in

Leyla kör hem tjejer gratis om nätterna: ”Taxi ska vara en trygg zon, men det är det inte”

taxi tjej

Leyla kör hem tjejer runtom hela Stockholm på helgnätterna samt driver gruppen Girls United för unga kvinnor som har varit med om sexuella övergrepp. Hon är trött på att man säger att tjejer inte behöver vara rädda, för även om Leyla önskar att det vore så, så är verkligheten annorlunda. Därför gör hon allt hon kan för att få tjejer att känna sig tryggare. Mer

”En kille tog på mina bröst på gympan i skolan. Vad sa lärarna? Jo, ’boys will be boys’. Man sa att han bara var kär i mig. Det är samma sak när man är vuxen. Kvinnor blir misshandlade psykiskt och fysiskt av sina partners och får responsen: han är bara kär i dig. Ser du sambandet?”

Det säger Leyla Sofie Ghiasi när vi diskuterar sexuella övergrepp och vad skolan har för ansvarsroll i det hela. Leyla är en riktig eldsjäl: 20 år gammal studerar hon, arbetar som ekonomiassistent samt kör taxi för tjejer om helgerna. Helt gratis.

– Jag tar bara betalt för bensinen. Eller, det är inget jag kräver men folk vill betala bensinen, de gör det automatiskt. Det är ju jätteschysst för jag hade inte haft råd annars, säger Leyla.

leyla-sofie-3

Idén om att börja köra tjejer blev till verklighet för knappt två månader sedan. Leyla körde hem sina vänner om nätterna eftersom många av dem kände sig otrygga i taxibilar. Skräckhistorier om unga kvinnor som blivit våldtagna eller vaknat med en hand mellan benen fick henne att även börja köra hem okända tjejer. Nu kör hon hela helgnätterna, mellan klockan 21-05.

– Taxi ska ju vara en trygg zon, men det är det inte. Jag kan tyvärr inte stå bakom påståendet att vi tjejer inte behöver vara rädda. Vi ska inte behöva vara rädda. Men vi är rädda. Tyvärr ser vårt samhälle ut som det gör: brottsoffer blir misstrodda. Tjejer är rädda. Vi måste ta tag i de problemen som finns helt enkelt.

Förenade tjejer pratar om sexövergrepp

Förutom att frivilligt köra taxi har Leyla startat en grupp med tjejer som varit utsatta för sexuella övergrepp, Girls United. I Girls United pratar tjejerna om övergreppen, om tabut kring sexuella övergrepp och försöker gemensamt hitta sätt att bryta tystnaden. Tillsammans tar de steg för steg, men målet är att bli en organisation som både syns och hörs.

– Vårt nuvarande mål är att komma ut på skolorna. Det är så många unga tjejer och killar som inte vet om sina rättigheter och vad begreppet sexuellt övergrepp ens innebär. Det är sådant vi pratar om när vi ses. Vad kan vi göra för skillnad? Girls United består av tjejer av olika åldrar, etniciteter och vi bor på olika ställen. Men vi har en sak gemensamt: vi vet hur det känns, säger Leyla.

Vad får dig att orka fortsätta?

– Att det jag gör behövs. Hade det inte behövts hade jag inte gjort det. Jag brinner för detta, det påverkar mig djupt. Det kanske låter egoistiskt men jag gör det mycket för mig själv.

– Om inte vårt rättsystem står bakom oss, då måste vi stå bakom varandra, avslutar Leyla.taxi tjejer

Läs också: 

Taxichauffören ofredade Malin sexuellt och fick behålla jobbet – våldtog kvinna i taxi