in

Så reser du billigare – 12 tips som verkligen hjälper

resa billigt tips

Alexandra Eriksson är en van resenär, och här delar hon med sig av sina bästa tips för att resa billigt – men ändå njuta! Mer

Som nybliven egenföretagare kan det ibland vara svårt att få ekonomin att gå ihop, något jag upplevt ett flertal gånger. Lika svårt kan det vara för den som inte tjänar så mycket eller för den som redan har stora utgifter. Extra kämpigt blir det om man älskar att resa, precis som jag. 

Läs också: ”Jag reser jorden runt – och försörjer mig på det

En fråga jag fått många gånger är: ”Hur har du råd att resa så mycket?” och svaret är alltid likadant – jag prioriterar vad jag lägger mina pengar på. Utöver detta har jag dock en del andra knep som hjälper mig att resa billigare och det är just dessa knep ska jag dela med mig av i denna artikel. 

1. Sikta på lågsäsongen 

Vi alla vet att priserna på resor skjuter i höjden när skolavslutningar och semestrar närmar sig. Väljer du däremot att resa under lågsäsongen, till exempel under den tidiga våren eller sensommaren kan du spara flera tusenlappar. 

Är du ute efter sol och bad i Europa kan det såklart vara lite klurigare, men kom ihåg att det finns många resmål som behåller värmen (och nästan blir behagligare) även när hösten närmar sig. Några av dessa resmål är Malta, Portugal och södra Italien.

Om du främst är ute efter kulturella och kulinariska upplevelser kan du i princip resa året om. 

2. Ta tåget 

Att flyga går snabbt, men att åka tåg är miljövänligare och i många fall billigare. Dessutom får du möjlighet att stanna och utforska flera spännande platser om du tar tåget istället för flyget. Att tågluffa har alltid varit hett och det är det i år också. 

Ytterligare en fördel med att ta tåget är att du dessutom kan övernatta på nattåg. Här kliver du ombord på ett ställe och vaknar upp på ett annat. På så sätt kan du spara en hel del pengar på hotellkostnader samtidigt som du kommer få vara med om ett riktigt äventyr! 

Om du väljer att tågluffa i Europa bör du skaffa ett Interrailkort som kan ge dig extra rabatter.  

resa billigt tag

3. Flyg med lågprisbolag

Detta är väl kanske ett av de mest självklara tipsen för den som vill resa billigare, men att välja lågprisflygbolag kommer helt klart att spara dig en del pengar. När det gäller flyg är det bästa tipset att jämföra priser på flera olika sajter samt flera olika datum. I många fall kan priset variera med flera hundralappar ifrån en dag till en annan. 

Ett av mina hemliga knep när det gäller att boka billigare flyg är att alltid jämföra flygpriser i privat läge (inkognitoläge) eftersom cookies kan påverka flygbolagens priser. 

4. Byt boende 

Något som kan spara dig tusenlappar är att byta boende med någon i ett annat land. Här kan du slippa boendekostnader helt och hållet! Att byta boende innebär helt enkelt att du ber om att få låna någon annans boende i utbyte mot att de får låna din under samma tidsperiod. 

En annan stor fördel med att byta hem är att du får möjlighet att uppleva den lokala kulturen på ett helt nytt sätt. Registrera dig på Homeexchange.com för att arrangera ett byte med andra värdar.  

5. Lägenhet istället för hotell

Att hyra någon annans privata boende har en hel del fördelar, dels är det billigare än att bo på hotell och dels kan du hyra ett boende där du har tillgång till både kök och tvättmaskin. 

Köket är ovärderligt för den som vill spara pengar på resan. Genom att laga egen frukost, lunch och middag kan du komma riktigt billigt undan. Handla i lokala matbutiker, laga mat hemma och ta med lunchlådor till stranden eller på utflykten. 

6. Minska matkostnaderna 

Ett sätt att minska matkostnaderna beskrev vi i tipset ovan – att hyra ett boende med tillgång till kök. Här kommer ytterligare några tips på hur du kan minska dina matkostnader när du reser:

  • Ät havregrynsgröt till frukost (ett av mina allra bästa spartips). Havregryn är alltid billigt och går snabbt att göra samtidigt som det är näringsrikt och mättande. 
  • Hitta restauranger som ligger utanför de största turistområdena. De brukar oftast vara billigare och bättre.   
  • Ha med dig mellanmål på utflykter för att minska risken för impulsköp mindre. 
  • Om målet med resan är att hänga på stranden kan en kylväska vara något att investera i. Här kan du förvara kall dryck som du köpt i lokala livsmedelsbutiker. 
resa billigt mat

7. Sola på stranden – inte på solstolar 

Lite sand har ingen dött av – lägg dig på stranden istället för att hyra dyra solstolar. Om du behöver skugga kan det faktiskt vara mer ekonomiskt att köpa en billig variant istället för att hyra en varje dag. 

8. Låt benen jobba

Även om lokaltrafiken alltid kostar mindre än taxi kommer du ändå att spara en hel del pengar på att promenera istället för att åka. Dessutom får du möjlighet att utforska resmålet på ett helt nytt sätt samtidigt som du får motion som vi alla mår bra av. 

Självklart kan du ta bussen eller tåget om ditt mål ligger flera kilometer bort, men om det rör sig om en 15-20 minuters promenad bör du sätta på dig ett par bekväma skor och börja traska. 

9. Prioritera dina inköp

En viktig del i att få mer pengar över är att prioritera inköpen. När jag befinner mig på resande fot brukar jag alltid tänka en extra gång innan jag köper till exempel kläder. 

Det första jag gör är att ifrågasätta huruvida jag egentligen behöver det jag vill köpa. Därefter funderar jag på vad jag skulle kunna lägga de pengarna på istället, till exempel en finare middag eller en rolig utflykt. Ofta struntar jag i att shoppa helt och hållet och satsar på upplevelser istället. 

10. Besök länder med lägre prisnivåer

Ett utmärkt tips för dig som vill resa billigt är såklart att besöka ett billigt resmål. Just nu är kronan väldigt svag, vilket gör det dyrare att besöka länder som har euro, men det finns fortfarande några billigare alternativ. 

Du kan till exempel besöka Albanien, Bulgarien eller Turkiet om du är ute efter sol och bad. I östra Europa hittar du spännande resmål så som Tjeckien och Ungern. Även Polen och Lettland kan vara alternativ för dig som vill leva lite billigare.

11. Gör en egen guidad tur 

I turisttäta städer som till exempel Paris eller Rom kan du delta i guidade turer för att lära dig mer om spännande sevärdheter, men detta är såklart inte gratis. Om du vill veta historien bakom kända sevärdheter utan att röra plånboken är Google din bästa vän. 

Varför inte planera en egen guidad tur i den stad du besöker? Spara länkar med information om de sevärdheter du vill besöka på din mobil och läs igenom dem när du är på plats. 

resa billigt guide

12. Slarva inte med försäkringen

Sist men inte minst, se till att ha en bra reseförsäkring när du är ute och reser. De må verka onödigt, men att drabbas av en olycka utomlands är lätt hänt. Skulle du till exempel behöva sjukvård kommer du att få stå för räkningen själv om du reser oförsäkrad och tro mig – det är inte billigt med sjukvård utomlands, oavsett vart du befinner dig. 

Ett relaterat spartips är dock att inte teckna dyra extraförsäkringar om du redan har ett reseskydd i hemförsäkringen. Dessutom brukar ett avbeställningsskydd nästan alltid ingå i ditt bank- eller kreditkort.

Av: Alexandra Eriksson