in

8 saker du vill veta om Kamala Harris – USA:s första kvinnliga vicepresident

kamala harris dragar 2
Bildkälla: Gage Skidmore / Wikimedia commons

Nu står det klart att Demokraternas Kamala Harris blir USA:s nästa vicepresident. Här är allt du vill veta om henne. Mer

1. Hon är USA:s första kvinnliga vicepresident

Kamala Harris, 56 år, blir nu USA:s första kvinnliga vicepresident. Men som hon själv sa i segertalet – inte den sista. Därmed blir hon också den högst uppsatta kvinnan i USA:s politiska historia. På flera håll tippas hon redan som favorit till att bli Demokraternas presidentkandidat 2024.

Visa det här inlägget på Instagram

✨DEN FÖRSTA, MEN INTE DEN SISTA ✨

Ett inlägg delat av VeckoRevyn (@veckorevyn)

2. Hon blir USA:s första svarta vicepresident

Inte nog med att hon blir första kvinnan på posten, hon blir också USA:s första svarta vicepresident. Med en pappa från Jamaica och en mamma från Indien blir hon också den första vicepresidenten med sydasiatisk bakgrund.

3. Växte upp med två välutbildade föräldrar

Kamalas pappa, Donald Harris, är ekonomiprofessor. Hennes mamma, Shyamala Gopalan, var diplomatdotter och cancerforskare. År 2009 gick Shyamala bort i sjukdomen.

4. Hon ville bli USA:s president 2020

Från början kandiderade Kamala Harris till posten som USA:s nästa president, men drog tillbaka sin kandidatur i december 2019. Här är ett klipp på när hon kritiserar Joe Biden, som nu blir USA:s nästa president, under en debatt mellan Demokraternas tidigare presidentkandidater.

5. Har debatterat för transpersoners rättigheter

Kamala Harris är född och uppvuxen i Oakland i Kalifornien, och 2017 blev hon delstatens andra svarta kvinnliga senator. Som senator har hon bland annat debatterat för transpersoners rätt att själva välja vilken toalett de vill gå på beroende på vilket kön de definierar sig som, enligt QX.

6. Stoppade förbud mot samkönade äktenskap

I Kalifornien har hon tidigare varit högsta juridiska chef, motsvarande justitieminister. Under sin tid på den här posten motsatte hon sig ett förslag som skulle innebära att delstaten införde ett förbud mot samkönade äktenskap, skriver QX. Eftersom att hon vägrade verkställa förslaget gick det inte igenom.

7. Hon har gjort sig känd för att vara en tuff utfrågare

Med sin bakgrund inom juridiken har hon gjort sig känd för att vara en tuff utfrågare och debattör. Ett exempel är utfrågningen av domaren Brett Kavanaugh i senatens justitieutskott i september 2018.

8. Hon är en av Donald Trumps största kritiker

Under Donald Trumps tid som president har Kamala Harris gjort sig känd som en av hans största kritiker. Hon har bland annat kritiserat honom för hur han slagit ned på migranter, för hans rasism och för hur han hanterat coronapandemin, skriver Svenska dagbladet.