in

Joe Biden blir USA:s nästa president – 6 frågor och svar om USA-valet

joe biden
Bildkälla: Gage Skidmore / Wikimedia commons

Nu står det klart att Joe Biden blir USA nästa president. Här är allt du behöver veta valet i USA. Mer

Joe Biden blir USA:s nästa president. Därmed blir Kamala Harris USA:s första kvinnliga vicepresident, men också den första svarta vicepresidenten och den första med rötter i Sydasien. För dig som har fått mersmak och vill sätta dig in i hur valprocessen går till i USA kommer här lite frågor och svar.

När tillträder USA:s nya president?

Joe Biden har tidigare varit vicepresident, under den period då Barack Obama var USA:s president. Han är en amerikans jurist och demokratisk politiker. Han kommer att tillträda som USA:s president den 21 januari 2021.

joe biden
Joe Biden. Bildkälla: Gage Skidmore / Flickr

Vilka får rösta i USA:s presidentval?

För att få rösta i valet den måste man ha fyllt 18 år, vara amerikansk medborgare och dessutom ha registrerat sig för att få rösta. Men rösträtten kan se olika ut från delstat till delstat, i en del förlorar man den om man blivit dömd för ett brott, medan man i andra inte har någon rösträtt om man är omyndigförklarad på grund av exempelvis en funktionsvariation.

Vad är en swing state?

Demokraterna brukar vinna Kalifornien, då de som bor där traditionellt brukar röst på det partiet. En annan delstat med många elektorer är Texas, och där brukar väljarna rösta på Republikanerna. Men sen finns det ett gäng delstater som inte har någon särskild tradition av att rösta på ett av partierna, utan det ena året blir det Republikanerna och ett annat år blir det Demokraterna. Ett exempel på en delstat som är en så kallad swing state, eller en vågmästarstat, är Florida som har hela 29 elektorer. De senaste tjugo åren har den kandidat som vunnit i Florida också vunnit valet. I årets USA-val gick Florida till Donald Trump och Republikanerna, men som det ser ut nu behöver det inte betyda att han kommer vinna valet.

donald trump
Donald Trump. Bildkälla: Gage Skidmore / Flickr

Varför vinner inte alltid den som får flest röster?

Alla delstater har olika antal elektorer som fungerar som röster. De delstater med flest invånare har flest elektorer, exempelvis har Kalifornien flest med sina 55 medan Montana bara har tre. I alla delstater förutom två, Maine och Nebraska, delas rösterna inte upp procentuellt. Utan det är den presidentkandidat som får flest röster i en delstat som får samtliga elektorsröster i den delstaten. Får du till exempel 51 procent av rösterna i en delstat vinner du hela rubbet! Det är därför det är så viktigt att vinna i större delstater, medan valresultatet i mindre delstater inte alltid spelar så stor roll för vem som blir president i USA.

I presidentvalet 2016 vann Hillary Clinton rent procentuellt med sina 48,2 procent mot Donald Trumps 46,1. Hon fick nästan tre miljoner fler röster är honom. Men eftersom Donald Trump vann i större delstater och därmed fick fler elektorsröster blev han president i USA. Det är alltså inte alltid den som får flest väljarröster som vinner valet, utan den som får flest elektorsröster.

Får vem som helst kandidera till president i USA?

Vad krävs egentligen för att få kandidera till president i USA? Kan vem som helst göra det? För att kandidera behöver man vara amerikansk medborgare sedan födseln och minst 35 år gammal. Man behöver inte vara född i USA, men man måste ha bott i landet i minst 14 år. Däremot behöver man inte tillhöra ett parti för att få kandidera, för övertydligt exempel se tweet nedan!

Men det vanligaste är ändå att man kandiderar med ett parti bakom sig, och det brukar stå mellan Republikanerna och Demokraterna. Demokraterna anses vara mer till vänster på skalan, medan Republikanerna står mer åt höger.

Vad är ett primärval egentligen?

Primärvalen är det som sker innan valet, när de två största partierna, det vill säga Demokraterna och Republikanerna, utser varsin kandidat som ska representera partiet i kommande val. Det är alltså inför primärvalen som olika presidentkandidater debatterar runtom i landet och tävlar mot de andra kandidaterna inom sitt eget parti. Redan tidigt meddelade Donald Trump att han som sittande president ställer upp i höstens val, och det ansågs mer eller mindre avgjort att det var han som skulle representera Republikanerna även i år. Blickarna vändes därför mot Demokraterna där vi såg kandidater som Kamala Harris, Joe Biden och Bernie Sanders.

Under primärvalen röstar varje delstat om vilken kandidat de helst vill se representera partiet. I vissa delstater får endast partimedlemmar rösta, och i andra delstater får alla rösta. Primärvalen pågår under hela våren under valåret, och många delstater håller val samma dag. Under en dag som kallas Super Tuesday hålls flest primärval samtidigt och på många sätt är detta en avgörande dag för vem som vinner kampen om att få representera respektive parti. I år blev det alltså Donald Trump för Republikanerna, och Joe Biden för Demokraterna. Demokraterna har senare utsett Kamala Harris till vicepresidentkandidat och republikanerna har utsett Mike Pence.