationer och kläder till möhippan
 1. ”Bride to be”-ordensband från Partykungen. Läs mer och köp här.
 2. Konfettiballonger med texten ”Team bride” från Partykungen. Läs mer och köp här.
 3. Diadem med slöja och texten ”Bride” från Partykungen. Läs mer och köp här.
 4. Prosecco Pong med 12 plast-proseccoglas och tre rosa pingisbollar från Partykungen. Läs mer och köp här.
 5. Sex stycken ordensband med texten ”Team Bride” från Partykungen. Läs mer och köp här.
Dekorationer och kläder till den vilda möhippan
 1. Vit fjäderboa från Partykungen. Läs mer och köp här.
 2. Rosa ölhjälm med texten ”Kiss me” från Partykungen. Läs mer och köp här.
 3. Ljusrosa plastmuggar i 50-pack från Partykungen. Läs mer och köp här.
 4. 4-pack med knallrosa snopp-blåsormar från Partykungen. Läs mer och köp här.
 5. Diadem med en rosa glittrande snopp och rosa slöja från Partykungen. Läs mer och köp här.
 6. En rosa peruk från Partykungen. Läs mer och köp här.

3 tips inför möhippan

Fotografera och filma

Filma och fotografera möhippan
Bild: Matt Hardy/Pexels

Möhippan kommer både bruden och gästerna att komma ihåg länge så se till att föreviga den! Utse någon som är filmansvarig som fotograferar och filmar de roliga och vilda grejerna som ni hittar på. Engångskameror och kompaktkameror är också helkul att använda – som alltid uppskattas! 

Engångskamera till möhippa från Fujufilm

Perfekta presenter till bruden

Vet du inte vad du ska ge bruden i present? Fundera om det finns någonting som bruden saknar inför bröllopet. Kanske champagneglas, en tårtspade eller servettringar? Om hon har allt som hon behöver så kan du köpa någonting till hennes smekmånad. Så som krämer, badkläder eller nya solglasögon. Alla gulliga Mr & Mrs-presenter är också perfekta att ge nu! 

Geofilter och en hashtag

Ska man gå all in med en möhippa är geofilter och hashtags frostingen på tårtan! Fixa ett eget geofilter på Snapchat som ni kan använda på era bilder och kom på en hashtag att tagga bilderna som ni lägger ut på Instagram eller Facebook med!

Youtube är proppfullt med videor om möhippor eller ”bridal shower” och ”bachelorette party” som man säger på engelska. Här är en video från BiancaReneeToday att ta inspiration ifrån!