in

Hur blir man av med fotsvett? Här är våra bästa knep!

hur får man bort fotsvett i skor
Bild: Marcus Wallis / Unsplash

Visst är det härligt att glida runt i sneakers, men för många innebär det tyvärr också illaluktande fotsvett. Lugn, det finns billiga superknep att ta till! Mer

Hur blir man av med fotsvett?

Kom ihåg! Svett i sig luktar inte. Det är när den kommer i kontakt med bakterier på huden som den börjar lukta illa. Exempelvis kan vi svettas mycket en solig dag på stranden utan att lukta eftersom bakterierna sköljs bort när vi badar. På samma sätt fungerar det i vardagen, är huden smutsig finns det fler bakterier som kan ge illaluktande svett.

Vad som är viktigt att komma ihåg är att tvätta fötterna mellan alla tår noga med tvål och vatten. Därefter måste fötterna torkas ordentligt. Ibland kan en deodorant för fötterna hjälpa, men ofta sitter själva fotsvetten i skorna. Oavsett vad – det finns tricks för allt!

En deodorant för fötterna från Maria Åkerberg

hur blir man av med fotsvett

En deodorant-spray från Maria Åkerberg med doft av enbär. Den är helt fri från aluminiumklorid och alkohol. Läs mer och köp här.

Prisvärd deodorant för fötterna från Scholl

hur blir man av med fotsvett 1

En prisvärd antiperspirant från Scholl som håller länge. Läs mer och köp här.

Deodorant-gel för fötterna från Mavala

hur blir man av med fotsvett 2

En deodorant-gel för fötterna från Mavala. Fotgelen är enkel att gnida in på fötterna. Läs mer och köp här.

Våtservetter för fotsvett från Absolut Torr

hur blir man av med fotsvett 3

Våtservetter som verkar i upp till sju dagar från Absolut Torr. Perfekt om du vill ha en quick fix vid fotsvett. Läs mer och köp här.

Hur får man bort illaluktande fotsvett i skor?

Försök att inte använda samma skor varje dag och ställ gärna ut skorna i solen när du inte använder dem så att de torkar ordentligt. Prova också att strö lite majsstärkelse på insidan av skorna, den absorberar fukten. Tygskor går även bra att tvätta i maskin, så gör det då och då och låt dem helst lufttorka efterlåt.

Om du brukar ha problem med svettlukt i skorna kan du testa att lägga i ett par sulor med doft i dina favoritskor innan du använder dem. Det bästa är att göra det från början, så att skorna aldrig riskerar att lukta fotsvett. Ett annat alternativ är att lägga skopåsar med doft i skorna över natten. De kan absorbera fukt och gör att dina skor håller sig fräscha.

Om ingenting av ovanstående hjälper finns en absolut sista utväg – att bada skorna i ättika. Gör såhär:

  1. Blanda 2 deciliter ättika med 5 deciliter vatten i en hink eller balja.
  2. Låt skorna bada några timmar (gärna över natten)
  3. Tvätta dem sedan i tvättmaskinen

Om lukten inte har försvunnit efter det, är det nog istället dags att köpa nya skor.

Fotsulor med doft från Springyard

hur blir man av med fotsvett 4

Tunn parfymerad sula som absorberar fukt och håller fötterna fräscha under ungefär fem dagars användning. I förpackningen från Springyard får du sex par sulor. Läs mer och köp här.

Deodorant för illaluktande skor från Bama

hur blir man av med fotsvett 5

Den här deodoranten från Bama sprejar du istället direkt i skorna. Skorna håller sig fräscha i upp till 48 timmar. Läs mer och köp här.

Skopåsar med doft för behandling av illaluktande skor

vad ska man göra åt fotsvett i skor

Skopåsarna från SmellWell har en mild doft och absorberar fukt och dålig lukt. Ha påsarna i skorna när du inte använder skorna, och gärna över natten. Läs mer och köp här.

Artikel av: Linnea Isaksson och Frida Olheden