in

Så fungerar USA-valet – steg för steg

Val USA 2016

USA-valet, som inträffar vart fjärde år, är uppdelat i ett flertal steg under nästan ett års tid. Stegen kan tyckas vara många och krångliga (vilket de även är), men lugn – vi sammanställer här det viktigaste att veta. Mer

Nyhet! Missa inte Horoskoppodden, där vi berättar för Sveriges härligaste profiler vilka de egentligen är med hjälp av astrologi! Lyssna på senaste avsnittet och prenumerera här:

Lyssna på fler avsnitt här!

Okej, USA:s presidentval. Till att börja med – vad krävs för att kandidera?

Jo, man måste vara amerikansk medborgare sedan födseln och minst 35 år gammal. Sedan kan man antingen tillhöra ett parti (Republikanerna och Demokraterna är de dominerande partierna) eller kandidera som ”independent”, då man kandiderar utan att tillhöra ett parti. Efter det behöver man meddela att man kandiderar i årets presidentval – sedan är man redo!

De två partierna som vanligtvis står mot varandra är Republikanerna och Demokraterna. Demokraterna anses vara mer till vänster och Republikanerna mer till höger, men de båda är längre ut på högerskalan än vad europeiska partier vanligtvis är. Demokraterna har en blå färg och symboliseras av en åsna medan republikanerna har den röda färgen och en elefant som logga.

demokraternas logga
Demokraternas logga.
republikanernas logga
Republikanernas logga.

Primärvalen

Tidigare valde partitopparna ut vem som skulle representera partiet, men 1972 demokratiserades det valet. Våren 2016 har presidentkandidaterna därför spenderat med att debattera runtom i landet och ”tävla” mot de andra kandidaterna inom sitt parti.

Efter denna process röstar varje delstat fram vilken kandidat dem anser vara den bästa. I vissa delstater får bara partimedlemmar rösta och i andra får alla göra det. Men först måste man registrera sig för att kunna rösta. Proceduren ser olika ut från delstat till delstat men i de flesta registrerar man sig när man fyllt 18 år. Det första valet hålls i delstaten Iowa och följs av New Hampshire. Sedan hänger de andra delstaterna på. Detta pågår under hela våren, och många delstater håller val samma dag. Vilket leder oss till nästa steg:

Super Tuesday

Under Super Tuesday hålls flest val samtidigt i de olika delstaterna och därför anses detta vara en avgörande dag för vem som vinner kampen om att få representera sitt parti. I år ägde Super Tuesday rum den 1 mars och tolv delstater höll val samtidigt.

america election

Efter att valen avslutats väljer partikonventet ut en presidentkandidat och en vice presidentkandidat. I år blev det Hillary Clinton för Demokraterna, som mötte hårdast motstånd hos Bernie Sanders, och hos Republikanerna blev den underskattade Donald Trump presidentkandidat efter att ha kört ut de 17 motståndare som inledningsvis ställde upp. Efter detta påbörjas presidentvalskampanjerna som pågår under hösten. Där börjar Hillary och Donald sina publika debatter mot varandra – även om de angripit varandra långt tidigare under valets gång.

[adSpace placement=”auto”]

Valdags

Tisdag den 8 November är det dags för amerikanerna att ta sig till vallokalerna för 2016 års val. Man kan se detta som ett indirekt val då amerikanerna röstar på elektorerna – det vill säga representanter för partiet som får plats i regeringen. Dessa elektorer får i sin tur i praktiken rösta på vilken kandidat de vill, men de förväntas att rösta på den folket har röstat på: i detta fall Hillary och Donald. Demokraterna är lite av ett undantag då de har vissa delegater (representanter), bundna delegater, som måste rösta enligt folkets röst, samt ett antal superdelegater som kan rösta på vilken presidentkandidat de vill.

De olika delstaterna har ett visst antal elektorer, beroende på folkmängd. Kalifornien har flest (55 elektorer) medan Montana, som är stort till ytan men med gles befolkning, har endast tre.Totalt finns det 538 elektorer och den som får 270 eller fler elektorer vinner. Efter att ett parti fått flest elektorer utser de alltså USA:s nya president som får flytta in i Vita huset i Januari 2017.

 

Hillary Rodham Clinton

Ålder: 68 årstronger together
Född: Chicago
Bor: New York
Karriär: Hillary började sin karriär som advokat efter sin utbildning på Yale University. 2008 försökte hon bli president mot Barack Obama, men lyckades inte. 2001-2009 var hon senator i New York och 2009-2013 USAs utrikesminister.
Kampanjslogan: ”Stronger Together”

 

Donald John Trump

Ålder: 70 årmake america great again
Född: New York
Bor: New York
Karriär: Donald har ingen politisk bakgrund och därför tog många inte honom på allvar när han ställde upp. Han har tidigare gjort sig känd som kontroversiell affärsman med en egen realitysåpa: ”The Apprentice”.
Kampanjslogan: ”Make America Great Again”