in

12 saker du vill veta om Kamala Harris

kamala harris dragar
Bildkälla: Gage Skidmore / Wikimedia commons

Om Demokraterna vinner höstens val i USA blir Kamala Harris en av världens mäktigaste personer. Här är 12 saker du vill veta om vicepresidentkandidaten. Mer

1. Hon har varit justitieminister i Kalifornien

Kamala Harris är född och uppvuxen i Oakland i Kalifornien, med en mamma från Indien och en pappa från Jamaica. Med en bakgrund som jurist och åklagare har hon gjort sig känd för att vara en vass debattör. Hon har tidigare varit distriktsåklagare i San Francisco och delstatsåklagare i Kalifornien. I samma delstat har hon också varit justitieminister.

2. Hon kan bli USA:s första svarta kvinnliga vicepresident

Hon är den tredje kvinnan OCH den första svarta kvinnan att utses till vicepresidentkandidat i USA. Jag vet, året är 2020 så låt oss ta några sekunder för att låta detta faktum sjunka in. När hon accepterade nomineringen till vicepresidentkandidat sa hon bland annat att ”det finns inget vaccin mot rasism. Det är vi som måste göra jobbet”.

3. Hon är en av Donald Trumps största kritiker

Hon är en av president Donald Trumps absolut största kritiker.

4. Hon är senator i Kalifornien

Sedan 2017 har hon varit senator i Kalifornien – och hon är inte bara delstatens första svarta senator, utan även den andra svarta kvinnan någonsin att bli invald i senaten. Som senator har hon bland annat debatterat för att transpersoner ska ha rätt att välja vilken toalett de vill gå på beroende på vilket kön de definierar sig som, enligt QX.

5. Hon ville bli USA:s president

Från början kandiderade Kamala Harris till posten som USA:s nästa president, men drog tillbaka sin kandidatur i december förra året. Hon stödjer nu Joe Biden som presidentkandidat, men tidigare har hon kritiserat honom.

6. Det här tycker hon i abortfrågan

Aborträtten är dessvärre hotad i USA och under de senaste åren har flera delstater infört allt strängare abortlagar (kan någon göra något åt detta, tack?). Donald Trump har uttryckt sitt stöd för antiabort-rörelsen Pro life. Kamala Harris ställer sig på andra sidan och stödjer istället Pro choice-rörelsen som vill värna den gravida personens rätt att bestämma över sitt eget liv.

7. Så vill hon motverka klimatförändringar

Green New Deal är ett reformpaket (eller ett ”socialistiskt manifest” som vissa politiska motståndare kallar det, enligt BBC) som Kamala Harris ställer sig bakom. Paketet har tagits fram för att motverka både global uppvärmning och ekonomisk ojämlikhet. Några förslag är att investera i kollektivtrafiken, att stoppa all utvinning av kol och olja och att övergå till 100 procent förnybar energi innan år 2035.

8. Hon vill införa strängare vapenlagar

Precis som många andra demokrater vill Kamala Harris införa strängare vapenlagar. Ett förslag är exempelvis att införa bakgrundskontroller på alla personer som köper ett vapen i USA. Lite mer om det i klippet nedan!

9. Hon vill legalisera prostitution

I en intervju med The Root från 2019 berättar Kamala Harris att hon vill legalisera prostitution. Något hon tidigare varit emot, enligt HBTQ-sajten Them. Enligt en undersökning som genomförts av National Center for Trans Equality 2015 har nästan en femtedel av alla vuxna transpersoner i USA sålt sex, och Them skriver om några sätt som Kamala Harris motarbetar dem. Läs mer här.

10. …och cannabis!

Japp.

11. Hon hindrade förbud mot samkönade äktenskap

Under sin tid som justitieminister i Kalifornien motsatte hon sig ett förslag som skulle innebära att delstaten införde ett förbud mot samkönade äktenskap, skriver QX. Tack vare att hon vägrade verkställa förslaget gick det inte igenom.

12. Hennes tidigare arbete har kritiserats

Hon har mött kritik för sitt tidigare arbete som distriktsåklagare och delstatsåklagare, enligt Vox. Bland annat har hon infört utbildningsprogram för att bekämpa rasismen inom poliskåren, samtidigt som hennes egen arbetsplats vägrat utreda vissa polisskjutningar.