in

Jag reser jorden runt – och försörjer mig på det

så kan du jobba och resa

Alexandra Eriksson har bott över hela världens, vaknat med solen i ögonen och samtidigt kunnat försörja sig. Men hur? Här berättar hon om exakt hur det har gått till, och ger sina bästa tips. Mer

För drygt tre år sedan insåg jag att ett vanligt nio till fem-jobb inte var min grej. Att vakna upp med måndagsångest och tvingas gå till ett jobb som kändes som ett fängelse tömde mig på energi och livsglädje. Jag räknade ner timmarna tills jag äntligen fick packa ihop och bege mig hemåt. 

Varje vecka siktade jag på fredag eftermiddag och på helgen kände jag mig lycklig och fri. En dag, när våren precis börjat blomma ut i Stockholm och jag satt med tårar i ögonen på kontoret hos det bemanningsföretag jag jobbade för, bestämde jag mig: så här kunde det inte fortsätta. Jag sa upp mig. 

Flytten till Malta

Några månader senare flyttade jag och min pojkvän till Malta i ett år och började jobba som frilansare för ett framgångsrikt SEO-företag som sysslade med affiliate marketing. Jag har alltid älskat att skriva och min arbetsuppgift var att skriva SEO-anpassade artiklar för en stor svensk ekonomisajt, som jag bara några månader senare fick ansvaret för. 

Varje morgon fick jag vakna av solens strålar genom gardinerna. Jag fick äta frukost ifred och ibland kunde jag till och med ta en promenad längs Maltas välfyllda båthamn som badade i morgonljuset. Trots att jag jobbade för någon annan fick jag möjlighet att lägga upp mitt eget schema och det var en frihet jag aldrig tidigare upplevt. Jag var i extas – det var så här jag skulle leva mitt liv. 

Plötsligt var jag egenföretagare

Frilansjobbet på Malta var roligt och givande, men efter drygt ett år var både jag och min pojkvän redo för nya utmaningar. Det företag vi hade jobbat för var otroligt framgångsrikt och det var svårt att inte bli motiverad att testa lyckan på egen hand. Vi beslutade oss för att göra det som många drömmer om, men som få vågar – att starta eget

Även vi valde att satsa på affiliate marketing som på senare år blivit en allt hetare bransch. Affiliate marketing innebär att man marknadsför andra företags tjänster eller produkter och tjänar provision på varje köp. Eftersom allt sköts online spelar det ingen roll vart eller när man jobbar, vilket gjorde det möjligt för oss att bege oss ut i världen. 

jobba hemifran flexibelt

Livet i en resväska

De senaste två åren har allt jag äger fått plats i en resväska. Att jobba med affiliate marketing har gjort det möjligt för mig att bo längre perioder i bland annat Indonesien, Malaysia, Bulgarien och Italien. Visst är det lite kämpigt ibland, särskilt med tanke på att jag är otroligt flygrädd och att jag alltid behöver förklara att jag för tillfället är ”hemlös” när jag träffar nya människor, men jag har aldrig varit så lycklig som jag är idag.

Att jobba online och att vara min egen chef har gjort underverk för min egen lycka och min självkänsla, men även för mitt självförtroende. Misslyckanden har varit många, men det är tack vare dem jag känner mig stolt över mina prestationer och min utveckling. 

jobba utomlands fleixbelt

Tips för dig som vill jobba online 

Att tjäna pengar online är enklare än vad många tror. Här kommer några snabba exempel på hur du kan resa jorden runt och tjäna pengar under tiden. 

  • Brinner du precis som jag för att skriva? Starta en blogg, skriv om det du älskar och tjäna pengar på reklam. 
  • Gillar du att fotografera eller att skapa film? Sälj dina bilder och filmer på nätet för att kombinera jobb med nöje. 
  • Är du duktig på språk eller något annat ämne? Lär ut dina kunskaper (till exempel via Skype) och ta betalt. 
  • Skapa en hemsida och tjäna pengar via affiliate marketing. Temat kan till exempel vara hotellrecensioner, hälsa och träning eller inredning. Du kan till och med skapa en helt egen ”webbshop” där du samlar dina favoritprodukter, fast utan krångel med lager, beställningar och leveranser!

De som vågar vinner

Många känner nog igen sig i de känslor jag beskrev i början av texten – måndagsångest och en djurisk längtan till helgen. Drömmer man om något mer än nio till fem-jobbet är det viktigaste steget att våga. Bara genom att våga är man en vinnare. Misslyckanden kommer att finnas längs vägen, men istället för att vända om när du möter dem bör du använda dem som bränsle. 

Av Alexandra Eriksson.