in

Drömmer du om att starta eget företag? Här är den ultimata guiden

egenföretagare starta eget happy
Bild: Mateus Campos Felipe/Unsplash

Är du trött på ett vanligt åtta till fem-jobb? Drömmer du om att jobba med det du älskar och att vara din egen chef? Då är det kanske dags att starta eget! Vi har tagit fram en guide för hur du går från affärsidé till att driva ditt eget företag. Mer

koplankar 1024x37 1

En undersökning från Visma visar att en av tre svenskar vill starta ett eget företag. Bland unga mellan 18 och 29 år drömmer varannan om att driva eget. Men hur gör man? Entreprenören Caroline Lidman, grundare för PR-byrån Number10 och aktuell med boken Eat, Sleep, Startup, Repeat, berättar om sin resa och svarar på de vanligaste frågor!

Hur kom det sig att du ville bli egenföretagare?

– Jag har alltid drömt om att ha mitt eget företag sen jag var liten och har jobbat på olika PR-byråer sen jag var 15 år. Jag startade företaget år 2016 för att jag kände att jag samlat på mig erfarenhet och kunskap under åren som jag varit anställd, så jag hade lite olika godbitar som jag plockade med mig. För mig blev det självklart när jag mötte min byråpartner Maria Fabricius. Hon var verkligen en person som jag kände att jag ville teama up och bilda bolag med! Vi hade samma energi och tankar om vad vi ville bygga.

Hur tog du dig från idé om eget till att göra det till verklighet?

– Det steget var ganska kort för mig. När vi väl hade bestämt oss för att vi ville starta eget körde vi bara på. Vi gjorde en actionlist för vad vi behövde göra med företaget och sen betade vi av. Det fanns inte på världskartan att vi pratade om “tänk om inte det här funkar” eller “vågar vi?” Det var ganska skönt att det var så konkret. Jag är lite så som person, skiter det sig får man lösa det då på nå vis! Därför tycker jag att det är så fantastiskt att starta bolag i Sverige. Vi bor ju i ett väldigt tryggt land så om det hade skitit sig hade jag ju bara kunnat ta fast anställning igen helt enkelt.

Caroline Lidman driver eget företag
Bild: pressbild

Hur vet man om man har en bra affärsidé?

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att se till att man har tänkt stort! Att man inte bara har tittat på något utifrån sig själv och sin närmsta krets. Om man kan lösa ett problem för väldigt många med en produkt eller med en tjänst då tror jag att man har landat en bra affärside!

Vad är det bästa med att vara egenföretagare?

– Det finns så mycket… Men jag måste ändå säga att man är superdedikerad till sitt jobb! För mig är det en härlig frihetskänsla att känna att det är jag har det största ansvaret för att jag är min egen chef och äger mitt eget arbetsliv. Vill jag testa att göra något nytt i bolaget så finns det ingen som säger att jag inte kan göra det. Möjligheterna blir så många!

Vad är det värsta med att vara egenföretagare?

– Ibland kommer det vissa uppgifter som måste göras i mitt företag som är mindre roliga, så som att göra admin-uppgifter. Vid starten hade jag mycket mer stress kring pengar och ekonomi och sådant kan ju vara jobbigt. Men det har ju lett till att jag idag har mer is i magen. Att ha eget företag var utmanande i starten men det var det värt!

Vad är viktigt att tänka på när man startar eget?

– När man precis är i uppstartsfasen gäller det att titta på vad man behöver jag göra för att komma igång. Att man ser till att få saker att hända! Jag tror att det är lätt att man hamnar i en form av planerings- och drömvärld där man sitter och ritar upp en vision och drömmar och att man fastnar i oändliga planeringsmöten. Det gäller att se till att man snabbt snappar upp vad man ska börja med och börja beta det av så att man rör sig framåt.

Vad ska man tänka på när företaget väl är i rullning?

– Att man kommer ut och börjar sälja sin tjänst eller produkt snabbt, både för att testa att produkten funkar och att det finns plats på marknaden för den. Man kanske märker att man har en annan huvudmålgrupp än vad man planerade att man skulle ha. Jag skulle också rekommendera att man är noga när man väljer sitt team! Hitta personer med rätt mentalitet, energi och driv som är bäst för resan som du och ditt bolag ska göra. Sen är det viktigt att du ser till att ha kul! Det kan man lätt glömma bort. Prioritera också tid för reflektion. Boka in det i kalendern!

Vilka är dina bästa tips till någon som vill starta ett eget företag?

Steg ett är att landa i vad för typ av bolag du ska starta och se till att din produkt eller din tjänst löser problem för många. Det är så viktigt att börja där. Steg två är att kika om det finns andra som har gjort den resan som du vill göra. Finns det någon som har startat eget i samma bransch? Hitta förebilder som har gjort samma resa som du vill göra. Hör av dig till dem och få till ett samtal och ta del av do’s and don’ts inför att du själv ska starta. Steg tre: våga och kör!

Starta eget företag, like a boss mugg
Bild: Brooke Lark/Unsplash

4 anledningar till att starta eget företag

Du bestämmer själv

När du driver eget företag är du din egen chef. Du bestämmer dina egna arbetstider, hur du vill jobba och vad du vill jobba med. Du styr helt själv över din egen utveckling och din framtid är helt och hållet i dina händer!

Du boostar självförtroendet

När du är egenföretagare växer du som person för varje utmaning du löser och för varje hinder du övervinner kommer ditt självförtroende att stiga!

Du får omväxling

När du driver eget kan dagarna se helt olika ut. Ena stunden sitter du i kundmöte, andra tar du hand om ekonomin och administrationen och tredje stunden åker du till produkttillverkning. Du får en omväxlande vardag!

Du gör det du älskar

Som egenföretagare får du chansen att jobba med det brinner för. Någonting som tidigare bara varit ett roligt fritidsintresse har blivit din livsstil. När man driver ett eget företag är gränsen mellan jobb och fritid mycket mer suddig än för den med ett vanligt åtta till fem-jobb. Du kommer att lägga mycket tid på ditt företag men det är det värt när man får jobba med någonting som man älskar.

7 frågor att ställa sig innan man startar eget

 • Är egenföretagande något får mig?
 • Har jag en bra affärsidé och affärsplan? Du kan skapa en affärsplan här och sammanställa din idé här.
 • Vilken är min marknad, hur ser den ut och vilka är mina konkurrenter?
 • Hur ska jag finansiera företaget och hur ser min budget ut?
 • Vad ska jag ha för ambitionsnivå? Bestäm om du ska ha företaget på sidan av eller om du ska jobba med det på heltid.
 • Ska jag starta ensam eller tillsammans med någon?
 • Vilken typ av bolagsform ska jag ha?
Starta eget företag
Bild: Christina @wocintechchat.com/Unsplash

4 saker att tänka på när man startar eget

 • Ansöka och registrera: beroende på vilken typ av företag du startar kan du behöva ansöka om olika tillstånd och registreringar. Du behöver exempelvis godkänd F-skatt eller FA-skatt för att kunna sälja och fakturera. Momsregistrering och kassaregister behöver du också ha koll på. Olika branscher har också lagar och regler som måste följas och i vissa fall behöver man ha tillstånd för sin verksamhet.
 • Försäkringar: när man startar ett företag är det viktigt att tänka på försäkringar. För många är företagsförsäkring självklart, men man kan också teckna försäkringar som sjukvårdsförsäkring och inkomstförsäkring. Prata med ditt försäkringsbolag och hör vilken/vilka som passar dig och ditt bolag.
 • Avgifter och skatter: bland det som kan kännas som det svåraste med att starta eget är just avgifter och skatter. Moms, skatter och andra avgifter kan du läsa mer om här.
 • Bokföring: när man driver ett företag är man skyldig att bokföra. Ska du bokföra själv eller överlåta det till någon annan? Läs mer om bokföring här.
Tips när du startar egen firma
Bild: Christina @wocintechchat.com/Unsplash

Tips!

Våga ta steget

Första steget när man startar eget företag är att våga! Det är många som vill men få som faktiskt tar tag i att börja. Som ordspråket från Mark Twain säger: “the secret of getting ahead is getting started”. Det är viktigt att våga börja, ta risker och göra misstag. Vill du starta ett företag? Ta då mod till dig och sätt igång redan nu, läs klart den här artikeln så du får lite kött på benen och sen registrerar du ditt företag innan du går och lägger dig!

Ställ frågor och be om hjälp

Det kan kännas överväldigande att starta eget och man har hundra frågetecken i huvudet. Därför är det viktigt att veta att man kan fråga och be om hjälp. Allt från vänner, bekanta och släkt till professionell hjälp som Skatteverket eller en mentor.

Det behöver inte vara perfekt

Att ha ett eget företag är inte helt lätt, man glömmer saker och man gör missar. Det är sånt som händer! Så kom ihåg att inte vara för hård med dig själv, alla gör fel ibland och det är faktiskt så man lär sig.

Tro på det du gör och kämpa

Det är viktigt att fortsätta kämpa med din affärsidé även om den blir avvisad av samarbetspartners, förlag eller kunder. Skulle du lägga ner om din idé nekades tolv gånger? Hade J.K. Rowling gjort det hade vi inte fått ta del av Harry Potter-världen. Om den nekas 38 gånger? Hade Margaret Mitchell gjort det skulle vi inte fått läsa ”Borta med vinden”. Om den nekas 302 gånger? Hade Walt Disney gjort det skulle inte Disneyland finnas. Framgång är aldrig spikrak, men är du envis och tror du på det du gör så kommer du att lyckas!

The difference in winning and losing is most often… not quitting.
Walt Disney

Skriv kontrakt

Är tanken att du ska bilda bolag tillsammans med någon annan? Se då till att ni skriver ett kontrakt! Vad händer om pengarna tar slut? Om en av er vill hoppa av eller blir sjuk? Skriv ett kontrakt som täcker alla delarna. Blir ni osams kan det här avtalet vara räddningen både för företaget och vänskapen!

Starta en egen firma tillsammans med någon
Bild: Brooke Cagle/Unsplash

Är du intresserad av att starta eget? Då är boken ”Eat, Sleep, Startup, Repeat” som Caroline Lidman skrivit tillsammans med Aleksandar Goga ett lästips. Finns att köpa på Adlibris. Läs mer och köp här.

Youtube-drottningen Therese Lindgren har fler än en miljon följare på sin kanal. I den här videon berättar hon om sina egna erfarenheter som egenföretagare och ger tips!

Läs också:

Jag reser jorden runt och försörjer mig på det