in

Forskning visar att killar är elakare än tjejer

killarelaka

”Tjejer är så taskiga mot varandra. De snackar skit och håller på med massa utfrysning och intriger.” Har du också hört det förut? Då är det dags att tänka om. En ny studie visar nämligen att killar är elakare än vad tjejer är.

Mer

Mean Girls? Snarare Mean Guys. Forskare vid University of Georgia i USA har undersökt hur tonåringar beter sig mot varandra, skriver Buzzfeed. Under sju år följde forskarna 620 elever. Varje vårtermin fick eleverna svara på om de den senaste månaden någon gång:

1. Inte låtit en annan elev vara med i gruppen.
2. Sagt till någon att de inte skulle tycka om personen om personen inte gjorde som de sa.
3. Försökt få andra att tycka illa om någon genom att säga elaka saker om personen.
4. Spridit ett falsk rykte om någon.
5. Sagt något om en elev för att få andra elever att skratta.

Eleverna fick också svara på hur många gånger den senaste månaden som de själva blivit utsatta för punkterna ovan. Resultatet visar att nästan alla någon gång hade varit elaka, och att nästan alla också blivit utsatta för elakheter. Men ju äldre eleverna blev, desto mindre elaka var de. Något som också var tydligt i studien var att killar var taskigare än tjejer.

–  I varje årskurs var medelvärdet för hur ofta killar var elaka högre än medelvärdet för tjejer. Siffrorna visade också att medelvärdet för hur ofta eleverna blev utsatta för elakheter var högre hos tjejerna än hos killarna, säger Pamela Orpinas som är professor vid University of Georgia, till Buzzfeed.

sara persson 640