in

7 enkla tips – så håller du dina träningskläder fräscha

Hur man tvättar träningskläder och får bort svettlukt
Bild: Meghan Holmes/Unsplash & Juliano Ferreira/Pexels

Att träna i nya träningskläder är så mycket roligare än att träna i slitna och illaluktande kläder, såklart! Men hur tvättar man träningskläderna på bästa sätt så att de känns nya längre? Hur ofta ska man tvätta dem? Och hur får man bort svettlukt? Vi ger dig svaren! Mer

koplankar 1024x37 1

Att tvätta träningskläder är kanske inte det roligaste som finns, men känslan av att ha på sig fräscha plagg (som dessutom håller längre!) är värt besväret att lägga lite extra tid och energi på tvätten. Här kommer allt som du behöver veta för att tvätta träningskläderna och få dem som nya igen – och för att få bort den där envisa svettlukten.

Hur tvättar man träningskläder?

För att träningskläderna ska lukta fräscht och kännas nya längre finns en del saker som man ska tänka på när man tvättar dem:

  • Tvätta eller torka kläderna direkt efter du tränat: Det allra bästa som du kan göra för dina träningskläder är att tvätta dem direkt efter att du har tränat. Då minskar risken för att kläderna blir illaluktande. Såklart går det inte alltid, och då gäller det näst bästa – som också är bäst för miljön: lufta kläderna! Ta ut träningskläderna från träningsväskan och häng upp dem på tork (släng inte in svettiga träningskläder i tvättkorgen!). Om svettiga träningskläder ligger instängda kommer de snabbt börja lukta illa, så se till att de vädras och blir torra.
  • Följ tvättråden på kläderna: Träningskläder tvättas oftast i 40 grader, men ta en titt på tvättråden på lapparna för att vara helt säker på vilken temperatur plaggen ska tvättas i.
  • Skippa sköljmedlet: det en bra idé att skippa sköljmedlet/det mjukgörande medlet när du tvättar dina träningskläder. Fibrerna i materialet på kläderna kan täppas igen av sköljmedlet och därmed blir inte träningskläderna lika ventilerande. Alltså, kläderna kommer att andas sämre än de gjorde när du köpte dem. Många använder sköljmedel för att få kläderna att dofta gott, men sköljmedlet kan ge motsatt effekt på träningskläder.
  • Tvätta kläderna in och ut: Se till att vända träningskläderna in och ut innan du lägger in dem i tvättmaskinen, det gör att loggor och tryck håller längre. Dessutom blir plagget nopprigt på insidan istället för på utsidan!
  • Torktumla inte träningskläderna: Träningskläder brukar vanligtvis innehålla elastan, vilket är ett fiber som gör att träningskläderna blir stretchiga. Torktumlarens höga värme gör att elastanet förlorar sin stretch, vilket därmed får träningskläderna att tappa formen. Det bästa för träningskläderna är därför att lufttorka.

Behöver du tvätta träningsskorna? Om tvättmaskinen som du använder inte har ett speciellt skoprogram kan både färgen försvinna och passformen ändras i tvätten. Men många träningsskor klarar av att tvättas i maskin, det gäller att vara medveten att det finns en risk att man förstör skorna när man tvättar dem. Om du vill prova att tvätta dem så är det säkrast att tvätta skorna i en tvättpåse i 30 grader.

Behöver du få bort fotsvetten i skorna? Här är några tips.

Steg för steg: Så tvättar du dina träningskläder

I videon nedan får du tips på hur du tvättar träningskläder, steg för steg!

Hur ofta ska man tvätta träningskläderna?

Hur ofta man ska tvätta sina träningskläder beror helt enkelt på hur ofta man tränar. Tränar man ofta, ja, då behöver man också tvätta oftare. Tvätta plagget efter att du tränat i det en gång, att använda samma träningskläder flera gånger i rad utan att tvätta dem emellan är varken bra för dig eller är speciellt trevligt för din omgivning. Förutom att kläderna kan avge en otrevlig lukt kan de orena kläderna också göra din hud irriterad. Om du inte vill tvätta träningskläderna i en halvfull tvättmaskin kan du tvätta de smutsiga plaggen för hand i väntan på att tvätthögen ska byggas upp!

Hur får man bort svettlukten från kläderna?

Om högen med smutsiga träningskläder fått ligga länge finns det en risk att svettlukten bitit sig fast. Ett husmorsknep är att använd ättika för att få bort den! Prova att hälla i en eller några matskedar ättika (beroende på hur mycket du ska tvätta) i tvättmedelsfacket nästa gång som du ska tvätta de där illaluktande plaggen.

6 färgglada träningskläder för dam

Träningstights dam från Stronger

Stretchiga tights med hög midja i färgen ”Canyon” från Stronger. Läs mer och köp här.

Träningskläder dam - sport-bh från Nike

En svettavvisande sport-BH med mediumpassform från Nike. Läs mer och köp här.

Träningtopp dam från Rohnisch

Ett träningslinne med knytning baktill i stretchig kvalitet från Röhnisch. Läs mer och köp här.

Träningskläder dam - Biker shorts från Stronger

Squatssäkra biker-shorts med smickrande passform i färgen ”Voodoo” från Stronger. Läs mer och köp här.

Träningskläder dam - Sport-BH med mönster från Nike

Sport-BH med hög halsringning i svettavvisande material i färgen ”Digital Pink” från Nike. Läs mer och köp här.

Träningskläder dam - Träningströja från Nike for löpning

En löpartröja med dragkedja upptill från Nike. Läs mer och köp här.

Har du en tajt budget? Här är 5 billiga träningsplagg under 200 kronor

billiga träningskläder för dam från Gina tricot

Figurnära jerseylinne från Gina tricot. Läs mer och köp här.

billiga träningskläder för dam i pastell budget

Ljuslila leggings i trikå med hög midja från H&M. Läs mer och köp här.

billiga träningskläder för dam budget

En terrakottarosa tanktop med zebramönster från H&M. Läs mer och köp här.

billiga träningskläder för dam från Cubus

Stretchiga träningsshorts med bred resår och hög midja från Cubus. Läs mer och köp här.

billiga träningskläder för dam från HM

Långärmad träningstopp i gammelrosa från H&M. Läs mer och köp här.