in

Taxichaufför ofredade Malin sexuellt men fick behålla jobbet – våldtog kvinna i taxi

sexuellt ofredande taxi

Malin Åman, 24, blev sexuellt ofredad av en taxichaufför. Han dömdes, men fick behålla sin taxilegitimation. Nu har han blivit dömd för att ha våldtagit en kvinnlig passagerare.

– Jag var helt säker på att han hade blivit av med sin taxilegitimation, det är sjukt att han fick ha kvar den och att en till tjej blev utsatt, säger Malin till veckorevyn.com Mer

Det var en kväll i juni förra året som Malin, då 23 år gammal, promenerade upp mot McDonalds vid Slussen i Stockholm för att ta en taxi till sin syster i Hägersten. Systern var bortrest och Malin skulle låna hennes lägenhet.

Malin, som alltid brukar åka med Taxi Stockholm, hoppade in i en bil som hon trodde tillhörde dem. Men det visade sig att så inte var fallet.

– Chauffören hade vanliga kläder på sig och kortläsaren såg konstig ut. Han hade taxilegitimation såg jag, men han körde taxi privat, säger Malin till veckorvyn.com.

Olustkänslan började redan där för Malin, men det blev snart värre. Taxichauffören började ta på Malins ben och händer, samtidigt som han sa obehagliga saker.

– Jag har förträngt vad han sa, eftersom det var en så läskig upplevelse. Men jag minns att jag kände enormt obehag, berättar Malin.

Malin såg framför sig hur mannen som körde henne skulle köra ut henne i skogen och våldta henne. Hon vågade inte göra motstånd av rädsla för att han skulle bli aggressiv.

Tog tag i Malins ansikte och kysste halsen

När taxin började närma sig platsen där Malins syster bor bad hon att bli avsläppt vid tunnelbanestationen. Malin ville inte att mannen skulle se var hon bodde. Hon ville bara ta sig ut ur bilen så snabbt som möjligt.

Först försökte hon betala med sitt kort, men kortläsare var trasig. Hon försökte swisha honom pengar, men det visade sig att internetbanken låg nere. Då körde taxichauffören henne till en bankomat, som även den var trasig.

Efter många om och men lyckades Malin till slut betala. När hon satt i bilen började taxichauffören återigen trakassera henne sexuellt. Under tiden som taxiresan pågick frågade mannen om Malin var rädd för honom, han tog tag i hennes ansikte och kysste henne på kinderna och ned mot halsen.

Malin, som vid det här laget var livrädd, sa att hennes syster väntade på henne i lägenheten. Hon ville inte att taxichauffören skulle veta att det var en tom lägenhet som väntade henne.

– Jag gick ur bilen och sprang till en annan port först än den jag skulle till för att han inte skulle se var jag bodde, berättar Malin.
När Malin kom innanför dörren var hon chockad, hon kunde knappt tro vad som precis hade hänt. När hon några dagar senare berättade för sin syster om taxichaufförens ofredanden insåg hon att hon att det enda rätta var att anmäla det till polisen.

[adSpace placement=”auto”]

Det kändes som att det var jag som hade gjort fel

Sagt och gjort: Malin anmälde och därefter följde en tid av förhör, utredningar och så småningom rättegång.

– Det var skitjobbigt att gå igenom förhören och svara på ”Varför gjorde du så? Varför gick du inte bara ut ur bilen?” och sånt. Det kändes som att det var jag som hade gjort fel, säger Malin och fortsätter:

– Man vet ju aldrig hur man reagerar i ett chocktillstånd, och det var precis det som hände mig.

Malin kände sig ganska hopplös under tiden utredningen pågick. Varför skulle polisen tro på henne? Det var ord mot ord, och hon kände att det inte skulle gå.

Men så en dag hörde hennes advokat av sig till henne. Han berättade att det fanns ytterligare en tjej som hade blivit utsatt för samma saker av samma taxichaufför.

– Jag tänkte att om vi är två, då kanske det ändå går.

Och det gick.

Våren därpå blev taxichauffören som hade tafsat på, kysst och pratat sexuellt med Malin och en annan tjej dömd för sexuellt ofredande. Han fick en villkorlig dom, det vill säga att han under en tvåårig prövotid måste sköta sig för att domen inte ska förändras och dömdes dessutom till att betala skadestånd och dagsböter.

Taxilegitimationen drogs inte in – mannen våldtog kvinna

Anledningen till att taxichauffören dömdes till villkorlig dom och inte fängelse var för att Södertörns tingsrätt, där fallet avgjordes, ansåg att han levde under ordnande förhållanden och att det inte fanns särskild anledning att tro att han skulle fortsätta göra skyldig till brott.

Men tingsrätten hade fel.

Tidigare i år kom det en anmälan från en kvinna som sa att hon hade blivit utsatt för våldtäkt i en taxi. Det visade sig vara samma taxichaufför som hade utsatt Malin.

Transportstyrelsen, som ansvarar för att dra in taxilegitimationen från personer som blivit dömda för till exempel sexualbrott, var för långsamma. Och en till kvinna föll offer för taxichauffören.

Under fredagen dömdes han av Stockholms tingsrätt för våldtäkt.

I dag är mannens legitimation indragen.

Jag ville göra något för att inte fler skulle bli utsatta. Och sen händer det här, en våldtäkt.

[adSpace placement=”auto”]

Veckorevyn.com skrev om händelsen när taxichauffören blev anhållen. I artikeln stod det även att den då våldtäktsmisstänkte mannen även hade utsatt två andra kvinnor för sexuella ofredanden. En vän till Malin skickade artikeln till henne och skrev: ”Det här låter som exakt som det du har varit med om”.

Och det var det. Det visade sig snart att han som ofredat Malin var samme man som senare våldtog en kvinna i samband med en körning.

– Jag var helt säker på att han hade blivit av med sin taxilegitimation, det är sjukt att han fick ha kvar den och att en till tjej blev utsatt, säger Malin och fortsätter:

– När det var som jobbigast i utredningen tänkte jag på att ge upp och jag var rädd för att han skulle söka upp mig. Men jag bestämde mig för att fortsätta för att jag ville göra något för att inte fler skulle bli utsatta. Och sen händer det här, en våldtäkt.

Malin tycker också att det faktum att tingsrätten i domen där hon själv var målsägande skrev att det inte fanns anledning att taxichauffören skulle återfalla i brott är sjukt.

– Han hade ju redan gjort det två gångar, det råkar inte bara hända.

Hur känns det att han nu har blivit dömd för våldtäkt också?

– Det känns verkligen förfärligt att en till tjej har blivit utsatt, så det säkerligen hade kunnat stoppats om taxilegitimationen dragits in. Samtidigt känns det väldigt bra att han blev dömd och nu har fått ett straff. Även om jag kan tycka att det skulle varit ett längre fängelsestraff tycker jag att det är väldigt skönt att han blev dömd och tjejen som blivit utsatt fått någon slags upprättelse.

”Vi jobbar hela tiden på att bli snabbare”

Transportstyrelsen beklagar det som hänt och säger att de i det här fallet har agerat för långsamt.

– Vi jobbar hela tiden på att bli snabbare. Men det är alltid viktigt att hela processen är rättssäker, säger Emma Norlander, som är sektionschef på Väg – och järnvägsavdelningen på Transportstyrlesen.

Hon vill inte uttala sig vidare eller kring det enskilda fallet.

Taxichauffören har hela tiden nekat till brott, både vad gäller sexuellt ofredande och våldtäkt. Mannens advokat, Gustaf Wangson, säger att hans klient är mycket besviken över domen.

Huruvida de tänker överklaga den eller inte vill Wangson inte kommentera.